Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Правила за сервиране на основни и други ястия

 

 

Последователност при сервиране на ястията:

 
Броят сервирани ястия зависи от продължителността на приема. Най-добре е да се сервират четири или пет ястия, а по време на кратки приеми, да се ограничат до три. Няма смисъл да се планира голямо меню, тъй като нашите гости няма да бъдат в състояние да изядат всичко. Ако е възможно, желателно е да сервираме кафето и чая в друго помещение, а не в това, в което сме се хранили. 

От кой гост да започнем?

Последователността, с която сервираме ястията на своите гости, свидетелства за нашата лична култура, а също и за уважението към нашите гости. Сервирането на ястията трябва винаги да започва от по-възрастните хора, винаги първо на жените, а на себе си, като домакин - последно. Ястията трябва да се сервират с табла. Всички общи блюда се сервират от лявата страна на госта, изключение правят ястията, поделени на порции и супите. Те се сервират от дясната страна, както и всички напитки. В общи случаи:
  • Всички прибори се поставят в реда на употреба - първият прибор трябва да е най-далеч от чинията.
  • Ножовете трябва да са поставени в дясната част на чинията с острието на ножа към чинията.
  • Лъжиците се поставят от дясната част на чинията отдясно на ножовете.
  • Вилиците се поставят от лявата част на чинията в реда на използване.
  • Ако салатата се сервира с основното ястие или вилицата за салата ще се използва за десерта, трябва да се постави от дясната страна на вилица за основно ястие, близо до чинията.
  • Десертната виличка и лъжичка могат да се поставят над чинията ( това е по Европейски стил ). Дръжката на лъжичката сочи надясно и се поставя над виличката. Дръжката на виличката сочи наляво.

Рецепти, които може да ви интересуват

Тортила с masa harina - мексикански палачинки от царевично брашно
Тортила с masa harina - мексикански палачинки от царевично брашно

Рецепта за тортила с masa harina – в Мексико това е най-важната гарнитура към всичко, базова съставка към много ястия, мексикански хляб.

10 човека 30-45 минути Лесно
Marine salmon - здравословна маринована сьомга със салата от леща
Marine salmon - здравословна маринована сьомга със салата от леща

Рецепта за маринована сьомга със салата от леща.

3 човека над 45 минути Умерено
Банички с грах и сирене
Банички с грах и сирене

Вкусни мъфини от бутер тесто с пълнеж от грах и сирене. Сервирани самостоятелно или като допълнение, те обогатяват чинията.

3 човека 30-45 минути Умерено
Бурата с царевица и песто
Бурата с царевица и песто

Изумително вкусна и лесна рецепта

2 човека 15-30 минути Лесно
Правила за сервиране на основни и други ястия

 

 

Последователност при сервиране на ястията:

 
Броят сервирани ястия зависи от продължителността на приема. Най-добре е да се сервират четири или пет ястия, а по време на кратки приеми, да се ограничат до три. Няма смисъл да се планира голямо меню, тъй като нашите гости няма да бъдат в състояние да изядат всичко. Ако е възможно, желателно е да сервираме кафето и чая в друго помещение, а не в това, в което сме се хранили. 

От кой гост да започнем?

Последователността, с която сервираме ястията на своите гости, свидетелства за нашата лична култура, а също и за уважението към нашите гости. Сервирането на ястията трябва винаги да започва от по-възрастните хора, винаги първо на жените, а на себе си, като домакин - последно. Ястията трябва да се сервират с табла. Всички общи блюда се сервират от лявата страна на госта, изключение правят ястията, поделени на порции и супите. Те се сервират от дясната страна, както и всички напитки. В общи случаи:
  • Всички прибори се поставят в реда на употреба - първият прибор трябва да е най-далеч от чинията.
  • Ножовете трябва да са поставени в дясната част на чинията с острието на ножа към чинията.
  • Лъжиците се поставят от дясната част на чинията отдясно на ножовете.
  • Вилиците се поставят от лявата част на чинията в реда на използване.
  • Ако салатата се сервира с основното ястие или вилицата за салата ще се използва за десерта, трябва да се постави от дясната страна на вилица за основно ястие, близо до чинията.
  • Десертната виличка и лъжичка могат да се поставят над чинията ( това е по Европейски стил ). Дръжката на лъжичката сочи надясно и се поставя над виличката. Дръжката на виличката сочи наляво.
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description