Въпреки външния му вид, карфиолът е един от най-универсалните зеленчуци, който можете да си купите. Идеален е за гарнитури, но може да издържи тестовете на основното ястие, когато се пържи или пече на фурна. Подхожда на месо и сирене, но може да се използва и в комбинация с други зеленчуци. Това, което вероятно не знаете е, че неговата многостранност идва от факта, че този зеленчук всъщност е цветът на растението, не неговият плод или модифицирано стъбло.
Да научим повече за зеленчуковите кремообразни сосове
Повечето зеленчуци, включително карфиолът, са хрупкави в суров вид. В резултат на това те трябва да се сварят, преди да бъдат използвани за основа на сос. Варенето трябва да се извършва с голямо внимание: не преварявайте зеленчуците си или ще получите лепкав сос. Същото нещо важи за карфиола: правилната консистенция е, когато можете да смачкате зеленчука с вилица без почти никакво съпротивление. Добавянето на малко сол (но нищо друго!) във водата ще помогне на зеленчука да ври хомогенно.
Постигнете мекотата, за която винаги сте мечтали
Махнете от огъня и извадете карфиола от водата възможно най-бързо. Пасирайте го и го сложете в купа да се охлади малко. Най-меките сосове са тези, които са направени от средно топли зеленчуци. Пасирайте с помощта на пасатор; всеки друг метод ще доведе до прекалено груба или прекалено гладка консистенция, която няма плътност. Добавете 20 г. масло (на всеки 100 г. пасиран карфиол) и няколко капки масло от авокадо и сте готови.