Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Цветът на зеленчуците – какво значи той?

В зависимост от химичната структура на багрилата, те могат да бъдат разделени в четири основни групи:

  • хлорофили
  • каротеноиди
  • беталиниди
  • флавоноиди

Хлорофили

Хлорофилът е зелен пигмент, присъстващ в растенията. Абсорбцията на слънчева светлина предизвиква фотосинтеза във всички растения. На първо място е отговорен за растежа им. Също така е много важен за правилното функциониране на човешкото тяло. Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и подпомага бързото заздравяване на раните. Освен това, той осигурява магнезий на тялото и помага на кръвта да транспортира кислород до всички клетки и тъкани, както и има антиатеросклеротични свойства. Хлорофилът също действа като противотуморнен фактор и е полезен при защитата на организма срещу токсини и странични ефекти на много лекарства.

Каротеноиди

Каротеноидите са отговорни за оранжево-жълтия цвят на много растения - плодове, зеленчуци, цветя. Най-важните представители на тези бои са: бета-каротин, ликопен, ксантофил, лутеин и зеоксантин. В човешкото тяло каротеноидите изпълняват две основни функции. Първо, съдържат антиоксиданти, неутрализиращи свободните радикали. Те предотвратяват появата на много ракови заболявания. Каротеноидите са особено важни за поддържане на функциите на окото, намаляване на риска от очни заболявания като: макулна дегенерация, катаракта и дегенерация на ретината. Брой проучвания също показват, че тези бои могат да играят важна роля в превенцията от сърдечно-съдови заболявания.

Vegetable color

Беталинидите не са много популярна група багрила. Те се произвеждат в относително малък брой растения. Те дават на растенията жълт, оранжев, червен и лилав цвят. Фармакологичните предимствата на тази група от бои е свързано основно с тяхната антиоксидантна активност. Проучванията показват, че беталинидите допринасят за намаляване на вредите, причинени на човешките органи от оксидативен стрес, състояние на нарушен баланс между свободните радикали (оксиданти) и антиоксиданти в тялото. В допълнение, тази група от съединения предпазва от вредните свободни радикали в тялото.

Флавоноиди

Флавоноидите са основните багрила, които можем да намерим в цветя, зеленчуци и плодове. Те определят най-различни цветове от жълто до синьо. Флавоноидите са класифицирани като често срещащи се антоцианини субстанции, чиято биологична активност е свързана основно с кръвоносните съдове и кръвоносната система. Добре известно е, че те влияят на запечатване и укрепване на стените на малките кръвоносни съдове и имат анти-тромбоцитна активност върху тромбоцитите. Тези съединения също имат благоприятен ефект върху движението на миокарда, следователно те ​​могат да се използват алтернативно при исхемична болест на сърцето. През последните години, учените също забелязаха антиоксидантните свойства на флавоноидите и започнаха да ги използват като естествени антиоксиданти и като така наречените чистачи на свободните радикали - молекули, отговорни за образуването на тумори или стареенето на клетките. Флавоноидите също имат способност за свързване с тежки метали - което води до отстраняване на тези вредни елементи от тялото.


Рецепти, които може да ви интересуват

Адана кебап с кисели краставички
Адана кебап с кисели краставички

Тази турска рецепта, приготвена в румънски стил с мляно агнешко и телешко месо, е добра алтернатива на традиционната кайма на скара.

2 човека 30-45 минути Умерено
Пене с броколи
Пене с броколи

Една от най-вкусните семейни вечери

4 човека 30-45 минути Лесно
Имамбаялдъ - турска кухня
Имамбаялдъ - турска кухня

Имамбаялдъ е традиционно ястие от турската кухня, което е свързано с много легенди. Една от тях разказва, че мохамеданският духовник Имам припаднал от възхищение когато за пръв път опитал това ястие.

4 човека над 45 минути Умерено
Салата с трицветна паста с яйца, царевица и маслини
Салата с трицветна паста с яйца, царевица и маслини

Любителите на пастата ще се влюбят в тази рецепта. Вкусна и лесна за приготвяне, трицветната паста салата може да бъде идеална за офис обяд или за бърза вечеря на любимите ви хора.

1 човек 15-30 минути Лесно
Цветът на зеленчуците – какво значи той?

В зависимост от химичната структура на багрилата, те могат да бъдат разделени в четири основни групи:

  • хлорофили
  • каротеноиди
  • беталиниди
  • флавоноиди

Хлорофили

Хлорофилът е зелен пигмент, присъстващ в растенията. Абсорбцията на слънчева светлина предизвиква фотосинтеза във всички растения. На първо място е отговорен за растежа им. Също така е много важен за правилното функциониране на човешкото тяло. Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и подпомага бързото заздравяване на раните. Освен това, той осигурява магнезий на тялото и помага на кръвта да транспортира кислород до всички клетки и тъкани, както и има антиатеросклеротични свойства. Хлорофилът също действа като противотуморнен фактор и е полезен при защитата на организма срещу токсини и странични ефекти на много лекарства.

Каротеноиди

Каротеноидите са отговорни за оранжево-жълтия цвят на много растения - плодове, зеленчуци, цветя. Най-важните представители на тези бои са: бета-каротин, ликопен, ксантофил, лутеин и зеоксантин. В човешкото тяло каротеноидите изпълняват две основни функции. Първо, съдържат антиоксиданти, неутрализиращи свободните радикали. Те предотвратяват появата на много ракови заболявания. Каротеноидите са особено важни за поддържане на функциите на окото, намаляване на риска от очни заболявания като: макулна дегенерация, катаракта и дегенерация на ретината. Брой проучвания също показват, че тези бои могат да играят важна роля в превенцията от сърдечно-съдови заболявания.

Vegetable color

Беталинидите не са много популярна група багрила. Те се произвеждат в относително малък брой растения. Те дават на растенията жълт, оранжев, червен и лилав цвят. Фармакологичните предимствата на тази група от бои е свързано основно с тяхната антиоксидантна активност. Проучванията показват, че беталинидите допринасят за намаляване на вредите, причинени на човешките органи от оксидативен стрес, състояние на нарушен баланс между свободните радикали (оксиданти) и антиоксиданти в тялото. В допълнение, тази група от съединения предпазва от вредните свободни радикали в тялото.

Флавоноиди

Флавоноидите са основните багрила, които можем да намерим в цветя, зеленчуци и плодове. Те определят най-различни цветове от жълто до синьо. Флавоноидите са класифицирани като често срещащи се антоцианини субстанции, чиято биологична активност е свързана основно с кръвоносните съдове и кръвоносната система. Добре известно е, че те влияят на запечатване и укрепване на стените на малките кръвоносни съдове и имат анти-тромбоцитна активност върху тромбоцитите. Тези съединения също имат благоприятен ефект върху движението на миокарда, следователно те ​​могат да се използват алтернативно при исхемична болест на сърцето. През последните години, учените също забелязаха антиоксидантните свойства на флавоноидите и започнаха да ги използват като естествени антиоксиданти и като така наречените чистачи на свободните радикали - молекули, отговорни за образуването на тумори или стареенето на клетките. Флавоноидите също имат способност за свързване с тежки метали - което води до отстраняване на тези вредни елементи от тялото.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.