Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Грузинска кухня

 

Малка страна с големи традиции

Според една грузинска легенда „Когато Господ раздавал земя на хората, грузинците имали празник, наречен “Supra” с тостове и много вино. В резултат на това те закъснели и разбрали, че за тях не е останала земя. Те обяснили закъснението си с това, че вдигали чаши в Негова чест. Господ бил поласкан и дал на грузинците част от земята, която бил оставил за себе си.
Грузинският празник “Supra” е съчетание на храна, напитки, тостове и топли взаимоотношения. Храната за грузинците не е просто обикновено хранене, а място за разговори, споделяне на емоции и благодарности. “Tamada” е най-важният човек на грузинската Supra, който се изявява като режисьор и предлага различни тостове. А тостовете не са толкова прости, колкото си представяте. Tamada специално ги приготвя преди празника. Те са истински произведения на изкуството с текстове с красиви думи. А грузинските полифонични песни са най-важният завършек на всеки тост.

Тайната на добре познатите съставки Грузинската кухня е чудесна смесица от източните и западни цивилизации и тяхната храна. Въпреки че използва обикновени продукти  добре познати за целия свят, чрез смесването на различни пропорции на съставки и подправки, придобива специалния вкус и аромат, типични за грузинските ястия и ги прави уникални. Хора с различен вкус могат да открият нещо подходящо за себе си, тъй като има много вегетариански и невегетариански, горчиви и негорчиви, кисели и солени ястия.

Грузински чийзкейк

Грузинците имат свой чийзкейк, наречен “khachapuri” и първото нещо, което трябва да се опита от грузинските ястия е златист, тънък печен пай, пълен със сирене; дори и най-опитният чревоугодник няма да успее да устои на аромата и вкуса му.
 
 
Открийте мистерията на грузинската кухня - ореха

Орехът е важна част от грузинската кухня и се използва практически с всяка съставка, от месо до зеленчуци. Има няколко ястия с общото название “pkhali”, приготвени от орехи и различни растения като спанак, зелен или червен боб, листа от цвекло и т.н. и ароматно смесен с оцет, чесън и семена от нар. Няколко вида меса с орехи са най-вкусните ястия, предлагани на най-важните гости на Грузия. “Satsivi”, пилешко в орехи, се приготвя само в най-специалните дни като Коледа, Великден, сватби и т.н. “Mtsvadi” – месо на грил Никой не може да си представи грузински празник без “Mtsvadi” – свинско месо на грил (понякога говеждо или агнешко). Цялата тайна на “mtsvadi” е в специално изсушените лозови клони, които се използват за изпичането на месото. Те дават специалния и уникален аромат и вкус на добре познатото и правено от всички месо на грил.

 
 

Родина на лозата

И накрая грузинското вино! Има няколко доказателства, че Грузия е родината на виното. Има няколко вида лозници и правенето на вино е най-специалната и важна традиция за местните. Има големи глинени гърнета, поставени в земята, които се наричат “kvevri”. Те са традиционни съдове за приготвяне на уникално вино със специален, характерен аромат.
Грузинските десерти

Десертите имат специално място в грузинската кухня. Но най-важният и уникален за местната кухня е “Gozinaki”. Това е десерт във формата на диамант и наистина е диамантът на грузинската кухня. Той се прави с орехи и мед и е нещо специално, което се прави само на Нова година. “Churchkhela” също се прави от орехи (понякога от ядки или бадеми). Това е дълъг низ от орехи, нанизани на конец, които се топят в специално приготвена смес от концентриран пресен сок от грозде и малко брашно.


Рецепти, които може да ви интересуват

Хрупкав шаран със зеленчуков бульон върху царевична питка
Хрупкав шаран със зеленчуков бульон върху царевична питка

Прочетете как да готвите шаран по различен начин и изненадайте вас и семейството ви.

4 човека 30-45 минути Трудно
Tolma - сърми с лозови листа
Tolma - сърми с лозови листа

Сърмите с лозови листа не са много трудни за приготвяне и имат невероятен вкус.

8 човека над 45 минути Лесно
Домати, пълнени с ориз и червен фасул
Домати, пълнени с ориз и червен фасул

Нов прочит на традиционната рецепта

2 човека над 45 минути Умерено
Пълнени гъби "Портобело" с боб и моцарела
Пълнени гъби "Портобело" с боб и моцарела

Нестандартно и лесно предястие за двама

2 човека 30-45 минути Лесно
Грузинска кухня
 

Малка страна с големи традиции

Според една грузинска легенда „Когато Господ раздавал земя на хората, грузинците имали празник, наречен “Supra” с тостове и много вино. В резултат на това те закъснели и разбрали, че за тях не е останала земя. Те обяснили закъснението си с това, че вдигали чаши в Негова чест. Господ бил поласкан и дал на грузинците част от земята, която бил оставил за себе си.
Грузинският празник “Supra” е съчетание на храна, напитки, тостове и топли взаимоотношения. Храната за грузинците не е просто обикновено хранене, а място за разговори, споделяне на емоции и благодарности. “Tamada” е най-важният човек на грузинската Supra, който се изявява като режисьор и предлага различни тостове. А тостовете не са толкова прости, колкото си представяте. Tamada специално ги приготвя преди празника. Те са истински произведения на изкуството с текстове с красиви думи. А грузинските полифонични песни са най-важният завършек на всеки тост.

Тайната на добре познатите съставки Грузинската кухня е чудесна смесица от източните и западни цивилизации и тяхната храна. Въпреки че използва обикновени продукти  добре познати за целия свят, чрез смесването на различни пропорции на съставки и подправки, придобива специалния вкус и аромат, типични за грузинските ястия и ги прави уникални. Хора с различен вкус могат да открият нещо подходящо за себе си, тъй като има много вегетариански и невегетариански, горчиви и негорчиви, кисели и солени ястия.

Грузински чийзкейк

Грузинците имат свой чийзкейк, наречен “khachapuri” и първото нещо, което трябва да се опита от грузинските ястия е златист, тънък печен пай, пълен със сирене; дори и най-опитният чревоугодник няма да успее да устои на аромата и вкуса му.
 
 
Открийте мистерията на грузинската кухня - ореха

Орехът е важна част от грузинската кухня и се използва практически с всяка съставка, от месо до зеленчуци. Има няколко ястия с общото название “pkhali”, приготвени от орехи и различни растения като спанак, зелен или червен боб, листа от цвекло и т.н. и ароматно смесен с оцет, чесън и семена от нар. Няколко вида меса с орехи са най-вкусните ястия, предлагани на най-важните гости на Грузия. “Satsivi”, пилешко в орехи, се приготвя само в най-специалните дни като Коледа, Великден, сватби и т.н. “Mtsvadi” – месо на грил Никой не може да си представи грузински празник без “Mtsvadi” – свинско месо на грил (понякога говеждо или агнешко). Цялата тайна на “mtsvadi” е в специално изсушените лозови клони, които се използват за изпичането на месото. Те дават специалния и уникален аромат и вкус на добре познатото и правено от всички месо на грил.

 
 

Родина на лозата

И накрая грузинското вино! Има няколко доказателства, че Грузия е родината на виното. Има няколко вида лозници и правенето на вино е най-специалната и важна традиция за местните. Има големи глинени гърнета, поставени в земята, които се наричат “kvevri”. Те са традиционни съдове за приготвяне на уникално вино със специален, характерен аромат.
Грузинските десерти

Десертите имат специално място в грузинската кухня. Но най-важният и уникален за местната кухня е “Gozinaki”. Това е десерт във формата на диамант и наистина е диамантът на грузинската кухня. Той се прави с орехи и мед и е нещо специално, което се прави само на Нова година. “Churchkhela” също се прави от орехи (понякога от ядки или бадеми). Това е дълъг низ от орехи, нанизани на конец, които се топят в специално приготвена смес от концентриран пресен сок от грозде и малко брашно.

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description