Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Лилав морков – не просто друг цвят

Лилав морков – истина или не

Всички моркови, които били отглеждани преди 17-ти век били лилави. Оранжевият морков, такъв, какъвто го познаваме днес, е култивиран от холандски производители в края на 16-ти век. Те използвали изменени щамове на лилавия морков и ги разработвали един по един, за да се получи оранжевия, който с наслада ядем днес. Преди това всички моркови били лилави с изменени варианти, като от време на време се появявали бели или жълти моркови. Но те били отглеждани относително рядко и им липсвал лилавия пигмент антоцианин. Purple-carrot2 Оранжевите моркови вероятно са резултат от мутирането на белите и жълти моркови, както и на дивите моркови, които се различавали от култивираните. Дивите прародители на моркова вероятно идват от територията на днешен Иран и Афганистан, на които места могат да се открият толкова много видове диви моркови.

Защо лилавите моркови са страхотни?

Лилавите моркови не са просто нещо непознато. Уникалният им цвят отразява техните здравословни фитохимични съставки. Сортът Purple Haze съдържа не само витамин А и бета каротина на обикновените моркови, което се вижда от оранжевия му център, но е богат и на антоцианини - антиоксидантните съединения, които дават на боровинките техния отличителен цвят и ползи за здравето. Изследванията показват, че тези сини и лилави пигменти могат да подобрят паметта, подобряват зрението, предпазват от сърдечни удари, действат като противовъзпалителни средства и дори помагат за контролиране на теглото.


Рецепти, които може да ви интересуват

Chapati (чапати) – индийски хляб

Chapati (чапати) – индийски хляб

Chapati (чапати) – индийски хляб, във формата на палачинка, правен от пресято брашно и печен на котлон.

3 човека над 45 минути Лесно
Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо

Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо

Кöttbullar – кюфтета от мляно месо – рецептата за това ястие, домакините си предават от поколение на поколение.

4 човека 30-45 минути Умерено
Паприкаш

Паприкаш

Рецепта за Паприкаш – традиционно унгарско ястие.

2 човека 30-45 минути Лесно
Филе от сьомга със салата от златна царевица с люти чушки

Филе от сьомга със салата от златна царевица с люти чушки

Изискано и лесно за приготвяне ястие.

4 човека 15-30 минути Умерено
Лилав морков – не просто друг цвят

Лилав морков – истина или не

Всички моркови, които били отглеждани преди 17-ти век били лилави. Оранжевият морков, такъв, какъвто го познаваме днес, е култивиран от холандски производители в края на 16-ти век. Те използвали изменени щамове на лилавия морков и ги разработвали един по един, за да се получи оранжевия, който с наслада ядем днес. Преди това всички моркови били лилави с изменени варианти, като от време на време се появявали бели или жълти моркови. Но те били отглеждани относително рядко и им липсвал лилавия пигмент антоцианин. Purple-carrot2 Оранжевите моркови вероятно са резултат от мутирането на белите и жълти моркови, както и на дивите моркови, които се различавали от култивираните. Дивите прародители на моркова вероятно идват от територията на днешен Иран и Афганистан, на които места могат да се открият толкова много видове диви моркови.

Защо лилавите моркови са страхотни?

Лилавите моркови не са просто нещо непознато. Уникалният им цвят отразява техните здравословни фитохимични съставки. Сортът Purple Haze съдържа не само витамин А и бета каротина на обикновените моркови, което се вижда от оранжевия му център, но е богат и на антоцианини - антиоксидантните съединения, които дават на боровинките техния отличителен цвят и ползи за здравето. Изследванията показват, че тези сини и лилави пигменти могат да подобрят паметта, подобряват зрението, предпазват от сърдечни удари, действат като противовъзпалителни средства и дори помагат за контролиране на теглото.