Ролята на чашата

Чашата, в която консумираме определен вид алкохол има огромно значение. За всяко питие са предназначени различни чаши, благодарение на които то запазва своя вкус и аромат.

Водка

В чашите с краче сервираме чиста и пенлива водка, в чаши без столче - само чиста. Чашите се пълнят така, че до ръба да остават 3-5 мм.

Шампанско и пенливи вина

За тях се използват издължени чаши, обикновено стесняващи се в горния край. Държат се за столчето, така че дланта да не стопля питието. Чашите се пълнят до 3/4 от височината.

Бели вина

Чашите трябва да бъдат безцветни и изработени от гладко, много тънко стъкло. За бяло вино се използват чаши с по-малка вместимост, отколкото за червените вина. След хранене, чашите се пълнят до половина.

Червено вино

Използват се чаши с голяма вместимост, разширяващи се в горната част и с много късо краче. Чашата се държи за столчето или основата. Пълнят се 3/4 от чашата.

 
Десертни вина и аперитив

Използват се чаши, наподобяващи чашите за червено вино, но по-малки. Държат се за столчето. Вината се сервират на стайна температура и се налива не повече от половин чаша.

Коняк и бренди

Използват се тумбести чаши, които държим в горната част. Наливат се само около 20-40 мл алкохол.

Уиски

Използва се цилиндрична чаша, с дебело дъно. Тези чаши могат да се използват и за други напитки, коктейли и всички видове алкохол, консумиран с лед.

Ликьори

Използват се чаши, наподобяващи чашите със столче за водка, с тази разлика, че са значително по-издължени. Чашите се държат за столчето. Пълнят се до средата.

  Шот

Използват се чаши с разлята горна част и много късо столче. Пълнят се така, че до ръба да остане не по-малко от половин сантиметър.

Бира

Сервира се в специални чаши, наречени бокал, които могат да приличат на големи чаши с късо столче. Има високи и тънки чаши, които се разширяват в горната си част.