1. >Spisanie
  2. >Грилована царевица със зеленчуци

За 4 души

Подготовка: 10 минути

Време за готвене: 30 минути

Трудност: Лесно

Цена: Евтино

Съставки:

1 консерва 300 гр царевица без добавена захар Bonduelle

1 пакет предварително нарязана салата по избор: рукола, кълнове...

1 червен лук

2 глави зелен лук или няколко стръка див лук

2 с.л. зехтин или 40 гр масло

½ ч.л. мек червен пипер или пипер Espelette

½ ч.л. мащерка

1 необработен лайм лимон

Сокът от ½ лимон

Фина или морска сол, млян черен пипер

Стъпки за приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 210°C. Отворете консервата с царевица и я отцедете. Разстелете продукта в съд за готвене.
  2. Добавете зехтин или малко масло. Добавете червения пипер, мащерката, малко сол, черен пипер и разбъркайте.
  3. Поставете във фурната за 20 до 30 минути. Разбърквайте с лъжица от време на време и проверявайте степента на готвене: зърната ще покафенеят и целият дом ще ухае на печена царевица!
  4. Междувременно разрежете наполовина няколко чери доматчета. Нарежете на ситно червения лук на ситно, нарежете и зеления лук. Накълцайте билките.
  5. Смесете всичко в купа за салата с царевицата, доматите, нарязания лук, салатата и билките.
  6. Подправете с лимонов сок, сол и черен пипер и добавете кора от настърган лайм.
  7. Сервирайте като предястие или гарнитура.

Съвети за по-нататъчни стъпки:

От всички лесни летни рецепти, царевица на барбекю (или на скара или във фолио) или добре изпечена на фурна е рецепта, която много напомня на Съединените щати. Там царевицата на кочан е основна храна за обяд на открито, често щедро намазана с масло и поръсена с подправки. Тя са част от едни от най-добрите американски рецепти. Соленото или обикновеното масло естествено подчертава сладкия вкус на царевицата. В книгите с рецепти на нашите баби готвенето директно на огъня е предпочитано пред варенето. Наистина приготвянето на царевица на кочан не е лесно. По-добре я сварете предварително в подсолена вряща вода, преди да я изпечете във фурната или на барбекюто. Въпреки това, ако трябва да приготвите по-голямо количество, ето малък трик: предварително ги сварете с листата, които ще ги предпазят и ще придадат малко вкус, след което отстранете листата точно преди да ги сложите във фурната или на барбекюто. Така стават много по-вкусни!

През всички сезони царевицата на фурна е лесен и бърз начин да ѝ се насладите. С готвенето на фурна ще имате вкуса на печена царевица на скара, но ще я ядете с вилица! Заменете маслото със зехтин за по-средиземноморски вкус и ѝ се насладете в салата. Това лесно приготвяне е бързо и може да се сервира както желаете като основно ястие или гарнитура. Друго предимство: приготвя се бързо, защото всички останали съставки могат да се приготвят, докато царевицата е във фурната. Добре дошло пестене на време, което бързо ще направи тази рецепта любима!

Не се колебайте да добавите други съставки: рукола или друга салата, сурови сезонни зеленчуци (гъби, авокадо...) или варени зеленчуци (патладжан, тиквички...) или дори плодове (нектарини, пъпеш...). През зимата тази рецепта би била вкусна с малко зелени ябълки, които да заменят доматите – за които няма да е сезон. Ще бъде страхотна с месо на скара, маринована риба, например в севиче или приготвена във фолио, както и с обикновена купа ориз. За да направите тази рецепта вегетарианска, не се колебайте да добавите моцарела, фета, пармезан и всяка подправка по ваш избор. Най-добрите рецепти са тези, които адаптираме към нашия вкус… и нашия хладилник.