Зеленчуци, който не яде…
Сигурно вече ви е писнало навсякъде да четете, че зеленчуците са полезни. Ами, изненада - те наистина са! Но трябва да се научим да ги консумираме правилно.
Забелязали ли сте, че повечето малки деца избягват зеленчуците, защото не ги намират за вкусни? Опитвали сте с моркови, картофи, грах, краставици, чушки и какво ли още не… Проблемът естествено не е в самия зеленчук. Важно е как го приготвяте.
Ако промените мисленето си, че мястото на зеленчуците е само в салата и започнете да конструирате цялото ястие около тях, ще откриете, че морковът може да придаде чудесен вкус на пилешката супа, грахът добавя неустоима текстура към телешкото, а чушките могат да оставят разтапящ вкус в устата ви, независимо дали изпечени във фурна или на грил. Не искаме да ви подвеждаме, салатите наистина са най-здравословната предпоставка за зеленчуците, тъй като най-често ги консумираме сурови, а знаете - минималната обработка на продукта запазва максимално неговите качества, свежест и полезни вещества.
Погрешно обаче е схващането, че зеленчуците са просто гарнитура. Свикнали сме разпределението на храните в чинията да е главно месо - вегетарианци, този абзац не е за вас - а зеленчуците да са допълнение. Където всъщност трябва да е обратното! Зеленчуците трябва да заемат цели 50% от пространството в чинията, а месото едва 25%. Повечето от нас биха си казали, че по този метод не се засищат. Ние бихме отговорили, че просто не ядете правилните зеленчуци. Разгледайте нашата статия за балансирано хранене и как по-малкото е всъщност по-засищащо.
Обещаваме, няма да останете гладни!