Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Да направите банкет или обяд? Изберете подходящ прием

Стоящ прием

  • Чаша вино – скромен прием (напр. отваряне на изложба, пресконференция). Може да се прави по всяко време на деня с продължителност около 30 минути, сервират се горещи напитки, вино, аперитиви, сокове, сервират се само студени предястия напр. ядки, солети, бадеми.
  • Коктейл – това е кратък прием където гостите са прави. Прави се при празнуване на отличия или награди получени от фирмата, приемът в следобедните часове трае около 2 часа и завършва преди 20 часа (в поканата се пише часа на започване и завършване), гостите се обслужват сами, келнери обслужват бара и събират съдовете, сервират се основно студени предястия и напитки, не се сервира кафе.
  • Бюфет – същите правила, както при коктейла, с тази разлика, че се сервират и няколко топли ястия по избор.
  • Градинско парти – разновидност на коктейла на свеж въздух.

Седящ прием

  • Обяд – празнична форма където гостите седят, обикновено започва около 20 часа, продължава около 2,5 - 3 часа, до пристигането на всички гости се сервира аперитив (около 20 минути). Ако на приема са поканени повече от осем човека, пред всеки от гостите трябва да има визитка с неговата фамилия. На обедите с много гости, пред входа на залата трябва да има план с разположението на масите и местата на гостите.
  • Банкет – правилата са подобни на тези за обяда, но организиран за голяма група хора. Към поканата обикновено се добавя план на залата с обозначение на мястото, което трябва да заеме гостът. Задължение на домакина и главния гост е тостът, а правилото за подредба на масата гласи, че на 6-8 души е необходим по един келнер.
  • Работен обяд (business lunch) - за разлика от други специални случаи, работният обяд се определя от двете страни, избира се ресторант намиращ се в близост или на половината път от работното място на госта и винаги се заплаща от канещия - най-добре дискретно напр. с кредитна карта или отстрани на масата. След поканата, предварително резервираме маса и предупреждаваме, че ние ще поемем обяда. 

Рецепти, които може да ви интересуват

Салата на шефа с царевица и моркови

Салата на шефа с царевица и моркови

Рецепта за салата на шефа.

4 човека над 45 минути Лесно
Салата Цезар с пиле

Салата Цезар с пиле

Рецепта за салата Цезар.

2 човека 30-45 минути Лесно
Калдо верде - португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци

Калдо верде - португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци

Caldo Verde е народна португалска супа, за чието приготвяне се използват листата на зеле наричано "couve gallega".

4 човека над 45 минути Лесно
Картофени кюфтета с царевица и риба тон

Картофени кюфтета с царевица и риба тон

Лек пролетен обяд със страхотен вкус

4 човека 30-45 минути Лесно
Да направите банкет или обяд? Изберете подходящ прием

Стоящ прием

  • Чаша вино – скромен прием (напр. отваряне на изложба, пресконференция). Може да се прави по всяко време на деня с продължителност около 30 минути, сервират се горещи напитки, вино, аперитиви, сокове, сервират се само студени предястия напр. ядки, солети, бадеми.
  • Коктейл – това е кратък прием където гостите са прави. Прави се при празнуване на отличия или награди получени от фирмата, приемът в следобедните часове трае около 2 часа и завършва преди 20 часа (в поканата се пише часа на започване и завършване), гостите се обслужват сами, келнери обслужват бара и събират съдовете, сервират се основно студени предястия и напитки, не се сервира кафе.
  • Бюфет – същите правила, както при коктейла, с тази разлика, че се сервират и няколко топли ястия по избор.
  • Градинско парти – разновидност на коктейла на свеж въздух.

Седящ прием

  • Обяд – празнична форма където гостите седят, обикновено започва около 20 часа, продължава около 2,5 - 3 часа, до пристигането на всички гости се сервира аперитив (около 20 минути). Ако на приема са поканени повече от осем човека, пред всеки от гостите трябва да има визитка с неговата фамилия. На обедите с много гости, пред входа на залата трябва да има план с разположението на масите и местата на гостите.
  • Банкет – правилата са подобни на тези за обяда, но организиран за голяма група хора. Към поканата обикновено се добавя план на залата с обозначение на мястото, което трябва да заеме гостът. Задължение на домакина и главния гост е тостът, а правилото за подредба на масата гласи, че на 6-8 души е необходим по един келнер.
  • Работен обяд (business lunch) - за разлика от други специални случаи, работният обяд се определя от двете страни, избира се ресторант намиращ се в близост или на половината път от работното място на госта и винаги се заплаща от канещия - най-добре дискретно напр. с кредитна карта или отстрани на масата. След поканата, предварително резервираме маса и предупреждаваме, че ние ще поемем обяда.