Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Здравословните свойства на броколито

Броколито, също наречено зелен карфиол, е ценен източник на витамин А, К, С, В и фолиева киселина. Освен това, броколите съдържат много ценни минерални соли за човешкото тяло, като калий, калций, желязо, фосфор, селен и магнезий.

Броколи – антитуморен зеленчук

В класацията на плодове и зеленчуци, броколите заемат най-високо място в категорията за борба с рака. Този зеленчук е богат източник на сулфорафан, химическо вещество с антиоксидантни свойства, което се разпространява по време на дъвченето на храната ни. Научно доказано е, че това съединение селективно атакува туморните клетки, без да се засягат здравите клетки. В допълнение, сулфорафана увеличава количеството на ензими, които подобряват способността на тялото да се отърве от всички видове органични отпадъци, които телата ни произвеждат. Доказано е, че по време на редовната консумация на броколи, можем да наблюдаваме значително подобрение в елиминирането на канцерогени и белодробни дразнители като бензол и акролеин (те могат трайно да увредят ДНК-то ни) от тялото. Багрилата, които се съдържат в броколите също имат антитуморни свойства, така като съдържат бета-каротин и хлорофил.

Броколито се препоръчва за диабетици

Броколите се препоръчват за хора с диабет. Този зеленчук е ценен източник на хром, който е подобен на инсулина - хормон, който помага за транспорта на глюкозата до всички клетки в човешкото тяло. Следователно, този елемент засяга правилната работата на панкреаса - орган, който е отговорен за производството на инсулин.

Broccoli vs circulatory system

Броколи и кръвоносна система

Витамин К, съдържаща се в броколите играе важна роля в усвояването на калция и намалява риска от съсиреци  в тялото. Освен това, растението броколи е ценен компонент от диетите, предназначени за хора, страдащи от анемия. То е източник на желязо, фолиева киселина и витамин B - отговарен за създаването на нови червени кръвни клетки в нашето тяло.


Рецепти, които може да ви интересуват

Пълнена тиква с цели гъби
Пълнена тиква с цели гъби

Трик или лакомство? Как да създадете празнична вечеря за вечерта на Хелоуин

2 човека 30-45 минути Умерено
Омлет с царевица
Омлет с царевица

Засищаща, хранителна и много вкусна закуска. Класическият омлет е обогатен от естествения сладък вкус на царевицата и зеления пипер, който завършва ястието

2 човека 15-30 минути Лесно
Супа Минестроне с броколи
Супа Минестроне с броколи

Цветна и вкусна супа със зеленчуци и малко на брой съставки

2 човека 15-30 минути Лесно
Октопод със средиземноморски зеленчуци
Октопод със средиземноморски зеленчуци

Средиземноморската кухня вече е по-близо до вас с готовото ястие Bonduelle средиземноморски микс.

2 човека 15-30 минути Лесно
Здравословните свойства на броколито

Броколито, също наречено зелен карфиол, е ценен източник на витамин А, К, С, В и фолиева киселина. Освен това, броколите съдържат много ценни минерални соли за човешкото тяло, като калий, калций, желязо, фосфор, селен и магнезий.

Броколи – антитуморен зеленчук

В класацията на плодове и зеленчуци, броколите заемат най-високо място в категорията за борба с рака. Този зеленчук е богат източник на сулфорафан, химическо вещество с антиоксидантни свойства, което се разпространява по време на дъвченето на храната ни. Научно доказано е, че това съединение селективно атакува туморните клетки, без да се засягат здравите клетки. В допълнение, сулфорафана увеличава количеството на ензими, които подобряват способността на тялото да се отърве от всички видове органични отпадъци, които телата ни произвеждат. Доказано е, че по време на редовната консумация на броколи, можем да наблюдаваме значително подобрение в елиминирането на канцерогени и белодробни дразнители като бензол и акролеин (те могат трайно да увредят ДНК-то ни) от тялото. Багрилата, които се съдържат в броколите също имат антитуморни свойства, така като съдържат бета-каротин и хлорофил.

Броколито се препоръчва за диабетици

Броколите се препоръчват за хора с диабет. Този зеленчук е ценен източник на хром, който е подобен на инсулина - хормон, който помага за транспорта на глюкозата до всички клетки в човешкото тяло. Следователно, този елемент засяга правилната работата на панкреаса - орган, който е отговорен за производството на инсулин.

Broccoli vs circulatory system

Броколи и кръвоносна система

Витамин К, съдържаща се в броколите играе важна роля в усвояването на калция и намалява риска от съсиреци  в тялото. Освен това, растението броколи е ценен компонент от диетите, предназначени за хора, страдащи от анемия. То е източник на желязо, фолиева киселина и витамин B - отговарен за създаването на нови червени кръвни клетки в нашето тяло.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.