

Кулинарни традиции, предаваниот поколение на поколение
Характеристики на българската кухня
Българската кухня се състои от вкусни ястия, които включват салати, яхнии, хлябове и различни местни рецепти.Как се приготвят българските продукти?
Световно признати български продукти са бялото саламурено сирене и киселото мляко. Тези продукти присъстват ежедневно на българските трапези и се използват за приготвянето на различни ястия. Баницата е популярна закуска в България. Тя се сервира с различни видове пълнежи, които могат да са месо, ориз, сирене и спанак. Други ястия, които обикновено се сервират за закуска са палачинките, мекиците, бухтите и пържените филии. Тези закуски обикновено се сервират с мармалад, конфитюр, мед или с българско кисело мляко.Популярни български салати
Тези съблазнителни салати включват:
- шопска салата,
- овчарска салата,
- манастирска салата,
- Снежанка,
- Добруджа,
- печени пиперки и др.

Здравословни българските супи
Тараторът или студената супа от краставици е популярно лятно ястие в България. Той се състои от краставици, кисело мляко, счукани орехи, копър и подправки. Бобeната яхния е несравнима, заради неповторимия си вкус и подправки. Различни видове рибни супи и бульони също се готвят и сервират по поречието на река Дунав и в различни райони по Черноморието.
Разнообразието на българските ястия
- Ястията на скара са популярни в България и включват месни кюфтета, пържоли, колбаси и кебапчета на скара. Известно ястие е и гювечето, приготвено в глинени съдове. В района на Банско се приготвят ястията кавърма, чомлек и капама.
- Една любимо ястие в България е готвеното зеле, което се пълни с ориз и подправки. Пълнежът е опакован в малки и широки листа, поднесени с вкус, особено в Тракийския регион.
- Чевермето е друга заазена марка – специалитет в района на Родопите. Цялото агне е мариновано и печено на шиш.
- Картофите могат да се пържат или да се сервират като Огретен или Пататник в Родопите, или дори на яхния.
- В България се приготвят колбаси и различни видове месни деликатеси. Един от най-популярните меса е луканката. Тя е специалитетът на Горна Оряховица, въпреки че това ястие се приготвя в много области. Всяко място сервира специалитети, които са популярни в съответния регион. В Банско, известно ястие е Банския Старец, а в Еленския Балкан, свинското будче е популярно в този район.
Българските вина – специфични в различните области
Българското вино е известно по цял свят и навсякъде, където и да отидете на Балканите, виното служи за допълнение на различните деликатеси.
Това се дължи предимно на климата и уникалните почви, които подпомагат растежа на различните сортове грозде.
- Те включват Гъмза в Северна България,
- Димят, който се намира в Стара Загора, Варна и Шумен
- и Ранната Мелнишка Лоза,която е специфична за Мелник и Сандански.
- Други вина са червен Мискет в Сунгурларе и Странджа,
- Памид от Пловдив и Пазарджик
- и Руби от Септември и Пловдив.