Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Здравословните свойства на броколито

Броколито, също наречено зелен карфиол, е ценен източник на витамин А, К, С, В и фолиева киселина. Освен това, броколите съдържат много ценни минерални соли за човешкото тяло, като калий, калций, желязо, фосфор, селен и магнезий.

Броколи – антитуморен зеленчук

В класацията на плодове и зеленчуци, броколите заемат най-високо място в категорията за борба с рака. Този зеленчук е богат източник на сулфорафан, химическо вещество с антиоксидантни свойства, което се разпространява по време на дъвченето на храната ни. Научно доказано е, че това съединение селективно атакува туморните клетки, без да се засягат здравите клетки. В допълнение, сулфорафана увеличава количеството на ензими, които подобряват способността на тялото да се отърве от всички видове органични отпадъци, които телата ни произвеждат. Доказано е, че по време на редовната консумация на броколи, можем да наблюдаваме значително подобрение в елиминирането на канцерогени и белодробни дразнители като бензол и акролеин (те могат трайно да увредят ДНК-то ни) от тялото. Багрилата, които се съдържат в броколите също имат антитуморни свойства, така като съдържат бета-каротин и хлорофил.

Броколито се препоръчва за диабетици

Броколите се препоръчват за хора с диабет. Този зеленчук е ценен източник на хром, който е подобен на инсулина - хормон, който помага за транспорта на глюкозата до всички клетки в човешкото тяло. Следователно, този елемент засяга правилната работата на панкреаса - орган, който е отговорен за производството на инсулин.

Broccoli vs circulatory system

Броколи и кръвоносна система

Витамин К, съдържаща се в броколите играе важна роля в усвояването на калция и намалява риска от съсиреци  в тялото. Освен това, растението броколи е ценен компонент от диетите, предназначени за хора, страдащи от анемия. То е източник на желязо, фолиева киселина и витамин B - отговарен за създаването на нови червени кръвни клетки в нашето тяло.


Рецепти, които може да ви интересуват

Запечен боб с фенел, бекон и наденички
Запечен боб с фенел, бекон и наденички

Изненадайте любимите си хора с вкусна рецепта за печен боб. Уникален вкус, предлаган от основни зеленчуци и пикантни наденички, в добавка с бекон.

2 човека 30-45 минути Умерено
Тортила с masa harina - мексикански палачинки от царевично брашно
Тортила с masa harina - мексикански палачинки от царевично брашно

Рецепта за тортила с masa harina – в Мексико това е най-важната гарнитура към всичко, базова съставка към много ястия, мексикански хляб.

10 човека 30-45 минути Лесно
Пилешко бонфиле с провансалски зеленчуци
Пилешко бонфиле с провансалски зеленчуци

Пилешко бонфиле с провансалски зеленчуци

2 човека 30-45 минути Умерено
Aki y bacalao
Aki y bacalao

Рецепта за aki y bacalao, ястие от карибската кухня.

3 човека над 45 минути Умерено
Здравословните свойства на броколито

Броколито, също наречено зелен карфиол, е ценен източник на витамин А, К, С, В и фолиева киселина. Освен това, броколите съдържат много ценни минерални соли за човешкото тяло, като калий, калций, желязо, фосфор, селен и магнезий.

Броколи – антитуморен зеленчук

В класацията на плодове и зеленчуци, броколите заемат най-високо място в категорията за борба с рака. Този зеленчук е богат източник на сулфорафан, химическо вещество с антиоксидантни свойства, което се разпространява по време на дъвченето на храната ни. Научно доказано е, че това съединение селективно атакува туморните клетки, без да се засягат здравите клетки. В допълнение, сулфорафана увеличава количеството на ензими, които подобряват способността на тялото да се отърве от всички видове органични отпадъци, които телата ни произвеждат. Доказано е, че по време на редовната консумация на броколи, можем да наблюдаваме значително подобрение в елиминирането на канцерогени и белодробни дразнители като бензол и акролеин (те могат трайно да увредят ДНК-то ни) от тялото. Багрилата, които се съдържат в броколите също имат антитуморни свойства, така като съдържат бета-каротин и хлорофил.

Броколито се препоръчва за диабетици

Броколите се препоръчват за хора с диабет. Този зеленчук е ценен източник на хром, който е подобен на инсулина - хормон, който помага за транспорта на глюкозата до всички клетки в човешкото тяло. Следователно, този елемент засяга правилната работата на панкреаса - орган, който е отговорен за производството на инсулин.

Broccoli vs circulatory system

Броколи и кръвоносна система

Витамин К, съдържаща се в броколите играе важна роля в усвояването на калция и намалява риска от съсиреци  в тялото. Освен това, растението броколи е ценен компонент от диетите, предназначени за хора, страдащи от анемия. То е източник на желязо, фолиева киселина и витамин B - отговарен за създаването на нови червени кръвни клетки в нашето тяло.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.