
Последователност при сервиране на ястията:
- аперитив
- предястие
- супа
- рибно ястие
- ястие с месо
- видове сирена
- десерт и кафе
Броят сервирани ястия зависи от продължителността на приема. Най-добре е да се сервират четири или пет ястия, а по време на кратки приеми, да се ограничат до три. Няма смисъл да се планира голямо меню, тъй като нашите гости няма да бъдат в състояние да изядат всичко. Ако е възможно, желателно е да сервираме кафето и чая в друго помещение, а не в това, в което сме се хранили.
От кой гост да започнем?
Последователността, с която сервираме ястията на своите гости, свидетелства за нашата лична култура, а също и за уважението към нашите гости. Сервирането на ястията трябва винаги да започва от по-възрастните хора, винаги първо на жените, а на себе си, като домакин - последно. Ястията трябва да се сервират с табла. Всички общи блюда се сервират от лявата страна на госта, изключение правят ястията, поделени на порции и супите. Те се сервират от дясната страна, както и всички напитки. В общи случаи:- Всички прибори се поставят в реда на употреба - първият прибор трябва да е най-далеч от чинията.
- Ножовете трябва да са поставени в дясната част на чинията с острието на ножа към чинията.
- Лъжиците се поставят от дясната част на чинията отдясно на ножовете.
- Вилиците се поставят от лявата част на чинията в реда на използване.
- Ако салатата се сервира с основното ястие или вилицата за салата ще се използва за десерта, трябва да се постави от дясната страна на вилица за основно ястие, близо до чинията.
- Десертната виличка и лъжичка могат да се поставят над чинията ( това е по Европейски стил ). Дръжката на лъжичката сочи надясно и се поставя над виличката. Дръжката на виличката сочи наляво.