Грахът е не само много питателен, но също така и пълен със съставки, полезни за нашето тяло. Този тип зеленчук осигурява главно много протеини и въглехидрати. Зеленият грах също е ценен източник на витамините С, D, Е и К. Също така съдържа много важни за здравето минерални соли, като натрий, калий, калций, фосфор, желязо, мед, кобалт, йод и магнезий.
Здрави кости
Витамин К, който се съдържа в граха, играе много важна роля в усвояването на калция. Това означава, че няма значение колко калций имаме в тялото; ако няма витамин K в него, ние все още ще търпим последиците на неговата недостатъчност, които могат да доведат до намаляване на костната минерализация и, в крайна сметка, до остеопороза.
Богат източник на антиоксиданти
Зеленият грах е богат на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които ни предпазват от рак. Той съдържа и хлорофилин (производно на зелено багрило хлорофил), който се свързва с раковите съединенията и предотвратява тяхното усвояване. Грахът е богат на витамини A, E и C - антиоксиданти "подмладяващи" нашата венозна система. Те намаляват нивото на холестерола, депозиран в нашите вени и по този начин намаляват вероятността от развитие на сърдечно заболяване или атеросклероза. В допълнение, витамин С активира имунната система, която стимулира растежа и ефективността на имунните клетки и други бели кръвни клетки, борещи се с бактерии и вируси.
Психическото здраве
Фолиевата киселина, която се съдържа в зеления грах има огромно влияние върху нашето психическо състояние и настроение. Тя засяга метаболизма на нервните клетки, техния растеж и възстановяване. Недостиг на тази хранителна съставка в тялото допринася за мозъчни нарушения и когнитивни нарушения, които често се проявяват чрез влошаване на паметта или проблеми с ученето и вниманието. Недостигът на фолиева киселина е честа причина за тревожни разстройства, агресия и хиперактивност и често е свързана с депресия.