![](https://d3d173w0vohr0k.cloudfront.net/bg-bg/articles/98d6ff78853c192f8631c97c69dfb88b/226c39ec8d9155a29683258570408656.jpg)
![](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/prod-bonduelle/bg-bg/articles/98d6ff78853c192f8631c97c69dfb88b/11873f90b1c76735adf2df5574396ca0.jpg)
Ролята на чашата
Чашата, в която консумираме определен вид алкохол има огромно значение. За всяко питие са предназначени различни чаши, благодарение на които то запазва своя вкус и аромат.
Водка
В чашите с краче сервираме чиста и пенлива водка, в чаши без столче - само чиста. Чашите се пълнят така, че до ръба да остават 3-5 мм.
Шампанско и пенливи вина
За тях се използват издължени чаши, обикновено стесняващи се в горния край. Държат се за столчето, така че дланта да не стопля питието. Чашите се пълнят до 3/4 от височината.
Бели вина
Чашите трябва да бъдат безцветни и изработени от гладко, много тънко стъкло. За бяло вино се използват чаши с по-малка вместимост, отколкото за червените вина. След хранене, чашите се пълнят до половина.
Червено вино
Използват се чаши с голяма вместимост, разширяващи се в горната част и с много късо краче. Чашата се държи за столчето или основата. Пълнят се 3/4 от чашата.
![](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/prod-bonduelle/bg-bg/articles/98d6ff78853c192f8631c97c69dfb88b/b9998d1fd7c1b070dfdda348ed56912f.jpg)
Десертни вина и аперитив
Използват се чаши, наподобяващи чашите за червено вино, но по-малки. Държат се за столчето. Вината се сервират на стайна температура и се налива не повече от половин чаша.
Коняк и бренди
Използват се тумбести чаши, които държим в горната част. Наливат се само около 20-40 мл алкохол.
Уиски
Използва се цилиндрична чаша, с дебело дъно. Тези чаши могат да се използват и за други напитки, коктейли и всички видове алкохол, консумиран с лед.
Ликьори
Използват се чаши, наподобяващи чашите със столче за водка, с тази разлика, че са значително по-издължени. Чашите се държат за столчето. Пълнят се до средата.
![](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/prod-bonduelle/bg-bg/articles/98d6ff78853c192f8631c97c69dfb88b/dc603edefbcc42effe3721982e1f3c03.jpg)
Шот
Използват се чаши с разлята горна част и много късо столче. Пълнят се така, че до ръба да остане не по-малко от половин сантиметър.
Бира
Сервира се в специални чаши, наречени бокал, които могат да приличат на големи чаши с късо столче. Има високи и тънки чаши, които се разширяват в горната си част.