Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Здравословните свойства на броколито

Броколито, също наречено зелен карфиол, е ценен източник на витамин А, К, С, В и фолиева киселина. Освен това, броколите съдържат много ценни минерални соли за човешкото тяло, като калий, калций, желязо, фосфор, селен и магнезий.

Броколи – антитуморен зеленчук

В класацията на плодове и зеленчуци, броколите заемат най-високо място в категорията за борба с рака. Този зеленчук е богат източник на сулфорафан, химическо вещество с антиоксидантни свойства, което се разпространява по време на дъвченето на храната ни. Научно доказано е, че това съединение селективно атакува туморните клетки, без да се засягат здравите клетки. В допълнение, сулфорафана увеличава количеството на ензими, които подобряват способността на тялото да се отърве от всички видове органични отпадъци, които телата ни произвеждат. Доказано е, че по време на редовната консумация на броколи, можем да наблюдаваме значително подобрение в елиминирането на канцерогени и белодробни дразнители като бензол и акролеин (те могат трайно да увредят ДНК-то ни) от тялото. Багрилата, които се съдържат в броколите също имат антитуморни свойства, така като съдържат бета-каротин и хлорофил.

Броколито се препоръчва за диабетици

Броколите се препоръчват за хора с диабет. Този зеленчук е ценен източник на хром, който е подобен на инсулина - хормон, който помага за транспорта на глюкозата до всички клетки в човешкото тяло. Следователно, този елемент засяга правилната работата на панкреаса - орган, който е отговорен за производството на инсулин.

Broccoli vs circulatory system

Броколи и кръвоносна система

Витамин К, съдържаща се в броколите играе важна роля в усвояването на калция и намалява риска от съсиреци  в тялото. Освен това, растението броколи е ценен компонент от диетите, предназначени за хора, страдащи от анемия. То е източник на желязо, фолиева киселина и витамин B - отговарен за създаването на нови червени кръвни клетки в нашето тяло.


Рецепти, които може да ви интересуват

Кейк със сладка царевица
Кейк със сладка царевица

Пухкав, сочен и вкусен кейк с царевица, който ще ви достави истинска наслада

10 човека над 45 минути Умерено
Хрупкав шаран със зеленчуков бульон върху царевична питка
Хрупкав шаран със зеленчуков бульон върху царевична питка

Прочетете как да готвите шаран по различен начин и изненадайте вас и семейството ви.

4 човека 30-45 минути Трудно
Хрупкава пъстърва с моркови и броколи
Хрупкава пъстърва с моркови и броколи

Пъстърва, увита в тънки резени бекон.

4 човека 15-30 минути Лесно
Том Ям Кунг – тайландска лютиво-кисела супа със скариди и гъби
Том Ям Кунг – тайландска лютиво-кисела супа със скариди и гъби

Том Ям Кунг – най-известната супа в Тайланд е приготвяна на базата на пилешки бульон с гъби, резени и листа лимон и много обичаните от таите скариди.

4 човека над 45 минути Трудно
Здравословните свойства на броколито

Броколито, също наречено зелен карфиол, е ценен източник на витамин А, К, С, В и фолиева киселина. Освен това, броколите съдържат много ценни минерални соли за човешкото тяло, като калий, калций, желязо, фосфор, селен и магнезий.

Броколи – антитуморен зеленчук

В класацията на плодове и зеленчуци, броколите заемат най-високо място в категорията за борба с рака. Този зеленчук е богат източник на сулфорафан, химическо вещество с антиоксидантни свойства, което се разпространява по време на дъвченето на храната ни. Научно доказано е, че това съединение селективно атакува туморните клетки, без да се засягат здравите клетки. В допълнение, сулфорафана увеличава количеството на ензими, които подобряват способността на тялото да се отърве от всички видове органични отпадъци, които телата ни произвеждат. Доказано е, че по време на редовната консумация на броколи, можем да наблюдаваме значително подобрение в елиминирането на канцерогени и белодробни дразнители като бензол и акролеин (те могат трайно да увредят ДНК-то ни) от тялото. Багрилата, които се съдържат в броколите също имат антитуморни свойства, така като съдържат бета-каротин и хлорофил.

Броколито се препоръчва за диабетици

Броколите се препоръчват за хора с диабет. Този зеленчук е ценен източник на хром, който е подобен на инсулина - хормон, който помага за транспорта на глюкозата до всички клетки в човешкото тяло. Следователно, този елемент засяга правилната работата на панкреаса - орган, който е отговорен за производството на инсулин.

Broccoli vs circulatory system

Броколи и кръвоносна система

Витамин К, съдържаща се в броколите играе важна роля в усвояването на калция и намалява риска от съсиреци  в тялото. Освен това, растението броколи е ценен компонент от диетите, предназначени за хора, страдащи от анемия. То е източник на желязо, фолиева киселина и витамин B - отговарен за създаването на нови червени кръвни клетки в нашето тяло.

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description