Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Как да консервираме храна у дома?

През 1795 г. Никола Аперт открива консервирането и стерилизацията чрез топлина. Истинска революция! До откритието му ние сме съхранявали храна благодарение на стари техники като осоляване, сушене, пушене, ферментиране, както и заливане в захар или мазнина. Техниката за консервиране, отличаваща се със своите  леснота и ефективност - оттогава се използва от поколения готвачи и в голям мащаб от специализирани компании като Bonduelle. Ето как може да правите свои собствени зеленчукови консерви, спазвайки правилата за здраве и безопасност.

 

Подготовка на материали

 

Правилата за хигиена при приготвянето на стъклени буркани, независимо дали са с панти или винтови капачки, трябва да се спазват стриктно, за да се избегне замърсяване или развитие на нежелани бактерии. Бурканите трябва да са в перфектно състояние, да не са начупени или напукани. Измийте ги внимателно с веро и неабразивна гъба, изплакнете обилно с топла вода, след което ги оставете да изсъхнат, без да ги бършете. Сварете гуменото уплътнение или капачките на бурканите. Почистете ръцете си, както и кухненския плот.

 

Съставките

 

Дори и зеленчуковата ви градина да е пълна със зарзават е важно да изберете реколта, която е свежа, с добро качество и най-важното - не е наранена. Измийте ги и ги пригответе (обелете, почистете, нарежете), като винаги спазвате строги хигиенни правила. Не използвайте замразени зеленчуци. Повечето зеленчуци стават по-апетитни, когато са предварително сварени за 2 минути във вряща вода, след което се отцеждат. Поставете зеленчуците в буркани, докато са още много горещи, и напълнете бурканите до 2 см под върха. Налейте течност, ако това се изисква от рецептата.

 

Затваряне и стерилизиране на буркани

 

Продължете със стерилизацията, като загреете бурканите на или над 100°C. Поставете гумените уплътнения или капачките и внимателно затворете бурканите. След това преминете към топлинната обработка в електрически стерилизатор, голяма тенджера или тенджера под налягане с кърпа на дъното, за да избегнете удрянето на бурканите помежду си от кипящата вода. Оставете да заври и спазвайте продължителността, посочена в рецептите, за да гарантирате оптимално съхранение. Извадете бурканите след като водата се охлади. Оставете ги да изстинат и не забравяйте да ги надпишете! Фабриките на Bonduelle следват същите стъпки, но в по-голям мащаб, разбира се!


Рецепти, които може да ви интересуват

Баклава
Баклава

Ориенталски десерт, баклавата е усещане за орехи и захар, които се топят в устата.

6 човека над 45 минути Лесно
Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица
Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица

Основата на картофената салата - kartoffelsalat са варените картофи, към които се добавят най-различни съставки като: бекон или лук, домати или зелен грах, яйца, царевица или даже портокали.

4 човека 30-45 минути Лесно
Гъбена супа с франзела
Гъбена супа с франзела

Гъбена супа с франзела – рецепта за любителите на нестандартните кулинарни удоволствия.

3 човека 30-45 минути Умерено
Супа Минестроне с броколи
Супа Минестроне с броколи

Цветна и вкусна супа със зеленчуци и малко на брой съставки

2 човека 15-30 минути Лесно
Как да консервираме храна у дома?

През 1795 г. Никола Аперт открива консервирането и стерилизацията чрез топлина. Истинска революция! До откритието му ние сме съхранявали храна благодарение на стари техники като осоляване, сушене, пушене, ферментиране, както и заливане в захар или мазнина. Техниката за консервиране, отличаваща се със своите  леснота и ефективност - оттогава се използва от поколения готвачи и в голям мащаб от специализирани компании като Bonduelle. Ето как може да правите свои собствени зеленчукови консерви, спазвайки правилата за здраве и безопасност.

 

Подготовка на материали

 

Правилата за хигиена при приготвянето на стъклени буркани, независимо дали са с панти или винтови капачки, трябва да се спазват стриктно, за да се избегне замърсяване или развитие на нежелани бактерии. Бурканите трябва да са в перфектно състояние, да не са начупени или напукани. Измийте ги внимателно с веро и неабразивна гъба, изплакнете обилно с топла вода, след което ги оставете да изсъхнат, без да ги бършете. Сварете гуменото уплътнение или капачките на бурканите. Почистете ръцете си, както и кухненския плот.

 

Съставките

 

Дори и зеленчуковата ви градина да е пълна със зарзават е важно да изберете реколта, която е свежа, с добро качество и най-важното - не е наранена. Измийте ги и ги пригответе (обелете, почистете, нарежете), като винаги спазвате строги хигиенни правила. Не използвайте замразени зеленчуци. Повечето зеленчуци стават по-апетитни, когато са предварително сварени за 2 минути във вряща вода, след което се отцеждат. Поставете зеленчуците в буркани, докато са още много горещи, и напълнете бурканите до 2 см под върха. Налейте течност, ако това се изисква от рецептата.

 

Затваряне и стерилизиране на буркани

 

Продължете със стерилизацията, като загреете бурканите на или над 100°C. Поставете гумените уплътнения или капачките и внимателно затворете бурканите. След това преминете към топлинната обработка в електрически стерилизатор, голяма тенджера или тенджера под налягане с кърпа на дъното, за да избегнете удрянето на бурканите помежду си от кипящата вода. Оставете да заври и спазвайте продължителността, посочена в рецептите, за да гарантирате оптимално съхранение. Извадете бурканите след като водата се охлади. Оставете ги да изстинат и не забравяйте да ги надпишете! Фабриките на Bonduelle следват същите стъпки, но в по-голям мащаб, разбира се!

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description