За 4 души
Лесно - евтино
Подготовка: 15 минути
Време за готвене: 20 минути
Съставки:
350 гр къса паста (макарони, пене…)
600 мл мляко
300 гр замразени броколи Bonduelle
100 гр замразен грах Bonduelle
100 гр твърдо сирене по избор: чедър, грюер, мимолет, ементал...
Ядоково масло
Щипка индийско орехче
Фина сол, млян черен пипер
Стъпки на приготвяне:
- Загрейте предварително скарата на фурната. Оставете подсолена вода да заври в тенджера.
- Сварете макароните в тенджерата (или всяка друга паста по Ваш избор), 2 минути по-малко от указаното на опаковката. Пастата трябва да остане малко твърда (повече от ал денте). Отцедете ги.
- Поставете замразените броколи в тава и ги залейте с млякото. Добавете сол, черен пипер и индийско орехче.
- Гответе 8 до 10 минути, докато омекнат. Разбийте ги, за да се получи гладък сос.
- Настържете сиренето. Намажете съда на фурната с масло.
- Изсипете макароните директно в съда. Отгоре добавете соса от броколи и замразения грах. Разбъркайте, за да покриете пастата със соса. Добавете сиренето. Разбъркайте отново. Опитайте на вкус и добавете сол или черен пипер, ако е необходимо.
- Отгоре поръсете с останалото сирене.
- Гответе на фурна за 5 до 10 минути, докато сиренето се разтопи и придобие златист загат по Ваш вкус. Сервирайте топло със зелена салата.
Съвети за по-нататъчни стъпки:
Мак и сирене (наричано още „мак сирене“ или „макарони със сирене“) е просто американска паста в касерола с чедър. Лесно за приготвяне, единствената трудна част е почистването на използваните съдовете.
В традиционните рецепти за макарони със сирене пастата се покрива с бешамел. Напомняме: бешамелът е масло, разтопено в тенджера, с малко брашно на слаб огън и накрая малко мляко, което да се разбърка добре, за да се сгъсти соса. След това се добавя сирене, като се заделя малко, за да се поръси отгоре: ако в сте в САЩ, чедърът традиционно се използва в тази рецепта, но всяко твърдо сирене ще свърши работа за макарони със сирене. Вие решавате дали искате сами да настържете сиренето или да си вземете предварително настъргано. Не забравяйте да внимавате със солта: сиренето е доста солено. Можете да добавите малко индийско орехче, малко червен пипер или кимион. Можете също така да го подправите с голяма лъжица горчица.
Бешамел може да се направи и с маргарин вместо масло; царевично нишесте вместо брашно; и соево мляко вместо краве мляко, за да направите рецепта без глутен и лактоза. Не забравяйте да изберете и тестени изделия без глутен. Нищо не се променя в метода и времето.
Освен това можете да добавите зеленчуци по ваш избор към това балансирано ястие: ще бъде още по-добро… и по-здравословно! Резени тиквички или моркови, нарязан спанак, развихрете въображението си. Рецептата по-горе поставя броколите в основата си с малко грах, като по този начин се използват по-малко тенджери от традиционната рецепта… и спестява ценно време. Колко рецепти знаете, при които просто трябва да смесите съставките директно в едно ястие, преди да завършите готвенето във фурната? Сигурни сме, че тази рецепта бързо ще стигне до топ 5!