Думата „зеленчук” за първи път е записана в началото на 15-ти век – отнасяла се е за всички растения. Думата е взета от от средновековния латински – vegetabilis “растителен”,  “цъфтящ” т.е. за растение. Думата "veggie" се използва за първи път като кратка форма на „vegetables” (зеленчуци). Значението на ,,зеленчук” както го използваме днес – мислейки за растения, отглеждани за храна – не е било установено до 18-ти век.

Правната страна на зеленчуците

Можем да говорим за зеленчуци с поне 4 значения:

  • Плод (ботаника): яйчникът на цъфтящото растение
  • Плод (кулинария): всяка ядивна част на растението със сладък вкус,
  • Зеленчук (кулинария): всяка ядивна част на растението с приятен вкус.
  • Зеленчук (право): стоки, които се облагат като зеленчуци в определена юрисдикция

В магазина за хранителни стоки думите "плод" и "зеленчук" са взаимно изключващи се; растителните продукти, които се наричат „плодове” почти не се класифицират като „зеленчуци” и обратното. Думата „плод” има точно ботаническо значение, което значително се различава от кулинарното му значение и включва много отровни плодове. Докато прасковите, сливите и портокалите са „плодове” в двата смисъла, много от т.нар „зеленчуци”, като патладжани, камби и домати, са плодове от гледна точка на ботаниката. Езиците, различни от английски, често имат категории, които могат да се идентифицират с общото значение на „плод” и „зеленчук” в английския, но точното им значение често зависи от местните кулинарни традиции. Например в Бразилия авокадото традиционно се консумира със захар в десерти и млечни шейкове и затова се смята за кулинарен плод, докато в други страни то се използва в салати и дипове и затова се смята за зеленчук.