Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Какви са глобалните тенденции в храненето през 2022 г.?

След две години изолационен период, всекидневието на почти всички ни се промени коренно. Диванът се превърна в новия ни офис кабинет, костюмът се облича само от кръста нагоре, кафето с приятели е изпито по телефона, а социалният живот стана още по-социален… в Instagram, Facebook и TikTok.

Друг ключов аспект за благосъстоянието ни - храната - също премина през голяма трансформация. Приглушената светлина в любимия ресторант беше заменена от светлината на телевизионния екран, печката се превърна в най-използвания домакински уред през първата половина на пандемията, а от втората вече имаше недостиг на доставчици за храна. След този изключително дълъг период на застой и изграждане на нездравословни навици, е време да се обърнем към тялото си и да му осигурим всичко, от което сме го лишавали през последните две години.

Ето и кои са глобалните тенденции в храненето през 2022 г. 

Повече здравословна храна

Това не е точно нововъзникнала тенденция, а по-скоро принцип на живот, който всеки един от нас трябва да следва. И тук не говорим само заради снимките по бански в Instagram.

Здравословната храна приема различни интерпретации - приемане на само органично производство месо и зеленчуци, консумиране на прясно приготвена домашна храна или дори изключване на определени групи храни в името на здравето - истината, разбира се, винаги е в баланса. 

В глобален мащаб все повече хора започват да се обръщат към необработени храни, местното производство и към био плодове и зеленчуци. Макар да имаме усещането, че през тези две години светът сякаш спря, всъщност развитието му никога не се движело с по-големи темпове - затова, не забравяйте да намирате време за себе си и благосъстоянието на душата и тялото; храната лекува.

Био производство

От няколко години насам изборът на био производството набира все по-голяма популярност, като очакванията през тази година графиката да продължи да расте. Дали ще посещавате съботно-неделни пазари, където местни производители продават пресните си продукти, или ще пазарувате от специализираните био магазини, нищо не може да се сравни с чист продукт, чийто натурален вкус не е подправен от всевъзможни вредни добавки.

Алтернативно мляко

Алтернативно мляко всъщност не е нов продукт - почти навсякъде в големите вериги може да откриете соево мляко или ядково мляко, като например от бадеми. Експерти предвещават обаче да се популяризира нов вид алтернативно мляко през 2022 г., а именно такова от картофи. 

“Картофеното” мляко вече се е установило на пазара в Швеция, като прогнозите са тепърва да се появява на рафтовете по магазините и в други страни. 

Въпреки че може да ви звучи като въглехидратен кошмар, млякото от картофи е богато на хранителни вещества. Като начало, то е с ниско съдържание на наситени мазнини и захар, без холестерол, има калций, еквивалентен на този в кравето мляко, и не съдържа обичайни алергени като лактоза, ядки или глутен. Нещо повече, производство му е по-екологично от бадемовото и соевото мляко. 

И не, няма вкус на картофи…

Веган дори в звездната кухня

Тенденцията за 2022 г. предвещава по-малко консумация на животински продукти и повече ястия на хранителна основа. При това не само у дома или в специализирани веган ресторанти, а дори и в световно известни ресторанти с Мишлен звезди. 

Освен това популярността на алтернативите на месото също се е покачила. Все повече големи вериги за хранене започват да включват в менюто си т. нар. „веган месо”, например кюфте на растителна основа (лещата е много използван продукт тук). Според Food Network тази година консумацията и предлагането на такива продукти само ще се увеличи. Една от основните области на растеж за пазара на растително „месо“ ще бъде повече морски дарове на растителна основа.

Зърнени храни

Преди години киноата имаше своите 15 минути слава, а оттогава тя присъства в менюто на почти всеки ресторант. За 2022 г. тенденциите са популярността на зърнените храни да се увеличи, като към киноата да се присъединят елдата, ечемикът, просото, булгур… Всички тези зърнени храни са богати на изключително много и полезни хранителни вещества, а най-хубавото от всичко е, че малко количество ни засища повече. Баланс в диетата и нуждите на организма - ура!

Калориите вече няма да са единственото, което ще следим

Потребителите може да са свикнали да следят хранителната информация в предварително опакованите храни, но в бъдеще не само съставките ще са определящи при избора на продукт. През 2021 г. беше обявена нова пробна схема тип „светофар” за класиране на хранителните продукти спрямо въздействието им върху климата, като в момента се разработва и общоевропейска стандартна система, споделя National Geographic. В няколко ресторанта по света вече клиентите биват възнаграждавани с точки за лоялност, които могат да използват при бъдещи посещения, когато направят по-екологична поръчка. 


Рецепти, които може да ви интересуват

Печен боб с бекон
Печен боб с бекон

Рецепта, която ще събере цялото семейство на масата. Бързо и вкусно предлагаме нов начин за приготвяне на боб

2 човека 30-45 минути Умерено
Модерни кюфтенца с кисели краставички
Модерни кюфтенца с кисели краставички

Класическите кюфтенца могат да бъдат приготвени по нов начин!

2 човека 30-45 минути Трудно
Тост с авокадо и царевица
Тост с авокадо и царевица

Здравословно предястие за един обилен обяд!

2 човека под 15 минути Умерено
Мексиканска салата с кус-кус
Мексиканска салата с кус-кус

Хранително и вкусно ястие

2 човека 15-30 минути Лесно
Какви са глобалните тенденции в храненето през 2022 г.?

След две години изолационен период, всекидневието на почти всички ни се промени коренно. Диванът се превърна в новия ни офис кабинет, костюмът се облича само от кръста нагоре, кафето с приятели е изпито по телефона, а социалният живот стана още по-социален… в Instagram, Facebook и TikTok.

Друг ключов аспект за благосъстоянието ни - храната - също премина през голяма трансформация. Приглушената светлина в любимия ресторант беше заменена от светлината на телевизионния екран, печката се превърна в най-използвания домакински уред през първата половина на пандемията, а от втората вече имаше недостиг на доставчици за храна. След този изключително дълъг период на застой и изграждане на нездравословни навици, е време да се обърнем към тялото си и да му осигурим всичко, от което сме го лишавали през последните две години.

Ето и кои са глобалните тенденции в храненето през 2022 г. 

Повече здравословна храна

Това не е точно нововъзникнала тенденция, а по-скоро принцип на живот, който всеки един от нас трябва да следва. И тук не говорим само заради снимките по бански в Instagram.

Здравословната храна приема различни интерпретации - приемане на само органично производство месо и зеленчуци, консумиране на прясно приготвена домашна храна или дори изключване на определени групи храни в името на здравето - истината, разбира се, винаги е в баланса. 

В глобален мащаб все повече хора започват да се обръщат към необработени храни, местното производство и към био плодове и зеленчуци. Макар да имаме усещането, че през тези две години светът сякаш спря, всъщност развитието му никога не се движело с по-големи темпове - затова, не забравяйте да намирате време за себе си и благосъстоянието на душата и тялото; храната лекува.

Био производство

От няколко години насам изборът на био производството набира все по-голяма популярност, като очакванията през тази година графиката да продължи да расте. Дали ще посещавате съботно-неделни пазари, където местни производители продават пресните си продукти, или ще пазарувате от специализираните био магазини, нищо не може да се сравни с чист продукт, чийто натурален вкус не е подправен от всевъзможни вредни добавки.

Алтернативно мляко

Алтернативно мляко всъщност не е нов продукт - почти навсякъде в големите вериги може да откриете соево мляко или ядково мляко, като например от бадеми. Експерти предвещават обаче да се популяризира нов вид алтернативно мляко през 2022 г., а именно такова от картофи. 

“Картофеното” мляко вече се е установило на пазара в Швеция, като прогнозите са тепърва да се появява на рафтовете по магазините и в други страни. 

Въпреки че може да ви звучи като въглехидратен кошмар, млякото от картофи е богато на хранителни вещества. Като начало, то е с ниско съдържание на наситени мазнини и захар, без холестерол, има калций, еквивалентен на този в кравето мляко, и не съдържа обичайни алергени като лактоза, ядки или глутен. Нещо повече, производство му е по-екологично от бадемовото и соевото мляко. 

И не, няма вкус на картофи…

Веган дори в звездната кухня

Тенденцията за 2022 г. предвещава по-малко консумация на животински продукти и повече ястия на хранителна основа. При това не само у дома или в специализирани веган ресторанти, а дори и в световно известни ресторанти с Мишлен звезди. 

Освен това популярността на алтернативите на месото също се е покачила. Все повече големи вериги за хранене започват да включват в менюто си т. нар. „веган месо”, например кюфте на растителна основа (лещата е много използван продукт тук). Според Food Network тази година консумацията и предлагането на такива продукти само ще се увеличи. Една от основните области на растеж за пазара на растително „месо“ ще бъде повече морски дарове на растителна основа.

Зърнени храни

Преди години киноата имаше своите 15 минути слава, а оттогава тя присъства в менюто на почти всеки ресторант. За 2022 г. тенденциите са популярността на зърнените храни да се увеличи, като към киноата да се присъединят елдата, ечемикът, просото, булгур… Всички тези зърнени храни са богати на изключително много и полезни хранителни вещества, а най-хубавото от всичко е, че малко количество ни засища повече. Баланс в диетата и нуждите на организма - ура!

Калориите вече няма да са единственото, което ще следим

Потребителите може да са свикнали да следят хранителната информация в предварително опакованите храни, но в бъдеще не само съставките ще са определящи при избора на продукт. През 2021 г. беше обявена нова пробна схема тип „светофар” за класиране на хранителните продукти спрямо въздействието им върху климата, като в момента се разработва и общоевропейска стандартна система, споделя National Geographic. В няколко ресторанта по света вече клиентите биват възнаграждавани с точки за лоялност, които могат да използват при бъдещи посещения, когато направят по-екологична поръчка. 

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.