Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Червени зеленчуци за здраво сърце

Червеният цвят на зеленчуците им дава редица здравни стимулиращи качества, сред които можем да разграничим следните:

  • подобряват настроението
  • повишават апетита и състоянието на кръвоносните съдове
  • понижават нивото на лошия холестерол
  • стабилизират кръвното налягане
  • регулират дейността на сърцето.

Червените зеленчуци оказват влияние предимно върху сърцето, особено тези с интензивен цвят. Това се дължи на ликопена, който се съдържаща в тях. Той е антиоксидант, който подпомага работата на сърцето и понижава нивото на лошия холестерол. Той също забавя стареенето и има противоракова функция. Тази група от зеленчуци съдържа голямо количество калий, който оказва влияние върху ритъма на сърцето ни, регулира и стабилизира кръвното налягане. Червените зеленчуци са богати на антоцианини, които са естествени багрила усилващи кръвните стени. Каротеноидите са други здравословни пигменти, които могат да подобрят настроението ни. Според изследвания, оптимистите имат с около 13% по-висока концентрация на този пигмент.

Ето някои примери за зеленчуци, които принадлежат към червената група:

  • червен пипер
  • цвекло
  • червено зеле
  • ряпа
  • ревен
  • домати

Рецепти, които може да ви интересуват

Гъбена супа с вино
Гъбена супа с вино

Интересен и изключително богат вкус.

4 човека 30-45 минути Трудно
Шишчета от гъби с босилек
Шишчета от гъби с босилек

Необичайна, но много вкусна комбинация от полезни и хранителни зеленчуци.

3 човека 30-45 минути Умерено
Кремообразна паста с грах и аспержи
Кремообразна паста с грах и аспержи

Ако ви се хапва вкусна паста, тази рецепта е за вас! Тя е лесна за приготвяне и ще жадувате за още една порция.

2 човека 15-30 минути Лесно
Döner Kebab – Агнешко печено на скара
Döner Kebab – Агнешко печено на скара

Турско ястие с агнешко, печено на вертикална въртяща се скара, сервирано в турски хляб.

4 човека над 45 минути Лесно
Червени зеленчуци за здраво сърце

Червеният цвят на зеленчуците им дава редица здравни стимулиращи качества, сред които можем да разграничим следните:

  • подобряват настроението
  • повишават апетита и състоянието на кръвоносните съдове
  • понижават нивото на лошия холестерол
  • стабилизират кръвното налягане
  • регулират дейността на сърцето.

Червените зеленчуци оказват влияние предимно върху сърцето, особено тези с интензивен цвят. Това се дължи на ликопена, който се съдържаща в тях. Той е антиоксидант, който подпомага работата на сърцето и понижава нивото на лошия холестерол. Той също забавя стареенето и има противоракова функция. Тази група от зеленчуци съдържа голямо количество калий, който оказва влияние върху ритъма на сърцето ни, регулира и стабилизира кръвното налягане. Червените зеленчуци са богати на антоцианини, които са естествени багрила усилващи кръвните стени. Каротеноидите са други здравословни пигменти, които могат да подобрят настроението ни. Според изследвания, оптимистите имат с около 13% по-висока концентрация на този пигмент.

Ето някои примери за зеленчуци, които принадлежат към червената група:

  • червен пипер
  • цвекло
  • червено зеле
  • ряпа
  • ревен
  • домати
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.