Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Грузинска кухня

 

Малка страна с големи традиции

Според една грузинска легенда „Когато Господ раздавал земя на хората, грузинците имали празник, наречен “Supra” с тостове и много вино. В резултат на това те закъснели и разбрали, че за тях не е останала земя. Те обяснили закъснението си с това, че вдигали чаши в Негова чест. Господ бил поласкан и дал на грузинците част от земята, която бил оставил за себе си.
Грузинският празник “Supra” е съчетание на храна, напитки, тостове и топли взаимоотношения. Храната за грузинците не е просто обикновено хранене, а място за разговори, споделяне на емоции и благодарности. “Tamada” е най-важният човек на грузинската Supra, който се изявява като режисьор и предлага различни тостове. А тостовете не са толкова прости, колкото си представяте. Tamada специално ги приготвя преди празника. Те са истински произведения на изкуството с текстове с красиви думи. А грузинските полифонични песни са най-важният завършек на всеки тост.

Тайната на добре познатите съставки Грузинската кухня е чудесна смесица от източните и западни цивилизации и тяхната храна. Въпреки че използва обикновени продукти  добре познати за целия свят, чрез смесването на различни пропорции на съставки и подправки, придобива специалния вкус и аромат, типични за грузинските ястия и ги прави уникални. Хора с различен вкус могат да открият нещо подходящо за себе си, тъй като има много вегетариански и невегетариански, горчиви и негорчиви, кисели и солени ястия.

Грузински чийзкейк

Грузинците имат свой чийзкейк, наречен “khachapuri” и първото нещо, което трябва да се опита от грузинските ястия е златист, тънък печен пай, пълен със сирене; дори и най-опитният чревоугодник няма да успее да устои на аромата и вкуса му.
 
 
Открийте мистерията на грузинската кухня - ореха

Орехът е важна част от грузинската кухня и се използва практически с всяка съставка, от месо до зеленчуци. Има няколко ястия с общото название “pkhali”, приготвени от орехи и различни растения като спанак, зелен или червен боб, листа от цвекло и т.н. и ароматно смесен с оцет, чесън и семена от нар. Няколко вида меса с орехи са най-вкусните ястия, предлагани на най-важните гости на Грузия. “Satsivi”, пилешко в орехи, се приготвя само в най-специалните дни като Коледа, Великден, сватби и т.н. “Mtsvadi” – месо на грил Никой не може да си представи грузински празник без “Mtsvadi” – свинско месо на грил (понякога говеждо или агнешко). Цялата тайна на “mtsvadi” е в специално изсушените лозови клони, които се използват за изпичането на месото. Те дават специалния и уникален аромат и вкус на добре познатото и правено от всички месо на грил.

 
 

Родина на лозата

И накрая грузинското вино! Има няколко доказателства, че Грузия е родината на виното. Има няколко вида лозници и правенето на вино е най-специалната и важна традиция за местните. Има големи глинени гърнета, поставени в земята, които се наричат “kvevri”. Те са традиционни съдове за приготвяне на уникално вино със специален, характерен аромат.
Грузинските десерти

Десертите имат специално място в грузинската кухня. Но най-важният и уникален за местната кухня е “Gozinaki”. Това е десерт във формата на диамант и наистина е диамантът на грузинската кухня. Той се прави с орехи и мед и е нещо специално, което се прави само на Нова година. “Churchkhela” също се прави от орехи (понякога от ядки или бадеми). Това е дълъг низ от орехи, нанизани на конец, които се топят в специално приготвена смес от концентриран пресен сок от грозде и малко брашно.


Рецепти, които може да ви интересуват

Севиче - риба по мексикански, маринована в домати и лимонов сок
Севиче - риба по мексикански, маринована в домати и лимонов сок

Рецепта за севиче – сурова морска риба с добавки.

3 човека над 45 минути Умерено
Дип от тахин - арабски сусамен сос
Дип от тахин - арабски сусамен сос

Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок.

4 човека под 15 минути Лесно
Гръцка салата Horiatiki
Гръцка салата Horiatiki

Прибавете тази гръцка салата във вашия кулинарен репертоар!

2 човека 15-30 минути Лесно
Терияки скариди с броколи и карфиол
Терияки скариди с броколи и карфиол

Азиатската кухня отново ще ви изненада с проста и вкусна рецепта. Каним ви да опитате Императорския

2 човека 30-45 минути Умерено
Грузинска кухня
 

Малка страна с големи традиции

Според една грузинска легенда „Когато Господ раздавал земя на хората, грузинците имали празник, наречен “Supra” с тостове и много вино. В резултат на това те закъснели и разбрали, че за тях не е останала земя. Те обяснили закъснението си с това, че вдигали чаши в Негова чест. Господ бил поласкан и дал на грузинците част от земята, която бил оставил за себе си.
Грузинският празник “Supra” е съчетание на храна, напитки, тостове и топли взаимоотношения. Храната за грузинците не е просто обикновено хранене, а място за разговори, споделяне на емоции и благодарности. “Tamada” е най-важният човек на грузинската Supra, който се изявява като режисьор и предлага различни тостове. А тостовете не са толкова прости, колкото си представяте. Tamada специално ги приготвя преди празника. Те са истински произведения на изкуството с текстове с красиви думи. А грузинските полифонични песни са най-важният завършек на всеки тост.

Тайната на добре познатите съставки Грузинската кухня е чудесна смесица от източните и западни цивилизации и тяхната храна. Въпреки че използва обикновени продукти  добре познати за целия свят, чрез смесването на различни пропорции на съставки и подправки, придобива специалния вкус и аромат, типични за грузинските ястия и ги прави уникални. Хора с различен вкус могат да открият нещо подходящо за себе си, тъй като има много вегетариански и невегетариански, горчиви и негорчиви, кисели и солени ястия.

Грузински чийзкейк

Грузинците имат свой чийзкейк, наречен “khachapuri” и първото нещо, което трябва да се опита от грузинските ястия е златист, тънък печен пай, пълен със сирене; дори и най-опитният чревоугодник няма да успее да устои на аромата и вкуса му.
 
 
Открийте мистерията на грузинската кухня - ореха

Орехът е важна част от грузинската кухня и се използва практически с всяка съставка, от месо до зеленчуци. Има няколко ястия с общото название “pkhali”, приготвени от орехи и различни растения като спанак, зелен или червен боб, листа от цвекло и т.н. и ароматно смесен с оцет, чесън и семена от нар. Няколко вида меса с орехи са най-вкусните ястия, предлагани на най-важните гости на Грузия. “Satsivi”, пилешко в орехи, се приготвя само в най-специалните дни като Коледа, Великден, сватби и т.н. “Mtsvadi” – месо на грил Никой не може да си представи грузински празник без “Mtsvadi” – свинско месо на грил (понякога говеждо или агнешко). Цялата тайна на “mtsvadi” е в специално изсушените лозови клони, които се използват за изпичането на месото. Те дават специалния и уникален аромат и вкус на добре познатото и правено от всички месо на грил.

 
 

Родина на лозата

И накрая грузинското вино! Има няколко доказателства, че Грузия е родината на виното. Има няколко вида лозници и правенето на вино е най-специалната и важна традиция за местните. Има големи глинени гърнета, поставени в земята, които се наричат “kvevri”. Те са традиционни съдове за приготвяне на уникално вино със специален, характерен аромат.
Грузинските десерти

Десертите имат специално място в грузинската кухня. Но най-важният и уникален за местната кухня е “Gozinaki”. Това е десерт във формата на диамант и наистина е диамантът на грузинската кухня. Той се прави с орехи и мед и е нещо специално, което се прави само на Нова година. “Churchkhela” също се прави от орехи (понякога от ядки или бадеми). Това е дълъг низ от орехи, нанизани на конец, които се топят в специално приготвена смес от концентриран пресен сок от грозде и малко брашно.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.