Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Зеленият грах - топчици, пълни със здраве

Грахът е не само много питателен, но също така и пълен със съставки, полезни за нашето тяло. Този тип зеленчук осигурява главно много протеини и въглехидрати. Зеленият грах също е ценен източник на витамините С, D, Е и К. Също така съдържа много важни за здравето минерални соли, като натрий, калий, калций, фосфор, желязо, мед, кобалт, йод и магнезий.

Здрави кости

Витамин К, който се съдържа в граха, играе много важна роля в усвояването на калция. Това означава, че няма значение колко калций имаме в тялото; ако няма витамин K в него, ние все още ще търпим последиците на неговата недостатъчност, които могат да доведат до намаляване на костната минерализация и, в крайна сметка, до остеопороза.

Богат източник на антиоксиданти

Зеленият грах е богат на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които ни предпазват от рак. Той съдържа и хлорофилин (производно на зелено багрило хлорофил), който се свързва с раковите съединенията и предотвратява тяхното усвояване. Грахът е богат на витамини A, E и C - антиоксиданти "подмладяващи" нашата венозна система. Те намаляват нивото на холестерола, депозиран в нашите вени и по този начин намаляват вероятността от развитие на сърдечно заболяване или атеросклероза. В допълнение, витамин С активира имунната система, която стимулира растежа и ефективността на имунните клетки и други бели кръвни клетки, борещи се с бактерии и вируси.

Mental health

Психическото здраве

Фолиевата киселина, която се съдържа в зеления грах има огромно влияние върху нашето психическо състояние и настроение. Тя засяга метаболизма на нервните клетки, техния растеж и възстановяване. Недостиг на тази хранителна съставка в тялото допринася за мозъчни нарушения и когнитивни нарушения, които често се проявяват чрез влошаване на паметта или проблеми с ученето и вниманието. Недостигът на фолиева киселина е честа причина за тревожни разстройства, агресия и хиперактивност и често е свързана с депресия.


Рецепти, които може да ви интересуват

Пуешки гърди покрити със сирене и царевица
Пуешки гърди покрити със сирене и царевица

Вкусна и полезна храна - лесна и бърза.

4 човека над 45 минути Умерено
Супа с боб, пушен свински джолан и моркови
Супа с боб, пушен свински джолан и моркови

Вкусна традиционна супа

6 човека над 45 минути Умерено
Лечо – ястие от унгарската кухня
Лечо – ястие от унгарската кухня

Лечо – задушена чушка с добавка на домати и лук.

3 човека 30-45 минути Лесно
Гъбена супа с франзела
Гъбена супа с франзела

Гъбена супа с франзела – рецепта за любителите на нестандартните кулинарни удоволствия.

3 човека 30-45 минути Умерено
Зеленият грах - топчици, пълни със здраве

Грахът е не само много питателен, но също така и пълен със съставки, полезни за нашето тяло. Този тип зеленчук осигурява главно много протеини и въглехидрати. Зеленият грах също е ценен източник на витамините С, D, Е и К. Също така съдържа много важни за здравето минерални соли, като натрий, калий, калций, фосфор, желязо, мед, кобалт, йод и магнезий.

Здрави кости

Витамин К, който се съдържа в граха, играе много важна роля в усвояването на калция. Това означава, че няма значение колко калций имаме в тялото; ако няма витамин K в него, ние все още ще търпим последиците на неговата недостатъчност, които могат да доведат до намаляване на костната минерализация и, в крайна сметка, до остеопороза.

Богат източник на антиоксиданти

Зеленият грах е богат на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които ни предпазват от рак. Той съдържа и хлорофилин (производно на зелено багрило хлорофил), който се свързва с раковите съединенията и предотвратява тяхното усвояване. Грахът е богат на витамини A, E и C - антиоксиданти "подмладяващи" нашата венозна система. Те намаляват нивото на холестерола, депозиран в нашите вени и по този начин намаляват вероятността от развитие на сърдечно заболяване или атеросклероза. В допълнение, витамин С активира имунната система, която стимулира растежа и ефективността на имунните клетки и други бели кръвни клетки, борещи се с бактерии и вируси.

Mental health

Психическото здраве

Фолиевата киселина, която се съдържа в зеления грах има огромно влияние върху нашето психическо състояние и настроение. Тя засяга метаболизма на нервните клетки, техния растеж и възстановяване. Недостиг на тази хранителна съставка в тялото допринася за мозъчни нарушения и когнитивни нарушения, които често се проявяват чрез влошаване на паметта или проблеми с ученето и вниманието. Недостигът на фолиева киселина е честа причина за тревожни разстройства, агресия и хиперактивност и често е свързана с депресия.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.