Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Таблица за калорийната стойност на продуктите, препоръчвани за хора болни от диабет

апарат за проверка на захарта в кръвта от пръст с кръв

Предложенията за диетата при диабет включват ограничаване на простите въглехидрати и мазнините. В менюто е важен контролът на качеството и количеството консумирани ястия, а също и разделянето им на порции в течение на целия ден. По-специално това се отнася за въглехидратите. Диетата трябва да съдържа храни, богати на хранителни вещества, витамини, минерални соли и добавки, регулиращи метаболитните нарушения. Човек страдащ от диабет, с помощта на лекар-диетолог трябва да определи подходящото за него количество калории.

Таблица за калорийната стойност за хора болни от диабет
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Алабаш 100 g 29 2,2 0,3 6,5
Аспержи 100 g 23 2,2 0,2 3,3
Ацидофилно мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,0
Белуга варена на пара 100 g 234 23,3 15,6 0,0
Боб 100 g 66 7,1 0,4 14,0
Броколи - пресни 100 g 25 3,0 0,4 2,4
Брюкселско зеле - прясно 100 g 34 4,0 0,5 3,5
Бял боб - сух 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Бял ориз 100 g 344 6,7 0,7 78,9
Бяла ряпа 100 g 34 1,2 0,1 7,4
Бяло зеле 100 g 29 1,7 0,2 7,4
Варен заек 100 g 204 24,6 11,7 0,0
Варен Карас 100 g 102 20,7 2,1 0,0
Варен Минтай 100 g 79 17,6 1,0 0,0
Варен Налим 100 g 92 21,4 0,7 0,0
Варен Омар 100 g 102 16,0 3,7 2,0
Варен сафрид 100 g 133 20,6 5,6 0,0
Варен сом 100 g 196 18,4 13,6 0,0
Варен халибут 100 g 216 14,0 17,8 0,0
Варен хек 100 g 95 18,5 2,3 0,0
Варена бяла риба 100 g 97 21,3 1,3 0,0
Варена Горбуша 100 g 168 22,9 7,8 0,0
Варена елда 100 g 336 12,6 3,1 69,3
Варена есетра 100 g 179 17,7 12,0 0,0
Варена Зъбатка 100 g 114 15,5 5,8 0,0
Варена платика 100 g 126 20,9 4,7 0,0
Варена треска 100 g 78 17,8 0,7 0,0
Варена херинга 100 g 124 22,8 3,6 0,0
Варена щука 100 g 98 21,3 1,3 0,0
Варено просо 100 g 346 10,5 2,9 71,6
Варено пуешко 100 g 195 25,3 10,4 0,0
Варено телешко 100 g 131 30,7 0,9 0,0
Грах, сухи семена 100 g 298 20,5 2,0 48,6
Грис 100 g 328 10,3 1,0 67,7
Грис от ечемик 100 g 320 9,3 1,1 66,5
Див лук 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Домати 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Еарена Камбала 100 g 103 18,3 3,3 0,0
Ечемична каша 100 g 324 10,0 1,3 66,3
Ечемични ядки 100 g 355 9,8 3,6 79,4
Житен хляб 100 g 223 5,6 1,7 51,5
Заешко месо 100 g 156 21,0 8,0 0,0
Зелен фасул - сух 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Зехтин 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Италианско зеле 100 g 38 3,3 0,4 7,8
Картофи 100 g 80 2,0 0,0 16,0
Карфиол - пресен 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Кафяв ориз 100 g 331 6,3 4,4 65,1
Кефир 0% 100 ml 30 3,0 0,1 3,8
Киселец 100 g 21 1,1 0,8 4,9
Кисели краставички 100 g 11 1,0 0,1 1,9
Кисело зеле 100 g 12 1,1 0,2 3,4
Кисело мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,1
Кокошка 100 g 202 18,5 14,3 0,0
Копър 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Краставица 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Кус-кус 100 g 358 13,0 2,0 72,0
Леща - суха 100 g 111 7,8 0,0 20,1
Листа цвекло 100 g 17 2,1 0,5 5,5
Лук 100 g 30 1,4 0,4 6,9
Магданоз, връзка 100 g 41 4,4 0,4 9,0
Мляко 0,5% 100 ml 39 3,5 0,5 5,1
Моркови 100 g 31 0,8 0,3 6,6
Мътеница 0,5% 100 ml 37 3,4 0,5 4,7
Мюсли със сушени плодове 100 g 325 8,4 3,4 72,2
Нахут 100 g 127 6,3 3,2 18,3
Обезмаслена извара 100 g 99 19,8 0,5 3,5
Обезмаслени ацидофилно мляко 100 ml 31 3,0 0,1 3,9
Оксикокус 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Патладжан 100 g 18 1,0 0,2 3,1
Пекинска салата 100 g 12 1,2 0,2 3,2
Печурки 100 g 15 2,1 0,5 0,5
Праз 100 g 24 2,2 0,3 5,7
Пуешки гърдички 100 g 84 19,2 0,7 0,0
Пчелен мед 100 ml 324 0,0 0,0 79,5
Пшенични трици 100 g 185 16,0 4,6 61,9
Пшенично брашно 100 g 342 9,2 1,2 74,9
Пълнозърнест хляб 100 g 228 8,6 1,4 43,9
Ревен 100 g 9 0,5 0,1 4,6
Репичка 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Ряпа 100 g 26 1,1 0,3 8,2
Салата 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Слънчогледови семена 100 g 561 24,4 43,7 24,6
Соево олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Соя, сухи семена 100 g 382 34,3 19,6 32,7
Спанак 100 g 17 2,7 0,4 0,8
Тиква 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Тиквени семки 100 g 556 24,5 45,8 18,0
Тиквичка 100 g 16 1,5 0,2 3,0
Тиквички Патисон 100 g 19 0,6 0,1 4,1
Хрян 100 g 67 4,5 0,6 18,1
Царевица - прясна 100 g 97 3,0 1,2 18,2
Царевични ядки 100 g 363 6,9 2,5 83,6
Цвекло 100 g 37 1,5 0,1 7,6
Целина 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Целина, корен 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Цикория 100 g 21 1,7 0,2 4,1
Чай с лимон 100 ml 43 0,7 0,8 8,2
Червено зеле 100 g 27 1,9 0,2 6,7
Черен шоколад 100 g 549 5,4 35,3 52,6
Чесън 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Чушка 100 g 26 0,9 0,3 5,2

Основни предложения за диетата при диабет

Основен източник на въглехидрати трябва да бъдат млякото и млечните продукти, а също така и пълнозърнестите продукти – типовият хляб, пълнозърнестите каши, овесените каши, нерафинираният ориз и макароните. Зеленчуците съдържат голямо количество въглехидрати - картофите, царевицата и семената на бобовите растения (фасул, грах, леща). Към калоричните въглехидрати спадат червеното цвекло, морковите, целината и брюкселското зеле. Диетата може също така да съдържа зеленчуци като краставици, домати, карфиол, чушки, репички, зелена салата, зелен боб и пекинска салата.

Диетата за диабетици може да съдържа плодове - малко калории съдържат динята и грейпфрутът, а за калорични плодове се смятат сините сливи, гроздето и бананите. Към менюто можем да добавим портокали, ягоди, мандарини, ябълки.

Следващ елемент от диетата на диабетиците са белтъчините. Добър източник са постните меса (телешко, говеждо месо), пилешкото и пуешкото месо (без кожата), морските риби, млякото и млечните (обезмаслени) продукти, бобовите растения. Трябва да се консумират мазнини от растителен произход - олио, зехтин, мек маргарин и да внимаваме с продуктите, богати на холестерол – карантия, масло, сметана, а също така и на мазнини, съдържащи се в сирената, млякото и тлъстите меса.

Препоръчително е да се пият минерална вода, доматен сок, кафе и чай без захар.

Забранени продукти в диетата при диабет

Трябва да изключите подсладените напитки. Консумацията на алкохол, особено в големи количества, е рискована, тъй като засилва действието на инсулина, затова, след неговото изпиване, може да доведе до хипогликемия. Не трябва да се консумират продукти, които съдържат много прости захари- мед, шоколад, захарни изделия и кексове. Трябва да ограничите употребата на сол, която може да бъде заменена с билки, лимони и т.н.


Диабетиците не трябва да консумират наведнъж големи количества храна и не трябва дълго време да остават гладни. Броят хранения трябва да бъде еднакъв всеки ден, а консумацията трябва да става по едно и също време.


Рецепти, които може да ви интересуват

Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

Рецепта за дип от хумус, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите докато чакат основното ястие.

6 човека над 45 минути Лесно
Паприкаш

Паприкаш

Рецепта за Паприкаш – традиционно унгарско ястие.

2 човека 30-45 минути Лесно
Херинга в олио

Херинга в олио

Рецепта за херинга в олио – най-известеното полско предястие.

5 човека над 45 минути Лесно
Картофени кюфтета с царевица и риба тон

Картофени кюфтета с царевица и риба тон

Лек пролетен обяд със страхотен вкус

4 човека 30-45 минути Лесно
Таблица за калорийната стойност на продуктите, препоръчвани за хора болни от диабет

апарат за проверка на захарта в кръвта от пръст с кръв

Предложенията за диетата при диабет включват ограничаване на простите въглехидрати и мазнините. В менюто е важен контролът на качеството и количеството консумирани ястия, а също и разделянето им на порции в течение на целия ден. По-специално това се отнася за въглехидратите. Диетата трябва да съдържа храни, богати на хранителни вещества, витамини, минерални соли и добавки, регулиращи метаболитните нарушения. Човек страдащ от диабет, с помощта на лекар-диетолог трябва да определи подходящото за него количество калории.

Таблица за калорийната стойност за хора болни от диабет
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Алабаш 100 g 29 2,2 0,3 6,5
Аспержи 100 g 23 2,2 0,2 3,3
Ацидофилно мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,0
Белуга варена на пара 100 g 234 23,3 15,6 0,0
Боб 100 g 66 7,1 0,4 14,0
Броколи - пресни 100 g 25 3,0 0,4 2,4
Брюкселско зеле - прясно 100 g 34 4,0 0,5 3,5
Бял боб - сух 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Бял ориз 100 g 344 6,7 0,7 78,9
Бяла ряпа 100 g 34 1,2 0,1 7,4
Бяло зеле 100 g 29 1,7 0,2 7,4
Варен заек 100 g 204 24,6 11,7 0,0
Варен Карас 100 g 102 20,7 2,1 0,0
Варен Минтай 100 g 79 17,6 1,0 0,0
Варен Налим 100 g 92 21,4 0,7 0,0
Варен Омар 100 g 102 16,0 3,7 2,0
Варен сафрид 100 g 133 20,6 5,6 0,0
Варен сом 100 g 196 18,4 13,6 0,0
Варен халибут 100 g 216 14,0 17,8 0,0
Варен хек 100 g 95 18,5 2,3 0,0
Варена бяла риба 100 g 97 21,3 1,3 0,0
Варена Горбуша 100 g 168 22,9 7,8 0,0
Варена елда 100 g 336 12,6 3,1 69,3
Варена есетра 100 g 179 17,7 12,0 0,0
Варена Зъбатка 100 g 114 15,5 5,8 0,0
Варена платика 100 g 126 20,9 4,7 0,0
Варена треска 100 g 78 17,8 0,7 0,0
Варена херинга 100 g 124 22,8 3,6 0,0
Варена щука 100 g 98 21,3 1,3 0,0
Варено просо 100 g 346 10,5 2,9 71,6
Варено пуешко 100 g 195 25,3 10,4 0,0
Варено телешко 100 g 131 30,7 0,9 0,0
Грах, сухи семена 100 g 298 20,5 2,0 48,6
Грис 100 g 328 10,3 1,0 67,7
Грис от ечемик 100 g 320 9,3 1,1 66,5
Див лук 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Домати 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Еарена Камбала 100 g 103 18,3 3,3 0,0
Ечемична каша 100 g 324 10,0 1,3 66,3
Ечемични ядки 100 g 355 9,8 3,6 79,4
Житен хляб 100 g 223 5,6 1,7 51,5
Заешко месо 100 g 156 21,0 8,0 0,0
Зелен фасул - сух 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Зехтин 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Италианско зеле 100 g 38 3,3 0,4 7,8
Картофи 100 g 80 2,0 0,0 16,0
Карфиол - пресен 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Кафяв ориз 100 g 331 6,3 4,4 65,1
Кефир 0% 100 ml 30 3,0 0,1 3,8
Киселец 100 g 21 1,1 0,8 4,9
Кисели краставички 100 g 11 1,0 0,1 1,9
Кисело зеле 100 g 12 1,1 0,2 3,4
Кисело мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,1
Кокошка 100 g 202 18,5 14,3 0,0
Копър 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Краставица 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Кус-кус 100 g 358 13,0 2,0 72,0
Леща - суха 100 g 111 7,8 0,0 20,1
Листа цвекло 100 g 17 2,1 0,5 5,5
Лук 100 g 30 1,4 0,4 6,9
Магданоз, връзка 100 g 41 4,4 0,4 9,0
Мляко 0,5% 100 ml 39 3,5 0,5 5,1
Моркови 100 g 31 0,8 0,3 6,6
Мътеница 0,5% 100 ml 37 3,4 0,5 4,7
Мюсли със сушени плодове 100 g 325 8,4 3,4 72,2
Нахут 100 g 127 6,3 3,2 18,3
Обезмаслена извара 100 g 99 19,8 0,5 3,5
Обезмаслени ацидофилно мляко 100 ml 31 3,0 0,1 3,9
Оксикокус 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Патладжан 100 g 18 1,0 0,2 3,1
Пекинска салата 100 g 12 1,2 0,2 3,2
Печурки 100 g 15 2,1 0,5 0,5
Праз 100 g 24 2,2 0,3 5,7
Пуешки гърдички 100 g 84 19,2 0,7 0,0
Пчелен мед 100 ml 324 0,0 0,0 79,5
Пшенични трици 100 g 185 16,0 4,6 61,9
Пшенично брашно 100 g 342 9,2 1,2 74,9
Пълнозърнест хляб 100 g 228 8,6 1,4 43,9
Ревен 100 g 9 0,5 0,1 4,6
Репичка 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Ряпа 100 g 26 1,1 0,3 8,2
Салата 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Слънчогледови семена 100 g 561 24,4 43,7 24,6
Соево олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Соя, сухи семена 100 g 382 34,3 19,6 32,7
Спанак 100 g 17 2,7 0,4 0,8
Тиква 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Тиквени семки 100 g 556 24,5 45,8 18,0
Тиквичка 100 g 16 1,5 0,2 3,0
Тиквички Патисон 100 g 19 0,6 0,1 4,1
Хрян 100 g 67 4,5 0,6 18,1
Царевица - прясна 100 g 97 3,0 1,2 18,2
Царевични ядки 100 g 363 6,9 2,5 83,6
Цвекло 100 g 37 1,5 0,1 7,6
Целина 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Целина, корен 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Цикория 100 g 21 1,7 0,2 4,1
Чай с лимон 100 ml 43 0,7 0,8 8,2
Червено зеле 100 g 27 1,9 0,2 6,7
Черен шоколад 100 g 549 5,4 35,3 52,6
Чесън 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Чушка 100 g 26 0,9 0,3 5,2

Основни предложения за диетата при диабет

Основен източник на въглехидрати трябва да бъдат млякото и млечните продукти, а също така и пълнозърнестите продукти – типовият хляб, пълнозърнестите каши, овесените каши, нерафинираният ориз и макароните. Зеленчуците съдържат голямо количество въглехидрати - картофите, царевицата и семената на бобовите растения (фасул, грах, леща). Към калоричните въглехидрати спадат червеното цвекло, морковите, целината и брюкселското зеле. Диетата може също така да съдържа зеленчуци като краставици, домати, карфиол, чушки, репички, зелена салата, зелен боб и пекинска салата.

Диетата за диабетици може да съдържа плодове - малко калории съдържат динята и грейпфрутът, а за калорични плодове се смятат сините сливи, гроздето и бананите. Към менюто можем да добавим портокали, ягоди, мандарини, ябълки.

Следващ елемент от диетата на диабетиците са белтъчините. Добър източник са постните меса (телешко, говеждо месо), пилешкото и пуешкото месо (без кожата), морските риби, млякото и млечните (обезмаслени) продукти, бобовите растения. Трябва да се консумират мазнини от растителен произход - олио, зехтин, мек маргарин и да внимаваме с продуктите, богати на холестерол – карантия, масло, сметана, а също така и на мазнини, съдържащи се в сирената, млякото и тлъстите меса.

Препоръчително е да се пият минерална вода, доматен сок, кафе и чай без захар.

Забранени продукти в диетата при диабет

Трябва да изключите подсладените напитки. Консумацията на алкохол, особено в големи количества, е рискована, тъй като засилва действието на инсулина, затова, след неговото изпиване, може да доведе до хипогликемия. Не трябва да се консумират продукти, които съдържат много прости захари- мед, шоколад, захарни изделия и кексове. Трябва да ограничите употребата на сол, която може да бъде заменена с билки, лимони и т.н.


Диабетиците не трябва да консумират наведнъж големи количества храна и не трябва дълго време да остават гладни. Броят хранения трябва да бъде еднакъв всеки ден, а консумацията трябва да става по едно и също време.