Съществува тясна връзка между храната и културата. Храната е важна част от културната идентичност.
Всяка етническа група има своя предпочитана храна, както и методи на приготвяне и съхранение.
- Те са повлияни до голяма степен от географското местоположение и преобладаващите сезони. Например хората в горещи страни ядат по-пикантни храни. Причината за това може да бъде, че някои подправки предпазват храната от разваляне. Освен това горещите подправки предизвикват потене, което е нормална реакция на тялото, която му помага да изстине.
- Всяка храна също така си има и своя символика. Шоколадът може да бъде един прекрасен подарък в някои страни и не толкова подходящ в други. Понякога нещата, които се считат за деликатес в някои части на света може да бъдат негодни за консумация в други части (като скакалци или други насекоми, например).
- Цели народи са свързани с определени храни. Когато казват паста или пица, първата асоциация е Италия; гулаш – Унгария; печено говеждо месо – Англия; хамбургери – САЩ; паеля - Испания и др.
Добрата новина е, че сега всичко може да се намери навсякъде, така че имаме възможността да опитаме храни на различните народи и да се докоснем до част от тяхната култура.