![](https://d3d173w0vohr0k.cloudfront.net/bg-bg/articles/c8d49f9c59be4e00bfc1292dcce7759b/63560cb8da4967b93f7dcb4a99aa4fb3.jpg)
![](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/prod-bonduelle/bg-bg/articles/c8d49f9c59be4e00bfc1292dcce7759b/41f9c2ca0bdd177626e55c3136b131eb.jpg)
Кулинарни вдъхновения
Много хора са доволни от зехтина или майонезата, но има буквално десетки начини да създадете нов и непознат досега вкус на познатата ви салата!
Ето няколко предложения за здравословни съставки, които могат да допринесат за един чудесен сос:
- Суроватка – прави крема за салата по-мек и леко тръпчив, действа като добра основа за сосове.
- Соево сирене / Тофу – обикновенно се троши в зехтина и създава равномерен слой за покриване на зеленчуците. Тофуто е основна съставка в салатните сосове, поне що се отнася до Средиземноморската кухня. Ако сирената не са ви по вкуса, използвайте тофу като чудесна вегетарианска алтернатива.
- Ядки - бадемите, кашуто, орехите и лешниците са прекрасно допълнение към всяка салата. Те са богати на белтъчини и важни микроелементи като цинк и желязо - да не говорим за прекрасния вкус, който придават!
- Сокове - Много хора използват концентрати за овкусяване, защото харесват силния аромат на плодове в салатата. Соковете са силен концентрат на вкус и мирис, затова ги използвайте много пестеливо. Добра рецепта, с която да започнете, е горчица с ябълков сок.
Дори и най-вкусните зеленчуци могат да бъдат овкусени с добавянето на здравословни салатни сосове. Ако не друго, те са начин да промените вкуса на познатите ястия!