Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Диета през есента - как да избегнем есенното коремче

Зеленчуци срещу есенна депресия, плодове за укрепване

Консумирането на големи количества зеленчуци предпазва от есенната депресия. Съдържанието на витамин C, бета - каротин и фолиева киселина в зеленчуците спомага за укрепване на нашата нервна система. Ето и някои зеленчуци, които трябва да бъдат включени в есенното ни меню:

• броколи - витамин С,  фолиева киселина, витамин К, желязо, калий;

• Червено зеле - витамин С, фолиева киселина, витамин К;

• брюкселско зеле - витамин С, бета - каротин, фолиева киселина;

• Китайско зеле - фолиева киселина , витамин С, бета - каротин, желязо, калий;

• карфиол - витамин С, фолиева киселина, витамин К, желязо, калий.

Струва си да се яде кисело зеле, спанак, зелена салата, тиквички, чушки, патладжани. Важно е да сведем до минимум загубата на витамини и минерали по време на готвене, така че е най-добре зеленчуците да се ядат сурови или леко задушени. Плодовете, особено в края на есента съдържат най-ценните витамини, така че да укрепите тялото си за предстоящата зима. Дневна доза от плодове като ябълка, портокал, киви, шипка или горски плодове със сигурност ще ни накара да се чувстваме по-силни.

Продължете да се движите

Веднага след като вечерите започнат да стават по-тъмни, нашата мотивация да останем толкова активни, колкото и през летните месеци започва да отслабва. Опитайте се да не се предавaте в обятията на дивана твърде скоро обаче, а помислете за алтернативни начини с които да продължите да се движите и да горите калории. Като например ново DVD с упражнения или часове по аеробика/танци/йога близо до вашия дом.

Дръжте под око калориите от „уютните храни“

Така като започваме да се храним с по-малко салати и да избираме  по-„стоплящи“ храни, размера на порциите също расте. Така като това е и времето, когато посягаме към по-топлите и дебели дрехи, както и да сме по-малко активни, излишните килограми , придобити от повишената консумация на храна може да започнат бавно и постоянно  да се покачват. Насладете се на промяната в сезона, просто бъдете наясно с размера на порциите .

Не забравяйте да се хидратирате (вода !)

Когато е по-топло, през летните месеци ние съзнателно пием повече вода. Но когато започва да става по-хладно, не мислим толкова много за това. Пиенето на вода помага да запазите кожата хидратирана и добре изглеждаща. Тя поддържа баланса на течности в организма, но също така помага да контролираме броя на поетите калории, така като често жаждата се бърка с глад.

 

Ден 1

Плод: ябълка

Закуска: Овесена каша с кисело мляко, стафиди  и кленов сироп

Обяд : Филе от сьомга , печени или задушени моркови и цвекло с малко зехтин, лимонов сок и морска сол

Следобедна закуска: мюсли

Вечеря: Лазаня; зелена салата с винегрет

Следобедна закуска: Печени ябълки

 

Ден 2

Плод: Грозде

Закуска: Варен ориз с компот от кайсии

Следобедна закуска: тиквени семки - сурови

Обяд : Печени картофи с Тофу; салата от настъргани моркови , червено и зелено зеле с винегрет, поръсена с препечени слънчогледови семки или нарязани твърдо сварени яйца

ЗАКУСКА: Напоени сини сливи

Вечеря: Кафяв ориз с боб; задушени броколи и карфиол с орехи

Следобедна закуска: Печени ябълки


Рецепти, които може да ви интересуват

Киш със спанак и сирене

Киш със спанак и сирене

Модерен и съдържатeлен тарт, в който спанакът доминира

4 човека над 45 минути Умерено
Паеля - Испанско ястие от Валенсия

Паеля - Испанско ястие от Валенсия

Рецепта за паеля а ла Венеция – класическо ястие на народната испанска кухня, произлизащо от красивата Валенсия.

6 човека над 45 минути Трудно
Пиле със зелен фасул и горчица

Пиле със зелен фасул и горчица

Вкусна рецепта за пиле със зелен фасул и горчица.

2 човека 30-45 минути Умерено
Говеждо филе върху спаначено канапе

Говеждо филе върху спаначено канапе

Вкусна рецепта с много желязо и витамини!

1 човек 30-45 минути Трудно
Диета през есента - как да избегнем есенното коремче

Зеленчуци срещу есенна депресия, плодове за укрепване

Консумирането на големи количества зеленчуци предпазва от есенната депресия. Съдържанието на витамин C, бета - каротин и фолиева киселина в зеленчуците спомага за укрепване на нашата нервна система. Ето и някои зеленчуци, които трябва да бъдат включени в есенното ни меню:

• броколи - витамин С,  фолиева киселина, витамин К, желязо, калий;

• Червено зеле - витамин С, фолиева киселина, витамин К;

• брюкселско зеле - витамин С, бета - каротин, фолиева киселина;

• Китайско зеле - фолиева киселина , витамин С, бета - каротин, желязо, калий;

• карфиол - витамин С, фолиева киселина, витамин К, желязо, калий.

Струва си да се яде кисело зеле, спанак, зелена салата, тиквички, чушки, патладжани. Важно е да сведем до минимум загубата на витамини и минерали по време на готвене, така че е най-добре зеленчуците да се ядат сурови или леко задушени. Плодовете, особено в края на есента съдържат най-ценните витамини, така че да укрепите тялото си за предстоящата зима. Дневна доза от плодове като ябълка, портокал, киви, шипка или горски плодове със сигурност ще ни накара да се чувстваме по-силни.

Продължете да се движите

Веднага след като вечерите започнат да стават по-тъмни, нашата мотивация да останем толкова активни, колкото и през летните месеци започва да отслабва. Опитайте се да не се предавaте в обятията на дивана твърде скоро обаче, а помислете за алтернативни начини с които да продължите да се движите и да горите калории. Като например ново DVD с упражнения или часове по аеробика/танци/йога близо до вашия дом.

Дръжте под око калориите от „уютните храни“

Така като започваме да се храним с по-малко салати и да избираме  по-„стоплящи“ храни, размера на порциите също расте. Така като това е и времето, когато посягаме към по-топлите и дебели дрехи, както и да сме по-малко активни, излишните килограми , придобити от повишената консумация на храна може да започнат бавно и постоянно  да се покачват. Насладете се на промяната в сезона, просто бъдете наясно с размера на порциите .

Не забравяйте да се хидратирате (вода !)

Когато е по-топло, през летните месеци ние съзнателно пием повече вода. Но когато започва да става по-хладно, не мислим толкова много за това. Пиенето на вода помага да запазите кожата хидратирана и добре изглеждаща. Тя поддържа баланса на течности в организма, но също така помага да контролираме броя на поетите калории, така като често жаждата се бърка с глад.

 

Ден 1

Плод: ябълка

Закуска: Овесена каша с кисело мляко, стафиди  и кленов сироп

Обяд : Филе от сьомга , печени или задушени моркови и цвекло с малко зехтин, лимонов сок и морска сол

Следобедна закуска: мюсли

Вечеря: Лазаня; зелена салата с винегрет

Следобедна закуска: Печени ябълки

 

Ден 2

Плод: Грозде

Закуска: Варен ориз с компот от кайсии

Следобедна закуска: тиквени семки - сурови

Обяд : Печени картофи с Тофу; салата от настъргани моркови , червено и зелено зеле с винегрет, поръсена с препечени слънчогледови семки или нарязани твърдо сварени яйца

ЗАКУСКА: Напоени сини сливи

Вечеря: Кафяв ориз с боб; задушени броколи и карфиол с орехи

Следобедна закуска: Печени ябълки