Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Бобови растения: добре за мен, добре за климата

Насипни или в консерви, бобовите растения винаги са най-добрият вариант. Страхотни за околната среда и климата, те имат всичко, за да ви зарадват! Ето какви предимства имат нахутът, бобът, лещата и други видове бобове за околната среда и нашето здраве.

 

Какво представляват бобовите растения?

Те са култури, събрани заради тяхното сухо зърно, предназначено за храна на хора или животни. Сред най-известните представители са бял или червен боб, нахут, грах или дори леща, която сама по себе си има няколко вида. В историята на храната бобовите растения са толкова важни, колкото и зърнените – пшеница, царевица, ориз… – с които традиционно се комбинират. Лесни за транспортиране, съхранение и употреба, освен това са много питателни и вкусни!

 

Бобовите растения за спасяване на климата

Днес ние преоткриваме във Франция, както и навсякъде другаде, техните земеделски и екологични интереси. През 2016 г. доклад на ФАО подчерта многобройните им активи. Спестявайки вода, бобовите растения са в състояние да хващат и фиксират азота във въздуха, което подобрява плодородието на почвата и намалява нуждите от торове – особено азотни торове. Резултатът е намаляване на емисиите на парникови газове! Бобовите растения също помагат за улавянето на въглерода в почвата и поддържат и/или развиват разнообразие в културите и земята. С други думи, той отговаря на изискванията на устойчивото земеделие и позволява борбата срещу изменението на климата. Техният дълъг срок на годност също е голямо предимство в борбата с хранителните отпадъци. И накрая, те са пълни с протеини, което позволява повече растителни протеини в нашата диета.

 

Здравословни

Освен това бобовите растения са истински концентриран източник на хранителни вещества. Те също имат високо съдържание на протеини на растителна основа, идеални, когато се комбинират със зърнени храни. Кускус (пшеница + нахут), минестроне (пшеница + боб), чили (царевица + боб) и други известни традиционни ястия, които не са родени от нищото: много преди диетолозите знаехме за ползите от комбинирането на бобови растения и зърнени храни. Те също са чудесни източници на диетични фибри, минерали, витамини от В-група, не съдържат холестерол и се характеризират с нисък гликемичен индекс. Консумацията им позволява да се намали консумацията на месо – както знаем, интензивното земеделие не е добро за устойчиво развитие.

 

Екшън!

А на масата? Задължението за накисване на бобови растения преди готвене често може да обезкуражи бързащите готвачи. Решението за спестяване на време? Консерви:

- Често в близкоизточни рецепти и вегетариански диети, нахутът е вкусен в салати, хумус и къри на растителна основа. Не забравяйте свойствата на течността, в която се съхраняват: разбити като белтъци, те могат да се добавят към всеки мус или меренг. Страхотно за избягване на отпадъци!

- Основна храна във френските семейства и френските бистра, лещата е страхотна в салати, супи, пюрета, терини и други яхнии.

- Що се отнася до боба, той е повсеместен в латиноамериканската кухня и европейските гювечи. Вкусно в чили (с или без месо) или в мексиканска салата с царевица Bonduelle!


Рецепти, които може да ви интересуват

Панакота с карфиол и спанак
Панакота с карфиол и спанак

Красиво, цветно, здравословно и оригинално предястие, панакота с карфиол и спанак ще стане истинско украшение на всяко парти, блок маса или семейно празненство.

6 човека под 15 минути Лесно
Печени пилешки бутчета с билково масло и зеленчуци по селски
Печени пилешки бутчета с билково масло и зеленчуци по селски

Печени пилешки бутчета с билково масло и зеленчуци по селски

2 човека 30-45 минути Умерено
Сьомга с ориз и зеленчуци
Сьомга с ориз и зеленчуци

Мислите ли за бързо, вкусно и питателно ястие? Предлагаме ви да опитате нашата рецепта със сьомга и микс от

2 човека 15-30 минути Умерено
Червено цвекло със салата кускус
Червено цвекло със салата кускус

Вкусна салата, която ще освежи вкуса ти и ще повиши енергията ти!

2 човека под 15 минути Лесно
Бобови растения: добре за мен, добре за климата

Насипни или в консерви, бобовите растения винаги са най-добрият вариант. Страхотни за околната среда и климата, те имат всичко, за да ви зарадват! Ето какви предимства имат нахутът, бобът, лещата и други видове бобове за околната среда и нашето здраве.

 

Какво представляват бобовите растения?

Те са култури, събрани заради тяхното сухо зърно, предназначено за храна на хора или животни. Сред най-известните представители са бял или червен боб, нахут, грах или дори леща, която сама по себе си има няколко вида. В историята на храната бобовите растения са толкова важни, колкото и зърнените – пшеница, царевица, ориз… – с които традиционно се комбинират. Лесни за транспортиране, съхранение и употреба, освен това са много питателни и вкусни!

 

Бобовите растения за спасяване на климата

Днес ние преоткриваме във Франция, както и навсякъде другаде, техните земеделски и екологични интереси. През 2016 г. доклад на ФАО подчерта многобройните им активи. Спестявайки вода, бобовите растения са в състояние да хващат и фиксират азота във въздуха, което подобрява плодородието на почвата и намалява нуждите от торове – особено азотни торове. Резултатът е намаляване на емисиите на парникови газове! Бобовите растения също помагат за улавянето на въглерода в почвата и поддържат и/или развиват разнообразие в културите и земята. С други думи, той отговаря на изискванията на устойчивото земеделие и позволява борбата срещу изменението на климата. Техният дълъг срок на годност също е голямо предимство в борбата с хранителните отпадъци. И накрая, те са пълни с протеини, което позволява повече растителни протеини в нашата диета.

 

Здравословни

Освен това бобовите растения са истински концентриран източник на хранителни вещества. Те също имат високо съдържание на протеини на растителна основа, идеални, когато се комбинират със зърнени храни. Кускус (пшеница + нахут), минестроне (пшеница + боб), чили (царевица + боб) и други известни традиционни ястия, които не са родени от нищото: много преди диетолозите знаехме за ползите от комбинирането на бобови растения и зърнени храни. Те също са чудесни източници на диетични фибри, минерали, витамини от В-група, не съдържат холестерол и се характеризират с нисък гликемичен индекс. Консумацията им позволява да се намали консумацията на месо – както знаем, интензивното земеделие не е добро за устойчиво развитие.

 

Екшън!

А на масата? Задължението за накисване на бобови растения преди готвене често може да обезкуражи бързащите готвачи. Решението за спестяване на време? Консерви:

- Често в близкоизточни рецепти и вегетариански диети, нахутът е вкусен в салати, хумус и къри на растителна основа. Не забравяйте свойствата на течността, в която се съхраняват: разбити като белтъци, те могат да се добавят към всеки мус или меренг. Страхотно за избягване на отпадъци!

- Основна храна във френските семейства и френските бистра, лещата е страхотна в салати, супи, пюрета, терини и други яхнии.

- Що се отнася до боба, той е повсеместен в латиноамериканската кухня и европейските гювечи. Вкусно в чили (с или без месо) или в мексиканска салата с царевица Bonduelle!

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.