СКРИЙ ГРАХЧЕТО - Грахът не се крие само под матраците на принцеси, но и в сладоледа! Със своя мек и сладък вкус, грахът ще ви изнанеда деликатно като главен участник в освежаващ десерт.
Необходими продукти:
3 големи яйца
100г. захар
300 мл. прясно мляко
200 мл. течна сметана
500г. грах на Bonduelle – от консерва или замразен
Около 10 ментови листа
Начин на приготвяне:
Стъпка 1
Сварете граха за 8 минути в подсолена вряща вода. Изцедете го и потопете в леденостудена вода, за да могат грахчетата да запазят формата си и да останат зелени.
Стъпка 2
Време е за приготвянето на яйчен крем. Разбийте жълтъците със захарта. Сложете млякото и сметаната на котлона на слаба температура и добавете бавно жълтъците. Варете на слаб огън, докато сметаната покрие лъжицата – важно е да не завира.
Стъпка 3
След като кремът е готов, добавете граха и листата мента. Миксирайте с помощта на блендер, след което прецедете сместа. Оставете да се охлади и приберете в хладилника.
Стъпка 4
Изсипете в машина за сладолед и следвайте инструкциите за използване. Сервирайте във фунийки.
Допълнителни съвети:
Кои са любимите ви вкусове за сладолед? Шоколад, ванилия, йогурт, манго, мента... защо не и тиквички, червено цвекло и грах? Рецептите за сладолед със зеленчуци са много популярни: тези съставки добавят глътка свеж въздух към любимите замразени лакомства. Докато някои готвачи предлагат заленчуци в пикантни предястия или студени супи, вие може да включите машината за сладолед. Много по-лесно и вкусно е да изберете рецепти, с които да приготвите десерт в дома си. Забравете за соленото и направете място за сладки изкушения!
За да направите успешно сладолед от грах, можете да използвате пресен грах (през пролетта) или замразен или консервиран (през цялата година). Пресния и замразения грах трябва да бъдат сварени в подсолена вряща вода (без бульон). Разбийте го добре с блендер до получаването на грахово пюре. Използването на замразен грах спестява време и няма нужда да го белите. Добавете сол към водата за готвене, за да могат грахчетата да запазят формата си и да останат зелени. В някои рецепти грахът се смесва със сметана, листа от мента и малко студена вода, преди се направи сладоледа. По-бързо и по-практично е, ако не използвате яйце, но е по-вкусно да следвате традиционната рецепта с основа от яйчен крем. За да направите вкусния яйчен крем смесете жълтъците със захарта, след това изсипете горещо мляко отгоре, преди да сгъстите сместа на слаб огън. Разбърквайте непрекъснато, като внимателно следите варенето: сметаната не трябва да завира! След това можете да овкусите с мента, като добавите листенца (нарязани или само накъсани с пръсти) и ги оставите да се запарят в топлия крем, докато сместа изстине. Минете сместа през цедка преди да я смесите с пасирания грах. Поставете сместа от яйчен крем и пасиран грах в хладилника преди да я сложите в машината за сладолед. Украсете с листенца мента преди сервиране.