„От 2015 г. насам развитието на органичния пазар се ускорява в Европа, но 2020 г. бе белязана от още по-бърз растеж.“, сподели Helga Willer от Изследователския институт по биологично земеделие (FIBL) на 17 февруари 2021 г. по време на международното „Biofach/Vivaness“ изложение. Това говори много за новите практики, възприети от потребителите. Здравната криза през 2020 г. доведе до задълбочена осведоменост, а потребителите вече се насочват към по-здравословни продукти от устойчиво земеделие.
Подпомагане на прехода към органично потребление
Био и органичните стоки вече са намерили своето място в нашия живот и са тук, за да останат - колкото във Франция, толкова и в други страни, в които Bonduelle осъществява своя бизнес. Това е много повече от просто глобална тенденция, а съществена промяна, която вече се случва. Изпълнението на тази нова идеология означава и започването на революция в света на земеделието под формата на връщане към корените.
Bonduelle се ангажира да допринася за развитието на биологично земеделие, както и да подпомага и използва установяването на опростени и устойчиви техники, съобразени с околната среда в глобален мащаб.
Иновативни техники за иновативно предлагане
Ние от Bonduelle непрекъснато добавяме нови продукти към нашата органична гама с продукти - както за по-добра грижа за диетата на хората, така и за планетата. Подкрепяме и нашите производители в прехода към агро земеделие, като им помагаме в техническите промени и внедряването на иновативни решения. Всяка година много фермери се възползват от тази подкрепа с основната цел да ограничат вредното си въздействие върху околната среда. По този начин подпомагаме и разпространяваме опростени техники на отглеждане без труд, фокусирани върху работата на почвата, свързана с като ерозия, без пренебрегване ограниченията на рентабилността.
Нашите ангажименти към отговорно земеделие и диета
Bonduelle се ангажира да прилага опростени и иновативни практики в земеделието и отглеждането на зеленчуци, които са щадящи към околната среда. Компанията прилага различни практики вкл. oблагодетелстване на продукти от Франция; производство и прибиране на реколтата след сезона; намаляване на пестицидите и защита на биологичното разнообразие, за да се осигурят вкусни зеленчуци, които са отгледани с грижа към природата.
Нашите практики за устойчиво отглеждане на зеленчуци
Показваме нашите ангажименти чрез продуктите си. В процеса на работа използваме изключително иновативни техники, които включват:
- Механичен контрол на плевелите
Необходимо е да се премахват плевелите, които пречат на благоприятното развитие на зеленчуците. Нашите земеделски партньори използват напредничави техники за механично плевене. С помощта на камери, машина маркира почвата, за да премахне много прецизно плевелите, без да повреди линията на реколтата. Този метод избягва използването на химически хербициди, като по този начин опазва околната среда и благоприятства биологичното разнообразие.
- Минимално обработване на почвата
Ние подкрепяме нашите производители в използването на нови техники в полза на околната среда. Една такава техника е „strip-till“ – система за подготовка на почвата преди засаждане, при която машина пробива почвата на повърхността в необработено поле по прецизен начин, за да създаде необходимите условия за развитието на предстоящата реколта. Този тип метод подготвя почвата без да използва агресивна техника, запазвайки влажността и биологичното разнообразие, които естествено подхранват почвите.
- Смяна на реколтите
За смяната на реколтите използваме древен земеделски подход, който предотвратява изчерпването на почвата и появата на вредни за културата организми. На един и същи парцел се редуват посеви като зърнени култури, зеленчуци или бобови култури, като всяка от тях носи полезни елементи, които следващата реколта да използва. Например, когато грахът е свързан с бактерии, той добавя азот към почвата, който след това ще бъде изтеглен от пшеницата. Основни действащи лица в тези практики са нашите фермери- партньори, които участват в опазването, подготовката и обогатяването на почвите.
- Растителни покривки
За да се запази почвата между две култури, на полето се засяват растения. Тази покривка представлява комбинация от няколко растения, избрани поради специфичните им свойства. Те предпазват почвата от атмосферните влияния и същевременно обогатяват и я подготовят за следващия сезон по естествен начин, запазвайки живота в нея.
- Устойчиво управление на водите
Един от основните компоненти на устойчивото развитие е съзнателното използване на природни ресурси. Това означава, че управлението на водите е от съществено значение в земеделието. Ние насърчаваме нашите фермери-партньори да контролират използването на вода, чрез употребата на прецизни напоителни системи. Тази система директно подхранва корените на растенията, като ги снабдява с вода бавно и редовно. Прецизното и ефективно поливане означава по-малко изпарения и отпадъци.
- Капан за насекоми
Насекомите-вредители създават различни проблеми за зеленчуковите култури. Ние подкрепяме нашите производители в прилагането на иновативни техники като капани за насекоми. При този подход се използва феромон, привличащ насекомите в капана, който от своя страна анализира техните характеристики, размер и развитие, а благодарение на онлайн връзка е възможно да се предвиди нашествие. Фермерът е предупреден в реално време и може точно да прецени заплахата за своята нива. Като надежден инструмент за наблюдение и вземане на решения, капанът за насекоми позволява намеса в случай на доказан риск за зеленчуците. Намаляването на пестицидите до строгия минимум е по-екологична техника.