В известен смисъл храните от ливанската кухня изглеждат и имат вкус като много други видове храни от Близкия Изток, тъй като е част от арабската кухня, която обхваща цялото южно крайбрежие на Средиземно море.
Въпреки това, да се каже че ливанската храна е същата като останалата от Близкия Изток, е като да се каже, че италианските традиции в готвенето са като френските или ирландските.
Ливанската кухня е пестелива по отношение на животински мазнини и месо (с изключение на месото без тлъстини), въпреки това е изключително богата на зеленчуци, плодове, нишесте, зехтин и чесън. Последните два и зеленчуците са задължителни.
Ливанска кухня Заедно с арабската кухня, ливанската кухня съществува от библейско време и това е исторически доказано. Освен световноизвестни ливански национални ястия като кибех, мулукниах, лабне, баклава и др., ливанската кухня предлага разнообразие от вкусни блюда за вегетарианци като ливанската мусака. Това е традиционно зеленчуково ястие - основните му съставки са патладжани, нахут и доматен сос.Ливанските специалитети, като още много други видове храна от Близкия Изток, са все по-популярни в западния свят като заместители на по-малко здравословните бързи храни. Съществуват различни ресторанти, предлагащи рецепти и разнообразие от ливанска и други видове храна от Близкия Изток. Ако решите да сготвите сами някое от ястията от ливанската кухня през зимата, можете да използвате и замразени зеленчуци.