Днес нека да отидем в Италия! Какво ще кажете за кратко посещение на страната с форма на ботуш, за да откриете специалитет от италианската гастрономия? Обичаме паста “ai fagioli”, вкусно ястие с паста и бял боб. Тази рецепта има много вариации в зависимост от настроението. Вие сте тези, които избирате и ще намерите любимата си версия!
Необходими продукти за 4 порции:
1 обелена и нарязана скилидка чесън
½ обелена и нарязана глава лук
1 обелен морков, нарязан на кубчета
½ обелена пръчка целина, нарязана на кубчета
300 г (отцеден) зрял фасул Bonduelle
1,5 л зеленчуков бульон (вода + кубче бульон)
250 г доматено пюре
2 дафинови листа
300 г паста диталини
3 стръка нарязан розмарин
Зехтин
Сол
Черен пипер
Време за подготовка: 15 минути
Време за приготвяне: 25 минути
Начин за приготвяне:
Стъпка 1
В тенджера загрейте зехтина, добавете чесъна, лука, нарязаните зеленчуци, малко сол и черен пипер. Запържете за около 5 минути и добавете готовия зрял фасул Bonduelle.
Стъпка 2
Залейте с бульона. Добавете доматеното пюре, дафиновия лист и още малко сол и черен пипер. След като заври, оставете на среден огън за 20 минути.
Стъпка 3
Добавете пастата в тенджерата, гответе на слаб огън, като разбърквате от време на време. След като пастата е ал денте, добавете нарязания розмарин, изключете котлона, покрийте и оставете за 3 минути. Сервирайте и се насладете.
Допълнителни съвети:
Кой може да устои на вкусно ястие с паста? Тази рецепта за паста “ai fagioli” е представител на класическата италианска кухня. Това е супа, на която да се насладите с компания или семейство с меките вкусове на Италия. По-често наричано „паста с боб“, това ястие всъщност няма определена рецепта. То е било подходящо в цяла Италия, от провинцията до градовете, които са го адаптирали в зависимост от наличните съставки. Въпреки това, някои съставки са от съществено значение, като белия боб! Италия има два вида боб: Borlotti, наричан още розови кокосови бобчета; и канелини, отглеждани в Южна Италия.
Друга важна съставка е пастата! Мини макарони или “диталини” са традиционна част от тази италианска рецепта. Дори оригиналната версия да е вегетарианска, някои модерни и изискани рецепти изискват костен бульон или дори прошуто или панчета, които могат да се добавят в началото на приготвянето на рецептата. Затова тази рецепта не е уникална. Имате свобода да я променяте според вкуса си със съставките, които обичате, или тези, които имате в кухнята си. Можете да разнообразите зеленчуците, като добавите малко нарязани гъби или боб. Накрая - украсете ястието с няколко парчета хрупкава панчета, стрък мащерка или розмарин и сервирайте на гостите си!