Арменската кухня Една особеност, която отличава арменската кухня от останалите кухни в Южен Кавказ, е свободното жонглиране с различни здравословни съставки - зеленчуци, бобови, зърнени храни и млечни продукти. Това е така, защото именно тази малко позната кухня, която обикновено се свързва с печеното месо и хлебната пита, може да бъде голям източник на кулинарно вдъхновение за всеки, който обича да готви зеленчуци или просто иска да се храни здравословно.

Типичните ястия от арменската кухня, в които участват много здравословни съставки, включват: Салатата от леща - това е салата от леща, домати и лук, подправена със зехтин, лимонов сок и нарязан магданоз. Към нея могат да бъдат добавени и патладжани, нахут и други зеленчуци, които да обогатят вкуса.

  Blghourapour - Cладка супа, която се състои от пшеница, кипната в гроздов сок, и е по- вкусна, отколкото на пръв поглед изглежда.   Jajukh е една от най-простите салати, които някога сте опитвали. Подобно на салата "Снежанка", тя се прави от нарязани на кубчета краставици в сос от кисело мляко и чесън. Тя може да включва и доматен сос, тахан и лимонов сок като допълнителни съставки.

Dzavarapour е ястие от картофи, пшеница и доматено пюре. В тази супа също слагат яйчени жълтъци, които се добавят към сместа точно преди ястието да е готово.

Простота, разнообразие и оригиналност – това са нещата, които ще ви харесат в арменската кухня. Ястията, описани по-горе са само някои от основните арменски ястия. Ако продължите да изучавате този стил на готвене, ще откриете достатъчно кулинарни вдъхновения, за да удвоите арсенала си от рецепти.