Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Грузинска кухня

 

Малка страна с големи традиции

Според една грузинска легенда „Когато Господ раздавал земя на хората, грузинците имали празник, наречен “Supra” с тостове и много вино. В резултат на това те закъснели и разбрали, че за тях не е останала земя. Те обяснили закъснението си с това, че вдигали чаши в Негова чест. Господ бил поласкан и дал на грузинците част от земята, която бил оставил за себе си.
Грузинският празник “Supra” е съчетание на храна, напитки, тостове и топли взаимоотношения. Храната за грузинците не е просто обикновено хранене, а място за разговори, споделяне на емоции и благодарности. “Tamada” е най-важният човек на грузинската Supra, който се изявява като режисьор и предлага различни тостове. А тостовете не са толкова прости, колкото си представяте. Tamada специално ги приготвя преди празника. Те са истински произведения на изкуството с текстове с красиви думи. А грузинските полифонични песни са най-важният завършек на всеки тост.

Тайната на добре познатите съставки Грузинската кухня е чудесна смесица от източните и западни цивилизации и тяхната храна. Въпреки че използва обикновени продукти  добре познати за целия свят, чрез смесването на различни пропорции на съставки и подправки, придобива специалния вкус и аромат, типични за грузинските ястия и ги прави уникални. Хора с различен вкус могат да открият нещо подходящо за себе си, тъй като има много вегетариански и невегетариански, горчиви и негорчиви, кисели и солени ястия.

Грузински чийзкейк

Грузинците имат свой чийзкейк, наречен “khachapuri” и първото нещо, което трябва да се опита от грузинските ястия е златист, тънък печен пай, пълен със сирене; дори и най-опитният чревоугодник няма да успее да устои на аромата и вкуса му.
 
 
Открийте мистерията на грузинската кухня - ореха

Орехът е важна част от грузинската кухня и се използва практически с всяка съставка, от месо до зеленчуци. Има няколко ястия с общото название “pkhali”, приготвени от орехи и различни растения като спанак, зелен или червен боб, листа от цвекло и т.н. и ароматно смесен с оцет, чесън и семена от нар. Няколко вида меса с орехи са най-вкусните ястия, предлагани на най-важните гости на Грузия. “Satsivi”, пилешко в орехи, се приготвя само в най-специалните дни като Коледа, Великден, сватби и т.н. “Mtsvadi” – месо на грил Никой не може да си представи грузински празник без “Mtsvadi” – свинско месо на грил (понякога говеждо или агнешко). Цялата тайна на “mtsvadi” е в специално изсушените лозови клони, които се използват за изпичането на месото. Те дават специалния и уникален аромат и вкус на добре познатото и правено от всички месо на грил.

 
 

Родина на лозата

И накрая грузинското вино! Има няколко доказателства, че Грузия е родината на виното. Има няколко вида лозници и правенето на вино е най-специалната и важна традиция за местните. Има големи глинени гърнета, поставени в земята, които се наричат “kvevri”. Те са традиционни съдове за приготвяне на уникално вино със специален, характерен аромат.
Грузинските десерти

Десертите имат специално място в грузинската кухня. Но най-важният и уникален за местната кухня е “Gozinaki”. Това е десерт във формата на диамант и наистина е диамантът на грузинската кухня. Той се прави с орехи и мед и е нещо специално, което се прави само на Нова година. “Churchkhela” също се прави от орехи (понякога от ядки или бадеми). Това е дълъг низ от орехи, нанизани на конец, които се топят в специално приготвена смес от концентриран пресен сок от грозде и малко брашно.


Рецепти, които може да ви интересуват

Царевичен кекс

Царевичен кекс

Рецепта за египетски царевичен кекс. Невероятно е вкусен с парчета ананас от консерва.

4 човека над 45 минути Лесно
Салата с телешки филета и зрял боб

Салата с телешки филета и зрял боб

Чудесно ястие за лятото

2 човека 15-30 минути Трудно
Питки с царевица, сметанов дресинг и зелени подправки

Питки с царевица, сметанов дресинг и зелени подправки

Сладка царевица и люти подправки - много вкусни заедно.

4 човека 30-45 минути Умерено
Бакалау – треска по португалски със зеленчуци

Бакалау – треска по португалски със зеленчуци

Рибата треска определено е царят на португалската маса.

8 човека над 45 минути Лесно
Грузинска кухня
 

Малка страна с големи традиции

Според една грузинска легенда „Когато Господ раздавал земя на хората, грузинците имали празник, наречен “Supra” с тостове и много вино. В резултат на това те закъснели и разбрали, че за тях не е останала земя. Те обяснили закъснението си с това, че вдигали чаши в Негова чест. Господ бил поласкан и дал на грузинците част от земята, която бил оставил за себе си.
Грузинският празник “Supra” е съчетание на храна, напитки, тостове и топли взаимоотношения. Храната за грузинците не е просто обикновено хранене, а място за разговори, споделяне на емоции и благодарности. “Tamada” е най-важният човек на грузинската Supra, който се изявява като режисьор и предлага различни тостове. А тостовете не са толкова прости, колкото си представяте. Tamada специално ги приготвя преди празника. Те са истински произведения на изкуството с текстове с красиви думи. А грузинските полифонични песни са най-важният завършек на всеки тост.

Тайната на добре познатите съставки Грузинската кухня е чудесна смесица от източните и западни цивилизации и тяхната храна. Въпреки че използва обикновени продукти  добре познати за целия свят, чрез смесването на различни пропорции на съставки и подправки, придобива специалния вкус и аромат, типични за грузинските ястия и ги прави уникални. Хора с различен вкус могат да открият нещо подходящо за себе си, тъй като има много вегетариански и невегетариански, горчиви и негорчиви, кисели и солени ястия.

Грузински чийзкейк

Грузинците имат свой чийзкейк, наречен “khachapuri” и първото нещо, което трябва да се опита от грузинските ястия е златист, тънък печен пай, пълен със сирене; дори и най-опитният чревоугодник няма да успее да устои на аромата и вкуса му.
 
 
Открийте мистерията на грузинската кухня - ореха

Орехът е важна част от грузинската кухня и се използва практически с всяка съставка, от месо до зеленчуци. Има няколко ястия с общото название “pkhali”, приготвени от орехи и различни растения като спанак, зелен или червен боб, листа от цвекло и т.н. и ароматно смесен с оцет, чесън и семена от нар. Няколко вида меса с орехи са най-вкусните ястия, предлагани на най-важните гости на Грузия. “Satsivi”, пилешко в орехи, се приготвя само в най-специалните дни като Коледа, Великден, сватби и т.н. “Mtsvadi” – месо на грил Никой не може да си представи грузински празник без “Mtsvadi” – свинско месо на грил (понякога говеждо или агнешко). Цялата тайна на “mtsvadi” е в специално изсушените лозови клони, които се използват за изпичането на месото. Те дават специалния и уникален аромат и вкус на добре познатото и правено от всички месо на грил.

 
 

Родина на лозата

И накрая грузинското вино! Има няколко доказателства, че Грузия е родината на виното. Има няколко вида лозници и правенето на вино е най-специалната и важна традиция за местните. Има големи глинени гърнета, поставени в земята, които се наричат “kvevri”. Те са традиционни съдове за приготвяне на уникално вино със специален, характерен аромат.
Грузинските десерти

Десертите имат специално място в грузинската кухня. Но най-важният и уникален за местната кухня е “Gozinaki”. Това е десерт във формата на диамант и наистина е диамантът на грузинската кухня. Той се прави с орехи и мед и е нещо специално, което се прави само на Нова година. “Churchkhela” също се прави от орехи (понякога от ядки или бадеми). Това е дълъг низ от орехи, нанизани на конец, които се топят в специално приготвена смес от концентриран пресен сок от грозде и малко брашно.