Запасете се с фибри чрез вкусна храна с Légumiz! Търсите приятна, цветна и бърза рецепта, която е същевременно вкусна и здравословна?
Имаме това, от което се нуждаете: нашата салата от ориз от броколи с грилован нахут и червени ябълки!
Съставки
1 400 гр замразени нарязани броколи Bonduelle
1 консерва нахут Bonduelle
2 червени ябълки
3 с.л. зехтин
2 ч.л. червен пипер
Сокът на половин лимон
Фина сол, млян черен пиперFine salt, ground pepper
Стъпки на приготвяне:
Стъпка 1: Отцедете нахута и го изплакнете. Изсипете го в тиган с 1 супена лъжица зехтин, червен пипер, сол и черен пипер.
Стъпка 2: Оставете го на силен огън, като го разбърквате и запържете за 5-8 минути, докато нахутът започне да пука в тигана и стане златисто кафяв. Можете да ги приготвите и на фурна, като ги печете 20 минути на 180°C.
Стъпка 3: Пригответе ориза от броколи според инструкциите на опаковката - в тиган или в микровълнова.
Стъпка 4: Измийте ябълките. Разполовете ги и отстранете сърцевината им. Нарежете ги на кубчета.
Стъпка 5: В купа за салата смесете ориза от броколи, грилования нахут и кубчетата ябълка. Овкусете с остатъка от зехтина, лимоновия сок, малко сол и черен пипер. Разбъркайте и сервирайте хладко или студено
Съвети за по-нататъчни стъпки:
Цветчетата броколи са симпатични… и доста вкусни! Никога не ни стигат рецептите с този зелен зеленчук. Ако е вкусен по най-простия начин - варен в подсолена вода - този безпогрешен зеленчук се адаптира към всякакъв вид приготвяне. Лесно се съхранява, лесно се приготвя. Разбира се, когато кажем броколи, ще се сетите за гювеч. Вместо да го готвите в тенджера с подсолена вряща вода, обработете го на пара, за да не поеме цял тон течност. Намажете го с бешамел, покрийте го с шепа настърган кашкавал, преди да го пъхнете в горещата фурна. Нищо по-просто! За разнообразие можете да го приготвите на скара или във фурната, което спестява ценно време, ако го приготвите заедно с нещо друго. Броколите са страхотни и в салата. Няма нужда от много съставки: пресни или замразени варени броколи (докато ги оставите да изстинат, пригответе останалата част от салатата); други сезонни зеленчуци на вкус (аспержи, червен лук, домати); дори плодове за по-остър вкус (зелени или червени ябълки или киви са добри асоциации); малко въглехидрати за балансирана рецепта (ориз басмати, добре отцеден и изплакнат сварен нахут, варени картофи). Най-важното в една салата с броколи си остава овкусяването: лимонов сок или ябълков оцет, сол и черен пипер, олио (две супени лъжици зехтин за една оцет, спазвани от времето пропорции), фини билки (магданоз, кориандър, копър...) . За разнообразие, какво ще кажете за дресинг на основата на кисело мляко и лимонов сок - по-лек за детокс. За хрупкавост не забравяйте да добавите малко орехи, лешници или нарязани бадеми, които ще придадат вкус на вашата салата - да ги смесите в последния момент, за да запазите различните текстури.
Друга идея за рецепта за салата: тази със сурови броколи. Не е задължително да готвите пресните броколи: защо не ги настържете на ситно с ренде, докато получите текстура като на ориз или грис? Можете също така да ги нарежете на ситно, така че да получите много тънки парчета - или поне толкова тънки, колкото можете – колкото оризово зърно - и да ги мариновате за един час в съд с малко сол, черен пипер и лимонов сок, за да омекнат. След това пригответе обичайната си рецепта за салата от броколи с любимата си съставка: кубчета сирене, остатъци от ориз, други зеленчуци… Всеки по своя рецепта! Чао, тенджера, електричество или газ: ето го новото ни любимо ястие с по-малко готвене!