
Хората свързват идеята за свежест със закуската и избират за вечеря ястия с по-интимно и топло усещане. Именно затова е и толкова трудно да включим зеленчуците в рецептите за вечеря. По-надолу ще откриете две различни решения на този проблем. Всяко едно от тях е замислено така, че да се запази светлата страна на зеленчуците и да предложи нещо интересно преди лягане.
1. Сурови зеленчуци с масло от авокадо и чесън
Чесънът понижава кръвното налягане, което го прави идеален за вечеря. Маслото от авокадо добавя плодови мазнини към вашето ястие, като го прави едновременно наситено и вкусно. Съставки (2 порции):
- 10 скилидки пресен чесън,
- 40 мл. масло от авокадо,
- 1 голям морков,
- 1/2 целина,
- 2 корена от магданоз,
- 1 с.л. лимонов сок,
- 2 листа естрагон.
Настържете моркова, корените от магданоз и целината. Сместа трябва да бъде консистентна и не трябва да бъде водниста. Премахнете излишната вода. В отделна купа нарежете на много дребно чесъна, като бавно добавяте маслото от авокадо. След като добавите маслото, излейте върху зеленчуците. Добавете лимоновия сок и поръсете с листата естрагон. Поднесете веднага.
2. Варени зеленчуци с боб мунг
Съставки (2 порции):
- 2 стръкчета целина,
- 2 малки моркова,
- 2 глави бял лук,
- 2 домата,
- 150 г боб мунг,
- 50 г масло,
- сол, бял пипер
Варете зеленчуците около 5 минути. Оставете ги да изсъхнат и леко да се охладят. Вземете боба мунг и го пържете с разбъркване около 2 минути. Това трябва да стане бързо, тъй като маслото има много ниска точка на димене, което трябва да избегнете. Нарежете зеленчуците, добавете боба мунг и внимателно разбъркайте. Използвайте сол и пипер на вкус.