Когато става дума за вдъхновение в кухнята, възможно е да ви дойдат на ум няколко различни подхода. Първо, впечатляващ брой разнообразни световни кухни могат да доставят свеж полъх в живота Ви като комбинират различни кулинарни идентичности в една чиния. Всяка гозба се състои от една основна съставка, а всичко останало зависи от начина, по който подредите храната, за да изглежда по-вкусна и многоцветна.
Кулинарни идентичности
Съществуват два коренно различни вида кухни: такива, които са си спечелили световна слава (от традиционната френска кухня до виетнамската, мексиканската, арабската, италианската и пр. и пр.) и такива, които не са. Ако наистина искате да изпробвате нещо ново, трябва или да добавите някой ексцентричен елемент към някое от традиционните ястия или да се потопите в екзотичното усещане на вторите.
Ето няколко примера, които да следвате:
- Традиционни тортелини – много хора ядат тортелини, но само някои от тях знаят, че традиционната рецепта в Модена включва пармезан и галета. Чесънът е също препоръчителен, както и суровият магданоз и естествено малко босилек.
- Листата на кърито – кърито е много известна световна подправка, но малко са хората, които знаят предимствата от използването на листата на кърито (които присъстват в някои кърита, но нямат връзка със сместа) в супи и ястия със свинско.
- Лимонът и чесънът са основни, ако искате да направите традиционна гръцка салата по начина, по който се приготвя на полуострова. Но повечето от рецептите в гръцките ресторанти по света не използват комбинацията от тези съставки.
От друга страна, ако изберете кухня, която само някои хора познават (традиционна Северно-корейска храна, Етиопска кухня, Западно-африканска кухна и пр.), винаги ще можете да използвате предимството и на двете – на съставките и на пълната промяна. Уверете се, обаче, че имате всички необходими съставки за определена рецепта преди да започнете да я приготвяте.
Основна съставка
Независимо от вида ястие, което искате да сготвите, добра идея е да се придържате към основната съставка. Това може да е основния продукт или нещо дискретно, което може да промени самата същност на ястието.
- Използвайте червеният фасул Bonduelle, за да сготвите сладко-кисел бобов пастет по китайска рецепта. Добавете меласа вместо захар, за да засилите вкуса.
- Сгответе детски морковени кифли, използвайки бебешките морковени пюренца Bonduelle по начина, по който ги правят американците в Луизиана.
Подредба на ястието
Много е важно да следвате няколко правила при подредбата на ястието в чинията.
Обърнете внимание на следните съвети и трикове, за да овладеете това изкуство до съвършенство:
- Големината на всяко ястие в чинията трябва да съответства на изядената храна. Това правило е всеобщо и без изключения.
- Не покривайте цялата чиния с храна. Вместо това използвайте въображението си да направите сложен, но и добре очертан мотив или абстрактна подредба. В допълнение, не се опитвайте да създавате фигурки, освен ако не съответстват на самото ястие (избягвайте да правите чиния, представяща гъба, направена от плодове...)
- Опитайте се да преподредите цветовете, като добавите пресни съставки в ястието.
- Групирайте различните ястия по такъв начин, че да не се смесват, особено ако трябва да се консумират по отделно.
- Едно-единствено усилие е достатъчно - например, ако имате подредена чиния с раци, графичният аспект на раците трябва да е единственият, който да привлече вниманието върху чинията. И ако искате нещо още по-екстравагантно, може да удвоите ефекта като добавите тъмен сос, но без да прекалявате.
Вдъхновението е основна съставка на всяко ястие и вие скоро ще откриете, че то често ще ви посещава, ако решите ежедневно да готвите и оставите предразсъдъците за храната зад гърба си.