
В таблицата по-долу е посочен приемът на протеини, мазнини и въглехидрати от мляко, сметана, кисело мляко, сирене, масло и други млечни продукти. Разнообразното хранене, богато на пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци и плодове, към което не по-често от един или два пъти седмично добавяме млечни или други животински продукти, ще ви донесе много ползи.
Важността на млечните продукти
Млякото и неговите производни са пълноценна храна в много отношения. Те ни доставят редица витамини и минерали, както и енергия и протеини. Млечните продукти обаче са трудни за храносмилане за повечето хора и могат да повишат нивото на киселинност в организма. Поради тези причини постоянната консумация на такива продукти не се препоръчва.
Таблица с млечни калории
Продукт |
Количество |
Енергийна стойност (kcal) |
Протеини (г) |
Липиди (г) |
Въглехидрати (г) |
Мазно сирене Бри |
100 г |
329 |
19,8 |
28,0 |
0,2 |
Сирене Камамбер |
100 г |
324 |
15,3 |
28,8 |
0,1 |
Мазно сирене Камамбер |
100 г |
291 |
21,4 |
23,0 |
0,2 |
Мазно сирене Чедър |
100 г |
391 |
27,1 |
31,7 |
0,1 |
Овче сирене |
100 г |
298 |
14,6 |
25,5 |
0,0 |
Сирене от краве мляко |
100 г |
260 |
17,9 |
20,1 |
0,0 |
Сладко сирене |
100 г |
341 |
7,1 |
23,0 |
27,5 |
Сладко сирене със стафиди |
100 г |
343 |
6,8 |
21,6 |
29,9 |
Обезмаслено сирене |
100 г |
99 |
19,8 |
0,5 |
3,5 |
Сирене Фета |
100 г |
215 |
17,0 |
16,0 |
1,0 |
Мазно сирене |
100 г |
175 |
17,7 |
10,1 |
3,5 |
Сулугуни грузински сирене |
100 г |
285 |
19,5 |
22,0 |
0,0 |
Пържено сирене |
100 г |
168 |
17,6 |
4,2 |
14,2 |
Полумаслено сирене |
100 г |
133 |
18,7 |
4,7 |
3,7 |
Топено сирене |
100 г |
298 |
13,5 |
27,0 |
1,2 |
Топено сирене |
100 г |
340 |
22,0 |
27,0 |
0,0 |
Пушено топено сирене |
100 г |
270 |
23,0 |
19,0 |
0,0 |
Пудинг със сирене |
100 г |
224 |
13,9 |
9,6 |
20,1 |
Холандско сирене |
100 г |
352 |
26,0 |
26,8 |
0,0 |
Сирене Рокфор |
100 г |
337 |
20,0 |
28,0 |
0,0 |
Руско сирене |
100 г |
360 |
23,0 |
29,0 |
0,0 |
Твърдо сирене |
100 г |
209 |
30,0 |
9,0 |
0,0 |
Кефир 0% мазнини |
100 ml |
30 |
3,0 |
0,1 |
3,8 |
Кефир 2% мазнини |
100 ml |
51 |
3,4 |
2,0 |
4,7 |
Маслен кефир |
100 ml |
56 |
2,8 |
3,2 |
4,1 |
Крем от сметана 30% мазнини |
100 ml |
287 |
2,2 |
30,0 |
3,1 |
Крем за кафе 20% мазнини |
100 ml |
206 |
2,8 |
20,0 |
3,7 |
Крем за кафе 9% мазнини |
100 ml |
107 |
2,8 |
9,0 |
4,0 |
Сладък десерт със сирене |
100 г |
156 |
13,9 |
6,2 |
11,2 |
Шоколадови дражета с крема сирене |
100 г |
407 |
8,5 |
27,8 |
32,0 |
Сладка бита сметана |
100 ml |
382 |
8,0 |
19,0 |
47,0 |
Ванилова бита сметана |
100 ml |
346 |
2,8 |
28,0 |
21,6 |
Плодово кисело мляко |
100 ml |
63 |
3,7 |
1,5 |
8,9 |
Плодово кисело мляко 3,2% |
100 ml |
85 |
5,0 |
3,2 |
8,5 |
Натурално кисело мляко 2% масленост |
100 ml |
60 |
4,3 |
2,0 |
6,2 |
Натурално кисело мляко 3,2% мазнини |
100 ml |
66 |
5,0 |
3,2 |
3,5 |
Кумис от конско мляко |
100 ml |
41 |
3,0 |
0,1 |
6,3 |
Кумис от краве мляко, обезмаслен |
100 ml |
41 |
3,0 |
0,1 |
6,3 |
Мляко 0,5% масленост |
100 ml |
39 |
3,5 |
0,5 |
5,1 |
Мляко 1,5% масленост |
100 ml |
47 |
3,4 |
1,5 |
5,0 |
Мляко 2% масленост |
100 ml |
51 |
3,4 |
2,0 |
4,9 |
Мляко 3,2% масленост |
100 ml |
61 |
3,3 |
3,2 |
4,8 |
Мляко 3,5% масленост |
100 ml |
64 |
3,3 |
3,5 |
4,8 |
Мляко 6% масленост |
100 ml |
84 |
3,0 |
6,0 |
4,7 |
Кисело мляко |
100 г |
30 |
3,0 |
0,1 |
3,8 |
Заквасено мляко 1% |
100 ml |
40 |
3,0 |
1,0 |
4,1 |
Заквасено мляко 2,5% |
100 ml |
53 |
2,9 |
2,5 |
4,1 |
Заквасено мляко 3,2% |
100 ml |
58 |
2,8 |
3,2 |
4,1 |
Кондензирано мляко, подсладено |
100 ml |
326 |
7,5 |
8,0 |
55,3 |
Кондензирано мляко, неподсладено |
100 ml |
131 |
6,6 |
7,5 |
9,4 |
Козе мляко |
100 ml |
68 |
3,2 |
4,1 |
4,5 |
Овче мляко |
100 ml |
107 |
6,0 |
7,0 |
5,1 |
Диетично мляко 1% |
100 ml |
40 |
3,0 |
1,0 |
4,0 |
Диетично мляко 3,2% |
100 ml |
57 |
2,8 |
3,2 |
3,8 |
Обезмаслено диетично мляко |
100 ml |
31 |
3,0 |
0,1 |
3,9 |
Диетично сладко мляко 3,2% |
100 ml |
77 |
2,8 |
3,2 |
8,6 |
Сварено мляко с ориз |
100 ml |
54 |
1,8 |
1,9 |
7,3 |
Варено мляко с паста |
100 ml |
58 |
2,2 |
1,9 |
7,9 |
Обезмаслено мляко на прах |
100 г |
360 |
35,7 |
0,8 |
51,2 |
Необезмаслено мляко на прах |
100 г |
479 |
27,0 |
24,0 |
38,7 |
Пържена паста и сладко сирене |
100 г |
180 |
7,7 |
7,4 |
20,3 |
Пармезан |
100 г |
452 |
41,5 |
32,0 |
0,1 |
Сладък пай със сирене |
100 г |
183 |
18,6 |
3,6 |
18,2 |
Пай със сирене и моркови |
100 г |
232 |
12,9 |
11,5 |
18,8 |
Крема сирене |
100 г |
577 |
19,0 |
42,0 |
30,2 |
Сметана 10% мазнини |
100 ml |
115 |
3,0 |
10,0 |
2,9 |
Сметана 12% мазнини |
100 ml |
133 |
2,7 |
12,0 |
3,9 |
Сметана 18% мазнини |
100 ml |
184 |
2,5 |
18,0 |
3,6 |
Сметана 20% |
100 ml |
206 |
2,8 |
20,0 |
3,2 |
Сметана 25% |
100 ml |
248 |
2,6 |
25,0 |
25,0 |
Сметана 30% мазнини |
100 ml |
294 |
2,4 |
30,0 |
3,1 |
Млечна супа с грис и тиквички |
100 ml |
50 |
2,0 |
2,2 |
5,4 |
Шивазер |
100 г |
396 |
24,9 |
31,8 |
0,0 |
Масло |
100 г |
659 |
1,1 |
73,5 |
1,1 |
Домашно масло без сол |
100 г |
661 |
0,8 |
72,5 |
0,0 |
Натурално несолено масло |
100 г |
748 |
0,5 |
82,5 |
0,0 |
Натурално масло за намазване |
100 г |
566 |
2,5 |
61,5 |
0,0 |
Разтопено масло |
100 ml |
892 |
0,2 |
99,0 |
0,0 |
1% мътеница |
100 ml |
40 |
3,0 |
1,0 |
4,2 |
2,5% мътеница |
100 ml |
54 |
2,9 |
2,5 |
4,2 |
4% мътеница |
100 ml |
67 |
2,8 |
4,0 |
4,2 |
6% мътеница |
100 ml |
84 |
5,0 |
6,0 |
4,1 |
Суроватка 0,5% мазнини |
100 ml |
37 |
3,4 |
0,5 |
4,7 |
Суроватка 1% мазнини |
100 ml |
40 |
3,3 |
1,0 |
4,7 |
Хранителна стойност на млякото и млечните продукти
Въпреки че млечните продукти са богати на калций, противно на общоприетото схващане, ефектът от консумацията им е по-скоро извеждане на калция от организма. Това се дължи на подкиселяващия ефект, който води до отстраняване на калций от костите, за да се неутрализира тази киселинност.
Калцият участва не само в изграждането на костите и предотвратяването на деминерализацията на зъбите, но е също така незаменим елемент в много физиологични процеси, обуславящ правилното функциониране на сърцето (осигурявайки правилен ритъм и сила на съкращенията), правилното съсирване на кръвта и функционирането на мускулите и нервната система. За добър прием на калций се препоръчва да се консумират кореноплодни зеленчуци, зелени листни зеленчуци и широк спектър от сурови семена и ядки.
Суровият, непастьоризиран кефир е високо ценен заради съдържанието си на пробиотици, които поддържат чревната флора и подпомагат имунната система. Нискомасленото кисело мляко се препоръчва по време на диети, в смутита с различни зеленчуци и пресни плодове. В зависимост от вида на консумирания кефир, той може да съдържа 30 или повече щамове бактерии и дрожди, полезни за храносмилателния тракт. Един от основните щамове, които съдържа, е лактобацилус.
Освен богатството от минерали и витамини, което имат другите млечни продукти, сиренето съдържа и голямо количество пълноценни протеини. Те могат да се използват като хранителни добавки в контекста на вече балансирана диета.
Важно е да се избягват напълно млечните продукти при хора, страдащи от дислипидемия, диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване или възпалителни заболявания, алергии и автоимунни заболявания.
Инструкции за съхранение на млечни продукти
Млечните продукти обикновено са с много кратък срок на годност и могат да се съхраняват само няколко дни. Само продукти като пастьоризирано мляко и млечни напитки в картонени опаковки имат по-дълъг срок на годност (до няколко месеца), а вакуумираните продукти като кефир, кисело мляко, сирене и топено сирене - до един месец.
Имайте предвид, че предлаганите в търговската мрежа кисело мляко и кефир обикновено са пастьоризирани. Този процес унищожава полезните за нас бактерии и така ползите от тези продукти почти напълно изчезват. Признак, че бактериите са мъртви, е, че капачката или капакът не са надути и под напрежение - ефект, дължащ се на липсата на ферментация. Затова се опитайте сами да си приготвите тези продукти у дома или да си ги набавите непастьоризирани, от проверени и безопасни източници