Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Мини речник на арабската кухня

Баба гануш– паста от патладжани, домати, лук и понякога и нар.
Фелафел (felafel)– приготвя се от смлян нахут смесен с подправки, оформен на топчета и запържен в горещо олио.
Фатаер– вид триъгълни кексчета със солено сирене, спанак или мляно люто подправено месо.
Фатуш– салата подобна до табуле, но е с хрупкави крутони.
Фул–гъсто пюре от боб, поднасяно обикновено с черпак в питка хляб или прибавяно към произлизащото от Египет.
Кушари – макарони с ориз, черна леща, пържен лук и доматен сос.
Хумус– паста от варен нахут смесен с тахини, чесън и лимон.
Кубба– пържен в горещо олио пастет от смляно агнешко месо, пшеница и борови семена.
Кубба ная– мляно агнешко месо сервирано сурово с едро настъргана пшеница, наподобяващо татарски стек.
Кибла– черен дроб, често птичи, кибла фирех или кибла фарудж, пържен с лимон или чесън. Правилно приготвено трябва да има консистенция на пастет.
Лабан– гъста паста от кисело мляко, обикновено богато подправяна с чесън или мента.
Лубия– салата от боб, домати, лук и чесън.
Махши– различни зеленчуци, например тиквичка, лозови листа, чушка, бели или черни патладжани пълнени с мляно месо, ориз, лук, магданоз и подправки, а след това печени.
Мутабел– паста подобна до баба гануш, но с по-гъста консистенция, която се получава от патладжаните, тахина, йогурта и зехтина.
Шуарма– арабското съответствие на гръцкия гирос или турския кебап. От вертикалния шиш, върху който е поставено агнешко или пилешко месо, готвачът реже тънки ивици, добавя резенчета домати и други зеленчуци, след което поставя всичко в разрязаната питка хляб. Както фелафела така и шуармата са известни по улиците на Йордания и Сирия.
Шинклиш– салата с поръсено люто сирене, лук и домати.
Табуле– салата от едра пшеница, магданоз и домати с добавка на сусам, лимон и чесън.
Тахин– рядка паста със сусамени семена и зехтин.


Рецепти, които може да ви интересуват

Тортила с masa harina - мексикански палачинки от царевично брашно
Тортила с masa harina - мексикански палачинки от царевично брашно

Рецепта за тортила с masa harina – в Мексико това е най-важната гарнитура към всичко, базова съставка към много ястия, мексикански хляб.

10 човека 30-45 минути Лесно
Хрупкава салата с био зелен фасул
Хрупкава салата с био зелен фасул

Здравословна почерпка с био зелен фасул

2 човека 15-30 минути Лесно
Ориз за суши
Ориз за суши

Рецепта за ориз за суши – основата на сушито.

4 човека над 45 минути Умерено
Омлет с чоризо и зеленчуци
Омлет с чоризо и зеленчуци

Мексикански вариант на традиционния омлет!

4 човека 15-30 минути Лесно
Мини речник на арабската кухня

Баба гануш– паста от патладжани, домати, лук и понякога и нар.
Фелафел (felafel)– приготвя се от смлян нахут смесен с подправки, оформен на топчета и запържен в горещо олио.
Фатаер– вид триъгълни кексчета със солено сирене, спанак или мляно люто подправено месо.
Фатуш– салата подобна до табуле, но е с хрупкави крутони.
Фул–гъсто пюре от боб, поднасяно обикновено с черпак в питка хляб или прибавяно към произлизащото от Египет.
Кушари – макарони с ориз, черна леща, пържен лук и доматен сос.
Хумус– паста от варен нахут смесен с тахини, чесън и лимон.
Кубба– пържен в горещо олио пастет от смляно агнешко месо, пшеница и борови семена.
Кубба ная– мляно агнешко месо сервирано сурово с едро настъргана пшеница, наподобяващо татарски стек.
Кибла– черен дроб, често птичи, кибла фирех или кибла фарудж, пържен с лимон или чесън. Правилно приготвено трябва да има консистенция на пастет.
Лабан– гъста паста от кисело мляко, обикновено богато подправяна с чесън или мента.
Лубия– салата от боб, домати, лук и чесън.
Махши– различни зеленчуци, например тиквичка, лозови листа, чушка, бели или черни патладжани пълнени с мляно месо, ориз, лук, магданоз и подправки, а след това печени.
Мутабел– паста подобна до баба гануш, но с по-гъста консистенция, която се получава от патладжаните, тахина, йогурта и зехтина.
Шуарма– арабското съответствие на гръцкия гирос или турския кебап. От вертикалния шиш, върху който е поставено агнешко или пилешко месо, готвачът реже тънки ивици, добавя резенчета домати и други зеленчуци, след което поставя всичко в разрязаната питка хляб. Както фелафела така и шуармата са известни по улиците на Йордания и Сирия.
Шинклиш– салата с поръсено люто сирене, лук и домати.
Табуле– салата от едра пшеница, магданоз и домати с добавка на сусам, лимон и чесън.
Тахин– рядка паста със сусамени семена и зехтин.

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description