
Уникална смесица от вкусове
Сръбската кухня дължи своето богатство от вкусове и разнообразието си на георграфското си положение и бурната си история. Въпреки, че е смесица от турска, унгарска, гръцка и българска кухня, тя все пак си остава сръбска. Много сръбски гозби дори не могат да бъдат преведени на друг език, като например сърма - кайма от свинско и телешко, смесена с ориз и овита в лозов или зелев лист и сготвено на печка или във фурна. Сръбска месна празнична кухня
Храната в Сърбия е основното нещо, което поддържа семейното огнище. Вечеря се вкъщи, като това е времето, когато цялото семейство се събира на масата. Всички празници, независимо дали са религиозни или пък светски имат свое собствено специално меню в Сърбия. На Коледа специалитетът е печено свинско месо, а във Войводина се приготвя печена пуйка с милинци – специален вид паста в сос тартар и вишнев сок.
Традиционната великденска закуска се състои от пушена шунка и сварени яйца, боядисани в червено според христианската традиция. Според легендата, гражданите на Йерусалим се пошегували, че е невъзможно Исус да възкръстне, както е невъзможно кокошките да снесат червени яйца. Следващата година, на Великден, всички кокошки в Йерусалим снасяли червени яйца.
На първи май, световният ден на работника, хората отиват на пикник и си правят барбекю на открито. Месото отново е включено в менюто, но този път се сервират специални кебапи от свинска и говежда кайма с лук. Тези специални кебапи, наречени “Cevapcici” се сервират най-добре с традиционната сръбска пърленка с каймак.
Нежна наслада
Каймакът е сръбски национален млечен продукт, който се получава чрез обиране на веществото, което се образува най-отгоре на кипящото мляко. Процесът на затопляне и обиране се повтаря няколко пъти, като всеки слой на каймака се слага в дървен съд, който е осолен и след това се оставя да престои. То е млечно, кремаво, солено, топи се в устата и е превъзходно на вкус.
Нейно величество сливата
Сливата, и особено изсушената такава, е сръбска запазена марка. Сливите са плодове с ниско съдържание на калории, които са богати на витамин С, B2, B3 и B6, също така на магнезий, калций, желязо и калий. Сливите имат широко приложение в сръбската кухня – използват се за направата на компоти, на сладка, на специалните сливови кнедли – слива, покрита с картофено тесто, сварена и след това овъргаляна в захар и галета, които преди това са били изпържени в малко олио. Сливите също така са особено вкусни, сервирани с печено месо. И на последно място, но не и по важност, сливите се използват за направата на традиционната сръбска напитка – ракия – сливовица.
Бермет. Вълшебната отвара от склоновене на Фрушка гора
Берметът, друга сръбска национална напитка, е уникално десертно вино, което се приготвя в манастирите на Фрушка гора и в Сремски Краловци, малко градче в сръбската провинция Войводина. Рецептата за това вино се пази в тайна. Но ние все пак знаем, че се прави от 27 ароматни билки, които придават специфичен аромат и вкус на виното. Можете да го пиете като аператив или към основното ястие, но то върви прекрасно и с бисквитки и сладолед.
Ботилка от Бермет е била намерена на дъното на потъналия кораб Титаник. Някои вярват, че Берметът е бил включен в списъка с отбрани вина на Титаник.