Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Как да запазим свежестта на плодовете и зеленчуците?

Забравили сте салата, моркови, круши или портокали някъде в кухнята или хладилника? Не се паникьосвайте! Не е нужно да изхвърляте плодовете и зеленчуците, които са тръгнали да се развалят. С нашите трикове ще успеете да запазите свежестта на покупките си за по-дълго време.

 

Върнете текстурата на омекнали зеленчуци

Когато зеленчуците омекнат, е възможно да ги “съживите” отново с един прост и лесен трик: голяма купа със студена вода или лед. Накисвате зеленчука за няколко минути и ще откриете, че в повечето случаи той успява да възстанови твърдостта си. Този трик работи най-добре с цикория, зелен фасул, репички, броколи… Но не и със салата! Салатата обича да стои във вода, но не и толкова студена. Когато е омекнала е по-добре да я сложите в топла (не гореща!) вода, а след това в много студена. Разбира се, този трик няма да помогне на вече изгнилите плодове или зеленчуци. В този случай е по-добре веднага да изхвърлите гнилия плод/зеленчук, за да не зарази и останалите, които са в близост до него.

 

Сгответе ги 

Някои плодове и зеленчуци са по-издръжливи на стайна температура. По този начин техният вкус е значително по-богат, отколкото ако ги съхранявате в хладилник. Проблемът тук е, че на стайна температура те се развалят по-бързо и омекват.

Например, доматите трябва да се държат на стайна температура, защото по този начин запазват сладкия си вкус, въпреки че няма да издържат толкова време, колкото ако са в хладилник. Решението е да ги сготвите веднага щом забележите, че са тръгнали да омекват. В такова състояние те са чудесни за сосове, рататуй или зеленчуков тиан (прилича малко на ястието рататуй) с други сезонни зеленчуци, като тиквички, патладжан, чушки, лук…

Малко тайни от кухнята: гответе зеленчуците бавно и на ниска степен за перфектен резултат. Рецепти, които изискват термична обработка, са идеално спасение за вашите плодове и зеленчуци - супи, стир-фрай, сосове и сладка. Просто ги измийте, отрежете ненужните части и сте готови. Не забравяйте, че ако имате вече разрязани зеленчуци или плодове, трябва да ги държите в хладилник и да се консумират възможно най-скоро.

 

Как да запазим храната от разваляне

И последно - за да предпазите храната от разваляне е най-добре винаги да я консумирате бързо или да я замразите преди да стане твърде късно. Другият вариант е просто да си изградите правилните навици за складиране: не оставяйте храната на прекалено топли или студени места; поставете парче абсорбираща хартия на дъното на шкафа със зеленчуци, за да регулирате влажността; поставяйте по-малките и леки плодове върху по-големите…

Това са основни правила, които са известни на повечето от нас. Други обаче са по-неразпространени. Например, бананите запзват свежестта си най-добре когато се складират при други банани; 1-2 ябълки в шкафа с картофи ще ги запази за по-дълго време, тъй като ябълките произвеждат етинил; авокадото може да бъде замразено в плик или пластмасови контейнери след като сте го намачкали и добавили към него малко лимонов сок…

Извод: правилното съхранение на плодове и зеленчуци е чудесен начин да произвеждаме по-малко хранителни отпадъци!


Рецепти, които може да ви интересуват

Лятна салата със скариди и авокадо
Лятна салата със скариди и авокадо

Една от най-красивите летни салати

3 човека 15-30 минути Лесно
Зелен фасул на яхния
Зелен фасул на яхния

Типично българска яхния, готвена във всеки български дом.

3 човека 30-45 минути Лесно
Грилована сьомга със сладка царевица
Грилована сьомга със сладка царевица

Впечатляващо ястие, което ще очарова вашите сетива!

2 човека 30-45 минути Трудно
Пролетни оризови ролца със зеленчуци
Пролетни оризови ролца със зеленчуци

просто просто вкусно ястие!

3 човека 30-45 минути Умерено
Как да запазим свежестта на плодовете и зеленчуците?

Забравили сте салата, моркови, круши или портокали някъде в кухнята или хладилника? Не се паникьосвайте! Не е нужно да изхвърляте плодовете и зеленчуците, които са тръгнали да се развалят. С нашите трикове ще успеете да запазите свежестта на покупките си за по-дълго време.

 

Върнете текстурата на омекнали зеленчуци

Когато зеленчуците омекнат, е възможно да ги “съживите” отново с един прост и лесен трик: голяма купа със студена вода или лед. Накисвате зеленчука за няколко минути и ще откриете, че в повечето случаи той успява да възстанови твърдостта си. Този трик работи най-добре с цикория, зелен фасул, репички, броколи… Но не и със салата! Салатата обича да стои във вода, но не и толкова студена. Когато е омекнала е по-добре да я сложите в топла (не гореща!) вода, а след това в много студена. Разбира се, този трик няма да помогне на вече изгнилите плодове или зеленчуци. В този случай е по-добре веднага да изхвърлите гнилия плод/зеленчук, за да не зарази и останалите, които са в близост до него.

 

Сгответе ги 

Някои плодове и зеленчуци са по-издръжливи на стайна температура. По този начин техният вкус е значително по-богат, отколкото ако ги съхранявате в хладилник. Проблемът тук е, че на стайна температура те се развалят по-бързо и омекват.

Например, доматите трябва да се държат на стайна температура, защото по този начин запазват сладкия си вкус, въпреки че няма да издържат толкова време, колкото ако са в хладилник. Решението е да ги сготвите веднага щом забележите, че са тръгнали да омекват. В такова състояние те са чудесни за сосове, рататуй или зеленчуков тиан (прилича малко на ястието рататуй) с други сезонни зеленчуци, като тиквички, патладжан, чушки, лук…

Малко тайни от кухнята: гответе зеленчуците бавно и на ниска степен за перфектен резултат. Рецепти, които изискват термична обработка, са идеално спасение за вашите плодове и зеленчуци - супи, стир-фрай, сосове и сладка. Просто ги измийте, отрежете ненужните части и сте готови. Не забравяйте, че ако имате вече разрязани зеленчуци или плодове, трябва да ги държите в хладилник и да се консумират възможно най-скоро.

 

Как да запазим храната от разваляне

И последно - за да предпазите храната от разваляне е най-добре винаги да я консумирате бързо или да я замразите преди да стане твърде късно. Другият вариант е просто да си изградите правилните навици за складиране: не оставяйте храната на прекалено топли или студени места; поставете парче абсорбираща хартия на дъното на шкафа със зеленчуци, за да регулирате влажността; поставяйте по-малките и леки плодове върху по-големите…

Това са основни правила, които са известни на повечето от нас. Други обаче са по-неразпространени. Например, бананите запзват свежестта си най-добре когато се складират при други банани; 1-2 ябълки в шкафа с картофи ще ги запази за по-дълго време, тъй като ябълките произвеждат етинил; авокадото може да бъде замразено в плик или пластмасови контейнери след като сте го намачкали и добавили към него малко лимонов сок…

Извод: правилното съхранение на плодове и зеленчуци е чудесен начин да произвеждаме по-малко хранителни отпадъци!

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description