1. >Spisanie
  2. >Кулинарно пътешествие около света: Белгия
Днес летим за Белгия! На това ново кулинарно пътешествие ще откриете любимото ястие на нашите белгийски приятели... фламандската карбонада! Ястие, станало известно от работниците във въглищни мини, които приготвяли остатъци от месо в мините. Богато, автентично, засищащо... открийте вегетарианския вкус на това ястие.

Време за приготвяне: 15 минути

Време за готвене: 15 минути

Необходими продукти за 4 човека:

2 измити, обелени и нарязани на кубчета моркова

2 обелени и ситно нарязани глави лук

200 г нарязани гъби Bonduelle

2 обелени и нарязани скилидки чесън

1 супена лъжица балсамов оцет

50 мл тъмна бира

4 нарязани на кубчета меденки

1 дафинов лист

1 стрък мащерка

2 щипки индийско орехче

2 бр. карамфил (подправка)

600 г отцеден и изплакнат нахут Bonduelle

Зехтин

Фина сол и смлян пипер

Накълцани стръкове магданоз

Начин на приготвяне: 

Стъпка 1 

В олиото запържете морковите, лука и гъбите за 1 минута на силен огън, докато всичко стане леко кафяво. Добавете малко сол и черен пипер. 

Стъпка 2

Добавете чесъна, оцета, бирата, половината от меденките, дафиновия лист, мащерката, индийското орехче, карамфила, солта и черния пипер. Сварете и покрийте. Настройте на слаб огън и оставете да къкри за 15 минути. 

Стъпка 3 

Добавете нахута в яхнията. Оставете ястието да къкри и добавете подправки, ако е необходимо. 

Стъпка 4 

Сервирайте яхнията, като поръсите с няколко резенчета джинджифил и магданоз, гарнирайте с пържени картофи.

Нашите съвети: 

Ето и зимата дойде! Време е за топли и вкусни ястия у дома. Защо да не опитате известната фламандска карбонада! Това е най- традиционното ястие в Северна Франция и Белгия, откъдето идва и името му. 

Тогава миньорите са изпичали на скара на въглища  остатъците си от месо, откъдето идва и традиционното наименование "карбонада". В днешно време начинът на приготвяне  е далеч от тази техника. Рецептата се превърна в „братовчед“ на „Говеждото месо по Бургундски“, където бирата замества виното (можем да кажем, че това е белгийския принос...). 

В традиционната рецепта парчетата месо се запържват в мазнина, а лукът се карамелизира. След това всичко се вари в бира (за предпочитане тъмна) и парчета джинджифил. Препоръчваме да приготвите ястието в деня преди консумирането му, защото вкусът ще стане още по-добър. Ами гарнитурата?  Пържени картофи, разбира се! Но не просто пържени картофи, а картофи, пържени в телешка мазнина. Ако обаче търсите нещо по-здравословно, картофеното пюре със  сос в средата може да бъде също толкова вкусно!

Въпреки, че традиционните фламандски яхнии съдържат месо, ние можем да разнообразим с ястие също толкова вкусно, но изцяло вегетарианско! Ако искате да добавите протеин към това ястие, може да добавите няколко парчета сайтан (алтернатива на месото). Те ще абсорбират всички вкусове от яхнията... Каква страхотна идея!