Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Как елегантно да поднесем шампанско, вино, водка или коняк?

 

Ролята на чашата

Чашата, в която консумираме определен вид алкохол има огромно значение. За всяко питие са предназначени различни чаши, благодарение на които то запазва своя вкус и аромат.

Водка

В чашите с краче сервираме чиста и пенлива водка, в чаши без столче - само чиста. Чашите се пълнят така, че до ръба да остават 3-5 мм.

Шампанско и пенливи вина

За тях се използват издължени чаши, обикновено стесняващи се в горния край. Държат се за столчето, така че дланта да не стопля питието. Чашите се пълнят до 3/4 от височината.

 

Бели вина

Чашите трябва да бъдат безцветни и изработени от гладко, много тънко стъкло. За бяло вино се използват чаши с по-малка вместимост, отколкото за червените вина. След хранене, чашите се пълнят до половина.

Червено вино

Използват се чаши с голяма вместимост, разширяващи се в горната част и с много късо краче. Чашата се държи за столчето или основата. Пълнят се 3/4 от чашата.

 

 

Десертни вина и аперитив

Използват се чаши, наподобяващи чашите за червено вино, но по-малки. Държат се за столчето. Вината се сервират на стайна температура и се налива не повече от половин чаша.

 

Коняк и бренди

Използват се тумбести чаши, които държим в горната част. Наливат се само около 20-40 мл алкохол.

Уиски

Използва се цилиндрична чаша, с дебело дъно. Тези чаши могат да се използват и за други напитки, коктейли и всички видове алкохол, консумиран с лед.

Ликьори

Използват се чаши, наподобяващи чашите със столче за водка, с тази разлика, че са значително по-издължени. Чашите се държат за столчето. Пълнят се до средата.

 

Шот

Използват се чаши с разлята горна част и много късо столче. Пълнят се така, че до ръба да остане не по-малко от половин сантиметър.


Бира

Сервира се в специални чаши, наречени бокал, които могат да приличат на големи чаши с късо столче. Има високи и тънки чаши, които се разширяват в горната си част.


Рецепти, които може да ви интересуват

Омлет с чоризо и зеленчуци
Омлет с чоризо и зеленчуци

Мексикански вариант на традиционния омлет!

4 човека 15-30 минути Лесно
Скариди на тиган с гъби
Скариди на тиган с гъби

Едно ефектно ястие

2 човека 30-45 минути Лесно
Универсална гарнитура с царевица и пармезан
Универсална гарнитура с царевица и пармезан

Вкусно ястие!

4 човека под 15 минути Лесно
Кейк със зеленчуци
Кейк със зеленчуци

Вегетариански кейк със зеленчуци и сирене

10 човека над 45 минути Умерено
Как елегантно да поднесем шампанско, вино, водка или коняк?
 

Ролята на чашата

Чашата, в която консумираме определен вид алкохол има огромно значение. За всяко питие са предназначени различни чаши, благодарение на които то запазва своя вкус и аромат.

Водка

В чашите с краче сервираме чиста и пенлива водка, в чаши без столче - само чиста. Чашите се пълнят така, че до ръба да остават 3-5 мм.

Шампанско и пенливи вина

За тях се използват издължени чаши, обикновено стесняващи се в горния край. Държат се за столчето, така че дланта да не стопля питието. Чашите се пълнят до 3/4 от височината.

 

Бели вина

Чашите трябва да бъдат безцветни и изработени от гладко, много тънко стъкло. За бяло вино се използват чаши с по-малка вместимост, отколкото за червените вина. След хранене, чашите се пълнят до половина.

Червено вино

Използват се чаши с голяма вместимост, разширяващи се в горната част и с много късо краче. Чашата се държи за столчето или основата. Пълнят се 3/4 от чашата.

 

 

Десертни вина и аперитив

Използват се чаши, наподобяващи чашите за червено вино, но по-малки. Държат се за столчето. Вината се сервират на стайна температура и се налива не повече от половин чаша.

 

Коняк и бренди

Използват се тумбести чаши, които държим в горната част. Наливат се само около 20-40 мл алкохол.

Уиски

Използва се цилиндрична чаша, с дебело дъно. Тези чаши могат да се използват и за други напитки, коктейли и всички видове алкохол, консумиран с лед.

Ликьори

Използват се чаши, наподобяващи чашите със столче за водка, с тази разлика, че са значително по-издължени. Чашите се държат за столчето. Пълнят се до средата.

 

Шот

Използват се чаши с разлята горна част и много късо столче. Пълнят се така, че до ръба да остане не по-малко от половин сантиметър.


Бира

Сервира се в специални чаши, наречени бокал, които могат да приличат на големи чаши с късо столче. Има високи и тънки чаши, които се разширяват в горната си част.