Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Храната и културата – какво ги свързва

Съществува тясна връзка между храната и културата. Храната е важна част от културната идентичност.

Всяка етническа група има своя предпочитана храна, както и методи на приготвяне и съхранение.

  • Те са повлияни до голяма степен от географското местоположение и преобладаващите сезони. Например хората в горещи страни ядат по-пикантни храни. Причината за това може да бъде, че някои подправки предпазват храната от разваляне. Освен това горещите подправки предизвикват потене, което е нормална реакция на тялото, която му помага да изстине.
  • Всяка храна също така си има и своя символика. Шоколадът може да бъде един прекрасен подарък в някои страни и не толкова подходящ в други. Понякога нещата, които се считат за деликатес в някои части на света може да бъдат негодни за консумация в други части (като скакалци или други насекоми, например).
  • Цели народи са свързани с определени храни. Когато казват паста или пица, първата асоциация е Италия; гулаш – Унгария; печено говеждо месо – Англия; хамбургери – САЩ; паеля - Испания и др.

Добрата новина е, че сега всичко може да се намери навсякъде, така че имаме възможността да опитаме храни на различните народи и да се докоснем до част от тяхната култура.


Рецепти, които може да ви интересуват

Пролетни зеленчуци, изпечени на фурна

Пролетни зеленчуци, изпечени на фурна

Лесна и вкусна пролетна рецепта, еднакво подходяща за офиса и вкъщи.

4 човека 30-45 минути Лесно
Käsekuchen - чийзкейк, кекс от извара

Käsekuchen - чийзкейк, кекс от извара

Рецепта на сладкиш със сирене - Käsekuchen – много известен десерт не само в Германия.

4 човека над 45 минути Умерено
Шишчета от гъби с босилек

Шишчета от гъби с босилек

Необичайна, но много вкусна комбинация от полезни и хранителни зеленчуци.

3 човека 30-45 минути Умерено
Баклава

Баклава

Ориенталски десерт, баклавата е усещане за орехи и захар, които се топят в устата.

6 човека над 45 минути Лесно
Храната и културата – какво ги свързва

Съществува тясна връзка между храната и културата. Храната е важна част от културната идентичност.

Всяка етническа група има своя предпочитана храна, както и методи на приготвяне и съхранение.

  • Те са повлияни до голяма степен от географското местоположение и преобладаващите сезони. Например хората в горещи страни ядат по-пикантни храни. Причината за това може да бъде, че някои подправки предпазват храната от разваляне. Освен това горещите подправки предизвикват потене, което е нормална реакция на тялото, която му помага да изстине.
  • Всяка храна също така си има и своя символика. Шоколадът може да бъде един прекрасен подарък в някои страни и не толкова подходящ в други. Понякога нещата, които се считат за деликатес в някои части на света може да бъдат негодни за консумация в други части (като скакалци или други насекоми, например).
  • Цели народи са свързани с определени храни. Когато казват паста или пица, първата асоциация е Италия; гулаш – Унгария; печено говеждо месо – Англия; хамбургери – САЩ; паеля - Испания и др.

Добрата новина е, че сега всичко може да се намери навсякъде, така че имаме възможността да опитаме храни на различните народи и да се докоснем до част от тяхната култура.