Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Мини речник на арабската кухня

Баба гануш– паста от патладжани, домати, лук и понякога и нар.
Фелафел (felafel)– приготвя се от смлян нахут смесен с подправки, оформен на топчета и запържен в горещо олио.
Фатаер– вид триъгълни кексчета със солено сирене, спанак или мляно люто подправено месо.
Фатуш– салата подобна до табуле, но е с хрупкави крутони.
Фул–гъсто пюре от боб, поднасяно обикновено с черпак в питка хляб или прибавяно към произлизащото от Египет.
Кушари – макарони с ориз, черна леща, пържен лук и доматен сос.
Хумус– паста от варен нахут смесен с тахини, чесън и лимон.
Кубба– пържен в горещо олио пастет от смляно агнешко месо, пшеница и борови семена.
Кубба ная– мляно агнешко месо сервирано сурово с едро настъргана пшеница, наподобяващо татарски стек.
Кибла– черен дроб, често птичи, кибла фирех или кибла фарудж, пържен с лимон или чесън. Правилно приготвено трябва да има консистенция на пастет.
Лабан– гъста паста от кисело мляко, обикновено богато подправяна с чесън или мента.
Лубия– салата от боб, домати, лук и чесън.
Махши– различни зеленчуци, например тиквичка, лозови листа, чушка, бели или черни патладжани пълнени с мляно месо, ориз, лук, магданоз и подправки, а след това печени.
Мутабел– паста подобна до баба гануш, но с по-гъста консистенция, която се получава от патладжаните, тахина, йогурта и зехтина.
Шуарма– арабското съответствие на гръцкия гирос или турския кебап. От вертикалния шиш, върху който е поставено агнешко или пилешко месо, готвачът реже тънки ивици, добавя резенчета домати и други зеленчуци, след което поставя всичко в разрязаната питка хляб. Както фелафела така и шуармата са известни по улиците на Йордания и Сирия.
Шинклиш– салата с поръсено люто сирене, лук и домати.
Табуле– салата от едра пшеница, магданоз и домати с добавка на сусам, лимон и чесън.
Тахин– рядка паста със сусамени семена и зехтин.


Рецепти, които може да ви интересуват

Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица

Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица

Зеленчуковата салата е известна и обичана от всички поляци.

6 човека над 45 минути Лесно
Калдо верде - португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци

Калдо верде - португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци

Caldo Verde е народна португалска супа, за чието приготвяне се използват листата на зеле наричано "couve gallega".

4 човека над 45 минути Лесно
Такос с червен боб

Такос с червен боб

Ястие, което ви отвежда в Мексико и ви очарова с цветни комбинации

2 човека 30-45 минути Лесно
Blintzes - еврейски палачинки с плънка от гъби или извара

Blintzes - еврейски палачинки с плънка от гъби или извара

Рецепта за Blintzes – палачинки с плънка, традиционно ястие на еврейската кухня.

4 човека 30-45 минути Умерено
Мини речник на арабската кухня

Баба гануш– паста от патладжани, домати, лук и понякога и нар.
Фелафел (felafel)– приготвя се от смлян нахут смесен с подправки, оформен на топчета и запържен в горещо олио.
Фатаер– вид триъгълни кексчета със солено сирене, спанак или мляно люто подправено месо.
Фатуш– салата подобна до табуле, но е с хрупкави крутони.
Фул–гъсто пюре от боб, поднасяно обикновено с черпак в питка хляб или прибавяно към произлизащото от Египет.
Кушари – макарони с ориз, черна леща, пържен лук и доматен сос.
Хумус– паста от варен нахут смесен с тахини, чесън и лимон.
Кубба– пържен в горещо олио пастет от смляно агнешко месо, пшеница и борови семена.
Кубба ная– мляно агнешко месо сервирано сурово с едро настъргана пшеница, наподобяващо татарски стек.
Кибла– черен дроб, често птичи, кибла фирех или кибла фарудж, пържен с лимон или чесън. Правилно приготвено трябва да има консистенция на пастет.
Лабан– гъста паста от кисело мляко, обикновено богато подправяна с чесън или мента.
Лубия– салата от боб, домати, лук и чесън.
Махши– различни зеленчуци, например тиквичка, лозови листа, чушка, бели или черни патладжани пълнени с мляно месо, ориз, лук, магданоз и подправки, а след това печени.
Мутабел– паста подобна до баба гануш, но с по-гъста консистенция, която се получава от патладжаните, тахина, йогурта и зехтина.
Шуарма– арабското съответствие на гръцкия гирос или турския кебап. От вертикалния шиш, върху който е поставено агнешко или пилешко месо, готвачът реже тънки ивици, добавя резенчета домати и други зеленчуци, след което поставя всичко в разрязаната питка хляб. Както фелафела така и шуармата са известни по улиците на Йордания и Сирия.
Шинклиш– салата с поръсено люто сирене, лук и домати.
Табуле– салата от едра пшеница, магданоз и домати с добавка на сусам, лимон и чесън.
Тахин– рядка паста със сусамени семена и зехтин.