Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разберете колко калории съдържат млечните продукти

В таблицата по-долу е посочен приемът на протеини, мазнини и въглехидрати от мляко, сметана, кисело мляко, сирене, масло и други млечни продукти. Разнообразното хранене, богато на пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци и плодове, към което не по-често от един или два пъти седмично добавяме млечни или други животински продукти, ще ви донесе много ползи.

Важността на млечните продукти

Млякото и неговите производни са пълноценна храна в много отношения. Те ни доставят редица витамини и минерали, както и енергия и протеини. Млечните продукти обаче са трудни за храносмилане за повечето хора и могат да повишат нивото на киселинност в организма. Поради тези причини постоянната консумация на такива продукти не се препоръчва.

Таблица с млечни калории

Продукт

Количество

Енергийна стойност (kcal)

Протеини (г)

Липиди (г)

Въглехидрати (г)

Мазно сирене Бри

100 г

329

19,8

28,0

0,2

Сирене Камамбер

100 г

324

15,3

28,8

0,1

Мазно сирене Камамбер

100 г

291

21,4

23,0

0,2

Мазно сирене Чедър

100 г

391

27,1

31,7

0,1

Овче сирене

100 г

298

14,6

25,5

0,0

Сирене от краве мляко

100 г

260

17,9

20,1

0,0

Сладко сирене

100 г

341

7,1

23,0

27,5

Сладко сирене със стафиди

100 г

343

6,8

21,6

29,9

Обезмаслено сирене

100 г

99

19,8

0,5

3,5

Сирене Фета

100 г

215

17,0

16,0

1,0

Мазно сирене

100 г

175

17,7

10,1

3,5

Сулугуни грузински сирене

100 г

285

19,5

22,0

0,0

Пържено сирене

100 г

168

17,6

4,2

14,2

Полумаслено сирене

100 г

133

18,7

4,7

3,7

Топено сирене

100 г

298

13,5

27,0

1,2

Топено сирене

100 г

340

22,0

27,0

0,0

Пушено топено сирене

100 г

270

23,0

19,0

0,0

Пудинг със сирене

100 г

224

13,9

9,6

20,1

Холандско сирене

100 г

352

26,0

26,8

0,0

Сирене Рокфор

100 г

337

20,0

28,0

0,0

Руско сирене

100 г

360

23,0

29,0

0,0

Твърдо сирене

100 г

209

30,0

9,0

0,0

Кефир 0% мазнини

100 ml

30

3,0

0,1

3,8

Кефир 2% мазнини

100 ml

51

3,4

2,0

4,7

Маслен кефир

100 ml

56

2,8

3,2

4,1

Крем от сметана 30% мазнини

100 ml

287

2,2

30,0

3,1

Крем за кафе 20% мазнини

100 ml

206

2,8

20,0

3,7

Крем за кафе 9% мазнини

100 ml

107

2,8

9,0

4,0

Сладък десерт със сирене

100 г

156

13,9

6,2

11,2

Шоколадови дражета с крема сирене

100 г

407

8,5

27,8

32,0

Сладка бита сметана

100 ml

382

8,0

19,0

47,0

Ванилова бита сметана

100 ml

346

2,8

28,0

21,6

Плодово кисело мляко

100 ml

63

3,7

1,5

8,9

Плодово кисело мляко 3,2%

100 ml

85

5,0

3,2

8,5

Натурално кисело мляко 2% масленост

100 ml

60

4,3

2,0

6,2

Натурално кисело мляко 3,2% мазнини

100 ml

66

5,0

3,2

3,5

Кумис от конско мляко

100 ml

41

3,0

0,1

6,3

Кумис от краве мляко, обезмаслен

100 ml

41

3,0

0,1

6,3

Мляко 0,5% масленост

100 ml

39

3,5

0,5

5,1

Мляко 1,5% масленост

100 ml

47

3,4

1,5

5,0

Мляко 2% масленост

100 ml

51

3,4

2,0

4,9

Мляко 3,2% масленост

100 ml

61

3,3

3,2

4,8

Мляко 3,5% масленост

100 ml

64

3,3

3,5

4,8

Мляко 6% масленост 

100 ml

84

3,0

6,0

4,7

Кисело мляко

100 г

30

3,0

0,1

3,8

Заквасено мляко 1%

100 ml

40

3,0

1,0

4,1

Заквасено мляко 2,5%

100 ml

53

2,9

2,5

4,1

Заквасено мляко 3,2%

100 ml

58

2,8

3,2

4,1

Кондензирано мляко, подсладено

100 ml

326

7,5

8,0

55,3

Кондензирано мляко, неподсладено

100 ml

131

6,6

7,5

9,4

Козе мляко

100 ml

68

3,2

4,1

4,5

Овче мляко

100 ml

107

6,0

7,0

5,1

Диетично мляко 1%

100 ml

40

3,0

1,0

4,0

Диетично мляко 3,2%

100 ml

57

2,8

3,2

3,8

Обезмаслено диетично мляко

100 ml

31

3,0

0,1

3,9

Диетично сладко мляко 3,2%

100 ml

77

2,8

3,2

8,6

Сварено мляко с ориз

100 ml

54

1,8

1,9

7,3

Варено мляко с паста

100 ml

58

2,2

1,9

7,9

Обезмаслено мляко на прах

100 г

360

35,7

0,8

51,2

Необезмаслено мляко на прах

100 г

479

27,0

24,0

38,7

Пържена паста и сладко сирене

100 г

180

7,7

7,4

20,3

Пармезан

100 г

452

41,5

32,0

0,1

Сладък пай със сирене

100 г

183

18,6

3,6

18,2

Пай със сирене и моркови

100 г

232

12,9

11,5

18,8

Крема сирене

100 г

577

19,0

42,0

30,2

Сметана 10% мазнини

100 ml

115

3,0

10,0

2,9

Сметана 12% мазнини

100 ml

133

2,7

12,0

3,9

Сметана 18% мазнини

100 ml

184

2,5

18,0

3,6

Сметана 20% 

100 ml

206

2,8

20,0

3,2

Сметана 25% 

100 ml

248

2,6

25,0

25,0

Сметана 30% мазнини

100 ml

294

2,4

30,0

3,1

Млечна супа с грис и тиквички

100 ml

50

2,0

2,2

5,4

Шивазер

100 г

396

24,9

31,8

0,0

Масло

100 г

659

1,1

73,5

1,1

Домашно масло без сол

100 г

661

0,8

72,5

0,0

Натурално несолено масло

100 г

748

0,5

82,5

0,0

Натурално масло за намазване

100 г

566

2,5

61,5

0,0

Разтопено масло

100 ml

892

0,2

99,0

0,0

1% мътеница

100 ml

40

3,0

1,0

4,2

2,5% мътеница

100 ml

54

2,9

2,5

4,2

4% мътеница

100 ml

67

2,8

4,0

4,2

6% мътеница

100 ml

84

5,0

6,0

4,1

Суроватка 0,5% мазнини

100 ml

37

3,4

0,5

4,7

Суроватка 1% мазнини

100 ml

40

3,3

1,0

4,7

Хранителна стойност на млякото и млечните продукти

Въпреки че млечните продукти са богати на калций, противно на общоприетото схващане, ефектът от консумацията им е по-скоро извеждане на калция от организма. Това се дължи на подкиселяващия ефект, който води до отстраняване на калций от костите, за да се неутрализира тази киселинност.

Калцият участва не само в изграждането на костите и предотвратяването на деминерализацията на зъбите, но е също така незаменим елемент в много физиологични процеси, обуславящ правилното функциониране на сърцето (осигурявайки правилен ритъм и сила на съкращенията), правилното съсирване на кръвта и функционирането на мускулите и нервната система. За добър прием на калций се препоръчва да се консумират кореноплодни зеленчуци, зелени листни зеленчуци и широк спектър от сурови семена и ядки.

Суровият, непастьоризиран кефир е високо ценен заради съдържанието си на пробиотици, които поддържат чревната флора и подпомагат имунната система. Нискомасленото кисело мляко се препоръчва по време на диети, в смутита с различни зеленчуци и пресни плодове. В зависимост от вида на консумирания кефир, той може да съдържа 30 или повече щамове бактерии и дрожди, полезни за храносмилателния тракт. Един от основните щамове, които съдържа, е лактобацилус.

Освен богатството от минерали и витамини, което имат другите млечни продукти, сиренето съдържа и голямо количество пълноценни протеини. Те могат да се използват като хранителни добавки в контекста на вече балансирана диета.

Важно е да се избягват напълно млечните продукти при хора, страдащи от дислипидемия, диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване или възпалителни заболявания, алергии и автоимунни заболявания.

Инструкции за съхранение на млечни продукти

Млечните продукти обикновено са с много кратък срок на годност и могат да се съхраняват само няколко дни. Само продукти като пастьоризирано мляко и млечни напитки в картонени опаковки имат по-дълъг срок на годност (до няколко месеца), а вакуумираните продукти като кефир, кисело мляко, сирене и топено сирене - до един месец.

Имайте предвид, че предлаганите в търговската мрежа кисело мляко и кефир обикновено са пастьоризирани. Този процес унищожава полезните за нас бактерии и така ползите от тези продукти почти напълно изчезват. Признак, че бактериите са мъртви, е, че капачката или капакът не са надути и под напрежение - ефект, дължащ се на липсата на ферментация. Затова се опитайте сами да си приготвите тези продукти у дома или да си ги набавите непастьоризирани, от проверени и безопасни източници


Рецепти, които може да ви интересуват

Tolma - сърми с лозови листа
Tolma - сърми с лозови листа

Сърмите с лозови листа не са много трудни за приготвяне и имат невероятен вкус.

8 човека над 45 минути Лесно
Салата от кускус и царевица
Салата от кускус и царевица

Екзотична салата за всеки вкус.

3 човека 30-45 минути Лесно
Гъбена супа с франзела
Гъбена супа с франзела

Гъбена супа с франзела – рецепта за любителите на нестандартните кулинарни удоволствия.

3 човека 30-45 минути Умерено
Хрупкава салата с био зелен фасул
Хрупкава салата с био зелен фасул

Здравословна почерпка с био зелен фасул

2 човека 15-30 минути Лесно
Разберете колко калории съдържат млечните продукти

В таблицата по-долу е посочен приемът на протеини, мазнини и въглехидрати от мляко, сметана, кисело мляко, сирене, масло и други млечни продукти. Разнообразното хранене, богато на пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци и плодове, към което не по-често от един или два пъти седмично добавяме млечни или други животински продукти, ще ви донесе много ползи.

Важността на млечните продукти

Млякото и неговите производни са пълноценна храна в много отношения. Те ни доставят редица витамини и минерали, както и енергия и протеини. Млечните продукти обаче са трудни за храносмилане за повечето хора и могат да повишат нивото на киселинност в организма. Поради тези причини постоянната консумация на такива продукти не се препоръчва.

Таблица с млечни калории

Продукт

Количество

Енергийна стойност (kcal)

Протеини (г)

Липиди (г)

Въглехидрати (г)

Мазно сирене Бри

100 г

329

19,8

28,0

0,2

Сирене Камамбер

100 г

324

15,3

28,8

0,1

Мазно сирене Камамбер

100 г

291

21,4

23,0

0,2

Мазно сирене Чедър

100 г

391

27,1

31,7

0,1

Овче сирене

100 г

298

14,6

25,5

0,0

Сирене от краве мляко

100 г

260

17,9

20,1

0,0

Сладко сирене

100 г

341

7,1

23,0

27,5

Сладко сирене със стафиди

100 г

343

6,8

21,6

29,9

Обезмаслено сирене

100 г

99

19,8

0,5

3,5

Сирене Фета

100 г

215

17,0

16,0

1,0

Мазно сирене

100 г

175

17,7

10,1

3,5

Сулугуни грузински сирене

100 г

285

19,5

22,0

0,0

Пържено сирене

100 г

168

17,6

4,2

14,2

Полумаслено сирене

100 г

133

18,7

4,7

3,7

Топено сирене

100 г

298

13,5

27,0

1,2

Топено сирене

100 г

340

22,0

27,0

0,0

Пушено топено сирене

100 г

270

23,0

19,0

0,0

Пудинг със сирене

100 г

224

13,9

9,6

20,1

Холандско сирене

100 г

352

26,0

26,8

0,0

Сирене Рокфор

100 г

337

20,0

28,0

0,0

Руско сирене

100 г

360

23,0

29,0

0,0

Твърдо сирене

100 г

209

30,0

9,0

0,0

Кефир 0% мазнини

100 ml

30

3,0

0,1

3,8

Кефир 2% мазнини

100 ml

51

3,4

2,0

4,7

Маслен кефир

100 ml

56

2,8

3,2

4,1

Крем от сметана 30% мазнини

100 ml

287

2,2

30,0

3,1

Крем за кафе 20% мазнини

100 ml

206

2,8

20,0

3,7

Крем за кафе 9% мазнини

100 ml

107

2,8

9,0

4,0

Сладък десерт със сирене

100 г

156

13,9

6,2

11,2

Шоколадови дражета с крема сирене

100 г

407

8,5

27,8

32,0

Сладка бита сметана

100 ml

382

8,0

19,0

47,0

Ванилова бита сметана

100 ml

346

2,8

28,0

21,6

Плодово кисело мляко

100 ml

63

3,7

1,5

8,9

Плодово кисело мляко 3,2%

100 ml

85

5,0

3,2

8,5

Натурално кисело мляко 2% масленост

100 ml

60

4,3

2,0

6,2

Натурално кисело мляко 3,2% мазнини

100 ml

66

5,0

3,2

3,5

Кумис от конско мляко

100 ml

41

3,0

0,1

6,3

Кумис от краве мляко, обезмаслен

100 ml

41

3,0

0,1

6,3

Мляко 0,5% масленост

100 ml

39

3,5

0,5

5,1

Мляко 1,5% масленост

100 ml

47

3,4

1,5

5,0

Мляко 2% масленост

100 ml

51

3,4

2,0

4,9

Мляко 3,2% масленост

100 ml

61

3,3

3,2

4,8

Мляко 3,5% масленост

100 ml

64

3,3

3,5

4,8

Мляко 6% масленост 

100 ml

84

3,0

6,0

4,7

Кисело мляко

100 г

30

3,0

0,1

3,8

Заквасено мляко 1%

100 ml

40

3,0

1,0

4,1

Заквасено мляко 2,5%

100 ml

53

2,9

2,5

4,1

Заквасено мляко 3,2%

100 ml

58

2,8

3,2

4,1

Кондензирано мляко, подсладено

100 ml

326

7,5

8,0

55,3

Кондензирано мляко, неподсладено

100 ml

131

6,6

7,5

9,4

Козе мляко

100 ml

68

3,2

4,1

4,5

Овче мляко

100 ml

107

6,0

7,0

5,1

Диетично мляко 1%

100 ml

40

3,0

1,0

4,0

Диетично мляко 3,2%

100 ml

57

2,8

3,2

3,8

Обезмаслено диетично мляко

100 ml

31

3,0

0,1

3,9

Диетично сладко мляко 3,2%

100 ml

77

2,8

3,2

8,6

Сварено мляко с ориз

100 ml

54

1,8

1,9

7,3

Варено мляко с паста

100 ml

58

2,2

1,9

7,9

Обезмаслено мляко на прах

100 г

360

35,7

0,8

51,2

Необезмаслено мляко на прах

100 г

479

27,0

24,0

38,7

Пържена паста и сладко сирене

100 г

180

7,7

7,4

20,3

Пармезан

100 г

452

41,5

32,0

0,1

Сладък пай със сирене

100 г

183

18,6

3,6

18,2

Пай със сирене и моркови

100 г

232

12,9

11,5

18,8

Крема сирене

100 г

577

19,0

42,0

30,2

Сметана 10% мазнини

100 ml

115

3,0

10,0

2,9

Сметана 12% мазнини

100 ml

133

2,7

12,0

3,9

Сметана 18% мазнини

100 ml

184

2,5

18,0

3,6

Сметана 20% 

100 ml

206

2,8

20,0

3,2

Сметана 25% 

100 ml

248

2,6

25,0

25,0

Сметана 30% мазнини

100 ml

294

2,4

30,0

3,1

Млечна супа с грис и тиквички

100 ml

50

2,0

2,2

5,4

Шивазер

100 г

396

24,9

31,8

0,0

Масло

100 г

659

1,1

73,5

1,1

Домашно масло без сол

100 г

661

0,8

72,5

0,0

Натурално несолено масло

100 г

748

0,5

82,5

0,0

Натурално масло за намазване

100 г

566

2,5

61,5

0,0

Разтопено масло

100 ml

892

0,2

99,0

0,0

1% мътеница

100 ml

40

3,0

1,0

4,2

2,5% мътеница

100 ml

54

2,9

2,5

4,2

4% мътеница

100 ml

67

2,8

4,0

4,2

6% мътеница

100 ml

84

5,0

6,0

4,1

Суроватка 0,5% мазнини

100 ml

37

3,4

0,5

4,7

Суроватка 1% мазнини

100 ml

40

3,3

1,0

4,7

Хранителна стойност на млякото и млечните продукти

Въпреки че млечните продукти са богати на калций, противно на общоприетото схващане, ефектът от консумацията им е по-скоро извеждане на калция от организма. Това се дължи на подкиселяващия ефект, който води до отстраняване на калций от костите, за да се неутрализира тази киселинност.

Калцият участва не само в изграждането на костите и предотвратяването на деминерализацията на зъбите, но е също така незаменим елемент в много физиологични процеси, обуславящ правилното функциониране на сърцето (осигурявайки правилен ритъм и сила на съкращенията), правилното съсирване на кръвта и функционирането на мускулите и нервната система. За добър прием на калций се препоръчва да се консумират кореноплодни зеленчуци, зелени листни зеленчуци и широк спектър от сурови семена и ядки.

Суровият, непастьоризиран кефир е високо ценен заради съдържанието си на пробиотици, които поддържат чревната флора и подпомагат имунната система. Нискомасленото кисело мляко се препоръчва по време на диети, в смутита с различни зеленчуци и пресни плодове. В зависимост от вида на консумирания кефир, той може да съдържа 30 или повече щамове бактерии и дрожди, полезни за храносмилателния тракт. Един от основните щамове, които съдържа, е лактобацилус.

Освен богатството от минерали и витамини, което имат другите млечни продукти, сиренето съдържа и голямо количество пълноценни протеини. Те могат да се използват като хранителни добавки в контекста на вече балансирана диета.

Важно е да се избягват напълно млечните продукти при хора, страдащи от дислипидемия, диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване или възпалителни заболявания, алергии и автоимунни заболявания.

Инструкции за съхранение на млечни продукти

Млечните продукти обикновено са с много кратък срок на годност и могат да се съхраняват само няколко дни. Само продукти като пастьоризирано мляко и млечни напитки в картонени опаковки имат по-дълъг срок на годност (до няколко месеца), а вакуумираните продукти като кефир, кисело мляко, сирене и топено сирене - до един месец.

Имайте предвид, че предлаганите в търговската мрежа кисело мляко и кефир обикновено са пастьоризирани. Този процес унищожава полезните за нас бактерии и така ползите от тези продукти почти напълно изчезват. Признак, че бактериите са мъртви, е, че капачката или капакът не са надути и под напрежение - ефект, дължащ се на липсата на ферментация. Затова се опитайте сами да си приготвите тези продукти у дома или да си ги набавите непастьоризирани, от проверени и безопасни източници

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.