Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Зелен грах – храна на кралете

Xрана на кралете

Зеленият „градински” грах, консумиран незрял и пресен, е бил иновативен лукс в ранна модерна Европа (в периода от края на 15-ти век до края 18- ти век). В Англия разликата между "полски грах " и "градински грах" датира от началото на 17-ти век. Захарният грах, който французите скоро нарекли mange-tout, тъй като той се консумирал с  цели шушулки, е внесен във Франция от зеленчуковите градини на Холандия по времето на Анри IV, в края на 16-ти век, чрез френския посланик. Зеленият грах е донесен от Генуа в двора на Луи XIV във Франция през януари 1660 г. като голямо събитие. Кошница с грах е представена на краля; малки ястия с грах били представени на краля и кралицата. Създаден веднага и отглеждан за ранно зреене, затоплян с  тор и защитаван под стъкло, той все пак бил луксозен деликатес. Green peas Съвременният белен грах с махнатата си мъчносмилаема кожа, е популяризиран в края на 19-ти век.


Рецепти, които може да ви интересуват

Ориз пилаф със стафиди

Ориз пилаф със стафиди

Оризът пилаф със стафиди е традиционно арменско коледно и великденско ястие.

4 човека 30-45 минути Лесно
Сьомга с уасаби — японски хрян

Сьомга с уасаби — японски хрян

Рецепта за сьомга с японски хрян „Wasabi”.

4 човека над 45 минути Умерено
Боб с царевица, ориз, гъби и грах

Боб с царевица, ориз, гъби и грах

Оригинална рецепта за разнообразяване на менюто Ви, подходяща за зимата.

4 човека над 45 минути Лесно
Aki y bacalao

Aki y bacalao

Рецепта за aki y bacalao, ястие от карибската кухня.

3 човека над 45 минути Умерено
Зелен грах – храна на кралете

Xрана на кралете

Зеленият „градински” грах, консумиран незрял и пресен, е бил иновативен лукс в ранна модерна Европа (в периода от края на 15-ти век до края 18- ти век). В Англия разликата между "полски грах " и "градински грах" датира от началото на 17-ти век. Захарният грах, който французите скоро нарекли mange-tout, тъй като той се консумирал с  цели шушулки, е внесен във Франция от зеленчуковите градини на Холандия по времето на Анри IV, в края на 16-ти век, чрез френския посланик. Зеленият грах е донесен от Генуа в двора на Луи XIV във Франция през януари 1660 г. като голямо събитие. Кошница с грах е представена на краля; малки ястия с грах били представени на краля и кралицата. Създаден веднага и отглеждан за ранно зреене, затоплян с  тор и защитаван под стъкло, той все пак бил луксозен деликатес. Green peas Съвременният белен грах с махнатата си мъчносмилаема кожа, е популяризиран в края на 19-ти век.