Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Правила за сервиране на основни и други ястия

 

 

Последователност при сервиране на ястията:

 
Броят сервирани ястия зависи от продължителността на приема. Най-добре е да се сервират четири или пет ястия, а по време на кратки приеми, да се ограничат до три. Няма смисъл да се планира голямо меню, тъй като нашите гости няма да бъдат в състояние да изядат всичко. Ако е възможно, желателно е да сервираме кафето и чая в друго помещение, а не в това, в което сме се хранили. 

От кой гост да започнем?

Последователността, с която сервираме ястията на своите гости, свидетелства за нашата лична култура, а също и за уважението към нашите гости. Сервирането на ястията трябва винаги да започва от по-възрастните хора, винаги първо на жените, а на себе си, като домакин - последно. Ястията трябва да се сервират с табла. Всички общи блюда се сервират от лявата страна на госта, изключение правят ястията, поделени на порции и супите. Те се сервират от дясната страна, както и всички напитки. В общи случаи:
  • Всички прибори се поставят в реда на употреба - първият прибор трябва да е най-далеч от чинията.
  • Ножовете трябва да са поставени в дясната част на чинията с острието на ножа към чинията.
  • Лъжиците се поставят от дясната част на чинията отдясно на ножовете.
  • Вилиците се поставят от лявата част на чинията в реда на използване.
  • Ако салатата се сервира с основното ястие или вилицата за салата ще се използва за десерта, трябва да се постави от дясната страна на вилица за основно ястие, близо до чинията.
  • Десертната виличка и лъжичка могат да се поставят над чинията ( това е по Европейски стил ). Дръжката на лъжичката сочи надясно и се поставя над виличката. Дръжката на виличката сочи наляво.

Рецепти, които може да ви интересуват

Печено свинско със салата от царевица, шунка и грах
Печено свинско със салата от царевица, шунка и грах

Сгответе това вкусно ястие и вашите любими хора ще бъдат очаровани от свежите нови идеи.

4 човека над 45 минути Трудно
Топла салата със зелен фасул, тиквички и хрупкава панчета
Топла салата със зелен фасул, тиквички и хрупкава панчета

Питателна салата, богата на витамини, перфектна за обяд или лека вечеря

2 човека 15-30 минути Умерено
Палачинки ала Гундел
Палачинки ала Гундел

Рецепта за палачинки ала Гундел - най-известните унгарски палачинки.

3 човека над 45 минути Умерено
Шишчета с гъби и наденица
Шишчета с гъби и наденица

Идеална рецепта за летен пикник сред природата.

3 човека 30-45 минути Умерено
Правила за сервиране на основни и други ястия

 

 

Последователност при сервиране на ястията:

 
Броят сервирани ястия зависи от продължителността на приема. Най-добре е да се сервират четири или пет ястия, а по време на кратки приеми, да се ограничат до три. Няма смисъл да се планира голямо меню, тъй като нашите гости няма да бъдат в състояние да изядат всичко. Ако е възможно, желателно е да сервираме кафето и чая в друго помещение, а не в това, в което сме се хранили. 

От кой гост да започнем?

Последователността, с която сервираме ястията на своите гости, свидетелства за нашата лична култура, а също и за уважението към нашите гости. Сервирането на ястията трябва винаги да започва от по-възрастните хора, винаги първо на жените, а на себе си, като домакин - последно. Ястията трябва да се сервират с табла. Всички общи блюда се сервират от лявата страна на госта, изключение правят ястията, поделени на порции и супите. Те се сервират от дясната страна, както и всички напитки. В общи случаи:
  • Всички прибори се поставят в реда на употреба - първият прибор трябва да е най-далеч от чинията.
  • Ножовете трябва да са поставени в дясната част на чинията с острието на ножа към чинията.
  • Лъжиците се поставят от дясната част на чинията отдясно на ножовете.
  • Вилиците се поставят от лявата част на чинията в реда на използване.
  • Ако салатата се сервира с основното ястие или вилицата за салата ще се използва за десерта, трябва да се постави от дясната страна на вилица за основно ястие, близо до чинията.
  • Десертната виличка и лъжичка могат да се поставят над чинията ( това е по Европейски стил ). Дръжката на лъжичката сочи надясно и се поставя над виличката. Дръжката на виличката сочи наляво.
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description