Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Поведение по време на хранене

Правилно поведение по време на хранене

  1. мъж реже с нож и вилица в чиния в ресторантАбсолютно се забранява: да се мляска или сърба, да се слагат прекалено големи порции в чинията, да се взимат големи хапки с вилицата, чинията Ви да изглежда претрупана, да говорите с пълна уста, да се храните прекалено бързо.
  2. На стола трябва да седите спокойни и изправени.
  3. Ръцете винаги се държат на масата, а не под нея. Но не забравяйте да не опирате лакти на масата.
  4. Не играйте с приборите.
  5. Не потропвайте с пръсти по масата.
  6. Не кръстосвайте крака под масата, стъпалата трябва да стоят спокойно на пода.
  7. По никаква причина не събувайте обувките си под масата.

 

Какво говорят приборите?

По време на хранене използваме нож и вилица, от които само вилицата служи за подаване на храна към устата. Ножът служи единствено за рязане и поставяне на храна върху вилицата. Без значение на техниката за използване на ножа и вилицата, не трябва да забравяте, че използваните веднъж прибори, никога не се поставят обратно върху покривката, а се поставят на чинията.

  • Почивка. Ако правите кратка почивка, за да поговорите с останалите участници на масата или посягате към виното, поставете приборите на ръба на чинията. Това е знак за келнера, че още не сте приключили с храненето.
  • Приключване. Ако вече сте приключили с храненето, поставете ножа и вилицата във формата на т.нар. пет часа, ножът е от дясната страна с острие насочено навън, а отляво, поставете вилицата. Тази подредба на приборите е сигнал, че сме приключили с храненето и келнерът може да отсервира чинията.

Рецепти, които може да ви интересуват

Милфьой с говеждо, гъби и чипс от пармезан
Милфьой с говеждо, гъби и чипс от пармезан

Запържете парчетата говеждо в тигана, по 2 минути от всяка страна. Поставете парчетата говеждо филе в предварително загрята на 160°C фурна за 5 минути. Махнете от фурната, подправете със сол и пипер и отстранете.

2 човека под 15 минути Умерено
Халуми със средиземноморски зеленчуци
Халуми със средиземноморски зеленчуци

Халуми със средиземноморски зеленчуци

2 човека 15-30 минути Лесно
Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи
Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи

Калалаатикко е запеканка с риба. Рецептата е от Финландия.

4 човека 30-45 минути Лесно
Панакота с карфиол и спанак
Панакота с карфиол и спанак

Красиво, цветно, здравословно и оригинално предястие, панакота с карфиол и спанак ще стане истинско украшение на всяко парти, блок маса или семейно празненство.

6 човека под 15 минути Лесно
Поведение по време на хранене

Правилно поведение по време на хранене

  1. мъж реже с нож и вилица в чиния в ресторантАбсолютно се забранява: да се мляска или сърба, да се слагат прекалено големи порции в чинията, да се взимат големи хапки с вилицата, чинията Ви да изглежда претрупана, да говорите с пълна уста, да се храните прекалено бързо.
  2. На стола трябва да седите спокойни и изправени.
  3. Ръцете винаги се държат на масата, а не под нея. Но не забравяйте да не опирате лакти на масата.
  4. Не играйте с приборите.
  5. Не потропвайте с пръсти по масата.
  6. Не кръстосвайте крака под масата, стъпалата трябва да стоят спокойно на пода.
  7. По никаква причина не събувайте обувките си под масата.

 

Какво говорят приборите?

По време на хранене използваме нож и вилица, от които само вилицата служи за подаване на храна към устата. Ножът служи единствено за рязане и поставяне на храна върху вилицата. Без значение на техниката за използване на ножа и вилицата, не трябва да забравяте, че използваните веднъж прибори, никога не се поставят обратно върху покривката, а се поставят на чинията.

  • Почивка. Ако правите кратка почивка, за да поговорите с останалите участници на масата или посягате към виното, поставете приборите на ръба на чинията. Това е знак за келнера, че още не сте приключили с храненето.
  • Приключване. Ако вече сте приключили с храненето, поставете ножа и вилицата във формата на т.нар. пет часа, ножът е от дясната страна с острие насочено навън, а отляво, поставете вилицата. Тази подредба на приборите е сигнал, че сме приключили с храненето и келнерът може да отсервира чинията.
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.