Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Лилав морков – не просто друг цвят

Лилав морков – истина или не

Всички моркови, които били отглеждани преди 17-ти век били лилави. Оранжевият морков, такъв, какъвто го познаваме днес, е култивиран от холандски производители в края на 16-ти век. Те използвали изменени щамове на лилавия морков и ги разработвали един по един, за да се получи оранжевия, който с наслада ядем днес. Преди това всички моркови били лилави с изменени варианти, като от време на време се появявали бели или жълти моркови. Но те били отглеждани относително рядко и им липсвал лилавия пигмент антоцианин. Purple-carrot2 Оранжевите моркови вероятно са резултат от мутирането на белите и жълти моркови, както и на дивите моркови, които се различавали от култивираните. Дивите прародители на моркова вероятно идват от територията на днешен Иран и Афганистан, на които места могат да се открият толкова много видове диви моркови.

Защо лилавите моркови са страхотни?

Лилавите моркови не са просто нещо непознато. Уникалният им цвят отразява техните здравословни фитохимични съставки. Сортът Purple Haze съдържа не само витамин А и бета каротина на обикновените моркови, което се вижда от оранжевия му център, но е богат и на антоцианини - антиоксидантните съединения, които дават на боровинките техния отличителен цвят и ползи за здравето. Изследванията показват, че тези сини и лилави пигменти могат да подобрят паметта, подобряват зрението, предпазват от сърдечни удари, действат като противовъзпалителни средства и дори помагат за контролиране на теглото.


Рецепти, които може да ви интересуват

Печени сладки картофи с нахут и киноа
Печени сладки картофи с нахут и киноа

Впечатляващ и здравословен обяд за четирима

4 човека над 45 минути Лесно
Салата с царевица
Салата с царевица

Салата с царевица

2 човека 15-30 минути Лесно
Пържен шаран със сладка царевица
Пържен шаран със сладка царевица

Прочетете как да готвите шаран по различен начин и изненадайте вас и семейството ви.

4 човека 30-45 минути Трудно
Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо
Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо

Кöttbullar – кюфтета от мляно месо – рецептата за това ястие, домакините си предават от поколение на поколение.

4 човека 30-45 минути Умерено
Лилав морков – не просто друг цвят

Лилав морков – истина или не

Всички моркови, които били отглеждани преди 17-ти век били лилави. Оранжевият морков, такъв, какъвто го познаваме днес, е култивиран от холандски производители в края на 16-ти век. Те използвали изменени щамове на лилавия морков и ги разработвали един по един, за да се получи оранжевия, който с наслада ядем днес. Преди това всички моркови били лилави с изменени варианти, като от време на време се появявали бели или жълти моркови. Но те били отглеждани относително рядко и им липсвал лилавия пигмент антоцианин. Purple-carrot2 Оранжевите моркови вероятно са резултат от мутирането на белите и жълти моркови, както и на дивите моркови, които се различавали от култивираните. Дивите прародители на моркова вероятно идват от територията на днешен Иран и Афганистан, на които места могат да се открият толкова много видове диви моркови.

Защо лилавите моркови са страхотни?

Лилавите моркови не са просто нещо непознато. Уникалният им цвят отразява техните здравословни фитохимични съставки. Сортът Purple Haze съдържа не само витамин А и бета каротина на обикновените моркови, което се вижда от оранжевия му център, но е богат и на антоцианини - антиоксидантните съединения, които дават на боровинките техния отличителен цвят и ползи за здравето. Изследванията показват, че тези сини и лилави пигменти могат да подобрят паметта, подобряват зрението, предпазват от сърдечни удари, действат като противовъзпалителни средства и дори помагат за контролиране на теглото.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.