
Добрите маниери, възпитанието и културата, са добре известни термини, които не са изгубили значението си с времето. Все още е важно познаването на етикета, без значение дали по време на бизнес среща или на вечеря с приятели. Добрите маниери не са изкуствен ритуал, оставен като наследство от епохата на подписването на конвенцията. Това е произлизащата с традицията, практична и невероятно полезна в съвременния свят, способност за подобаващо поведение във всяка ситуация. Това е не само познаване на правилата savoir vivre, но и изкуство за разнородното им приложение.
За какво ни служи етикетът на масата?
Впечатлението, което правим на околните по време на хранене, често влияе на оценката на нашата особа и по-нататъшното развитие на човешките ни отношения. Освен това, познавайки правилата за правилно поведение на масата, имаме по-голяма самоувереност и по-голяма свобода. Ако се замисляме коя вилица или кой нож са предназначени за дадено ястие или как да изядем тъй нареченото „трудно ястие”, не сме в състояние да се концентрираме върху темата на разговор и се чувстваме объркани. Затова е добре да научим правилата от етикета на масата, за да избегнем критични ситуации, да се чувстваме по-уверени във всяка компания и да подсилим чувството на собствената си стойност.
Поведението на културен човек
Добрите маниери на организирано мероприятие са признак за елегантност: поздравяване според йерархията, способност за настаняване на гостите на подобаващо подредена и декорирана маса, сервиране на ястията съгласно етикета, правилен избор на вина и провеждане на разговори с компанията, съгласно изискванията на savoir vivre.
Преди и сега
Преди време, задължителните правилата на масата са били много строги, но времената се менят, а заедно с тях се мени и кодексът на добрите обноски. Някои правила важат и до днес, затова е добре да се запознаете с тях и да не ги забравяте.