Българска кухня

Кулинарни традиции, предаваниот поколение на поколение

България се радва на сравнително топъл климат, който заедно с разнообразните географски особености предлага отлични условия за отглеждане на различни подправки, плодове и зеленчуци.
Българската кухня дава начало на различни балкански специалитети, чийто произход е България или околностите си. Много от рецептите в България се предават от поколение на поколение и хората все още следват кулинарните традиции. Българската кухня се състои от разнообразни вкусни яхнии, салати, пити и много други местни деликатеси. Тези ястия се предават на поколенията дори до днес, следвани от традиционните български домове.Продукти, узрели под лъчите на слънцето са умело комбинирани, за се превърнат в прекрасно ястие. "Даровете на природата" врят на бавен огън, за да се запази хранителната стойност и автентичния вкус на продуктите. Това е причината, готвените ястия в България да са с толкова съблазнителен и ароматен вкус. Хората се радват на пресните плодове, зеленчуците и подправките, които са достъпни всеки сезон. Въпреки че хората са чували за балканските кулинарни изкушения, обаче, българската кухня все още не е достатъчно популярна днес.

Характеристики на българската кухня

Българската кухня се състои от вкусни ястия, които включват салати, яхнии, хлябове и различни местни рецепти.

Как се приготвят българските продукти?

Световно признати български продукти са бялото саламурено сирене и киселото мляко. Тези продукти присъстват ежедневно на българските трапези и се използват за приготвянето на различни ястия. Баницата е популярна закуска в България. Тя се сервира с различни видове пълнежи, които могат да са месо, ориз, сирене и спанак. Други ястия, които обикновено се сервират за закуска са палачинките, мекиците, бухтите и пържените филии. Тези закуски обикновено се сервират с мармалад, конфитюр, мед или с българско кисело мляко.

Популярни български салати

Тъй като много видове зеленчуци се отглеждат в селските райони, част от кулинарната традиция са различните видове салати.

Тези съблазнителни салати включват:

  • шопска салата,
  • овчарска салата,
  • манастирска салата,
  • Снежанка,
  • Добруджа,
  • печени пиперки и др.
 

Здравословни българските супи

Тараторът или студената супа от краставици е популярно лятно ястие в България. Той се състои от краставици, кисело мляко, счукани орехи, копър и подправки. Бобeната яхния е несравнима, заради неповторимия си вкус и подправки. Различни видове рибни супи и бульони също се готвят и сервират по поречието на река Дунав и в различни райони по Черноморието.

Разнообразието на българските ястия

  • Ястията на скара са популярни в България и включват месни кюфтета, пържоли, колбаси и кебапчета на скара. Известно ястие е и гювечето, приготвено в глинени съдове. В района на Банско се приготвят ястията кавърма, чомлек и капама.
  • Една любимо ястие в България е готвеното зеле, което се пълни с ориз и подправки. Пълнежът е опакован в малки и широки листа, поднесени с вкус, особено в Тракийския регион.
  • Чевермето е друга заазена марка – специалитет в района на Родопите. Цялото агне е мариновано и печено на шиш.
  • Картофите могат да се пържат или да се сервират като Огретен или Пататник в Родопите, или дори на яхния.
  • В България се приготвят колбаси и различни видове месни деликатеси. Един от най-популярните меса е луканката. Тя е специалитетът на Горна Оряховица, въпреки че това ястие се приготвя в много области. Всяко място сервира специалитети, които са популярни в съответния регион. В Банско, известно ястие е Банския Старец, а в Еленския  Балкан, свинското будче е популярно в този район.

Българските вина – специфични в различните области

Българското вино е известно по цял свят и навсякъде, където и да отидете на Балканите, виното служи за допълнение на различните деликатеси.

Това се дължи предимно на климата и уникалните почви, които подпомагат растежа на различните сортове грозде.

  • Те включват Гъмза в Северна България,
  • Димят, който се намира в Стара Загора, Варна и Шумен
  • и Ранната Мелнишка Лоза,която е специфична за Мелник и Сандански.
  • Други вина са червен Мискет в Сунгурларе и Странджа,
  • Памид от Пловдив и Пазарджик
  • и Руби от Септември и Пловдив.

Рецепти, които може да ви интересуват

Крем-супа

Крем-супа

Рецепта за крем супа – засищаща супа, традиционно консумирана през Великденските празници.

4 човека над 45 минути Умерено
Пучеро – рецепта за аржентински гулаш с месо, зеленчуци и царевица

Пучеро – рецепта за аржентински гулаш с месо, зеленчуци и царевица

Пучеро – ястие, което взели със себе си в Аржентина испанските колонизатори.

12 човека над 45 минути Трудно
Айнтопф - немско ястие с месо и зеленчуци. С добавка вкусни гъби, моркови и картофи

Айнтопф - немско ястие с месо и зеленчуци. С добавка вкусни гъби, моркови и картофи

Eintopf – на немски език това означава „една тенджера”.

4 човека над 45 минути Лесно
Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица

Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица

Основата на картофената салата - kartoffelsalat са варените картофи, към които се добавят най-различни съставки като: бекон или лук, домати или зелен грах, яйца, царевица или даже портокали.

4 човека 30-45 минути Лесно
Българска кухня

Кулинарни традиции, предаваниот поколение на поколение

България се радва на сравнително топъл климат, който заедно с разнообразните географски особености предлага отлични условия за отглеждане на различни подправки, плодове и зеленчуци.
Българската кухня дава начало на различни балкански специалитети, чийто произход е България или околностите си. Много от рецептите в България се предават от поколение на поколение и хората все още следват кулинарните традиции. Българската кухня се състои от разнообразни вкусни яхнии, салати, пити и много други местни деликатеси. Тези ястия се предават на поколенията дори до днес, следвани от традиционните български домове.Продукти, узрели под лъчите на слънцето са умело комбинирани, за се превърнат в прекрасно ястие. "Даровете на природата" врят на бавен огън, за да се запази хранителната стойност и автентичния вкус на продуктите. Това е причината, готвените ястия в България да са с толкова съблазнителен и ароматен вкус. Хората се радват на пресните плодове, зеленчуците и подправките, които са достъпни всеки сезон. Въпреки че хората са чували за балканските кулинарни изкушения, обаче, българската кухня все още не е достатъчно популярна днес.

Характеристики на българската кухня

Българската кухня се състои от вкусни ястия, които включват салати, яхнии, хлябове и различни местни рецепти.

Как се приготвят българските продукти?

Световно признати български продукти са бялото саламурено сирене и киселото мляко. Тези продукти присъстват ежедневно на българските трапези и се използват за приготвянето на различни ястия. Баницата е популярна закуска в България. Тя се сервира с различни видове пълнежи, които могат да са месо, ориз, сирене и спанак. Други ястия, които обикновено се сервират за закуска са палачинките, мекиците, бухтите и пържените филии. Тези закуски обикновено се сервират с мармалад, конфитюр, мед или с българско кисело мляко.

Популярни български салати

Тъй като много видове зеленчуци се отглеждат в селските райони, част от кулинарната традиция са различните видове салати.

Тези съблазнителни салати включват:

  • шопска салата,
  • овчарска салата,
  • манастирска салата,
  • Снежанка,
  • Добруджа,
  • печени пиперки и др.
 

Здравословни българските супи

Тараторът или студената супа от краставици е популярно лятно ястие в България. Той се състои от краставици, кисело мляко, счукани орехи, копър и подправки. Бобeната яхния е несравнима, заради неповторимия си вкус и подправки. Различни видове рибни супи и бульони също се готвят и сервират по поречието на река Дунав и в различни райони по Черноморието.

Разнообразието на българските ястия

  • Ястията на скара са популярни в България и включват месни кюфтета, пържоли, колбаси и кебапчета на скара. Известно ястие е и гювечето, приготвено в глинени съдове. В района на Банско се приготвят ястията кавърма, чомлек и капама.
  • Една любимо ястие в България е готвеното зеле, което се пълни с ориз и подправки. Пълнежът е опакован в малки и широки листа, поднесени с вкус, особено в Тракийския регион.
  • Чевермето е друга заазена марка – специалитет в района на Родопите. Цялото агне е мариновано и печено на шиш.
  • Картофите могат да се пържат или да се сервират като Огретен или Пататник в Родопите, или дори на яхния.
  • В България се приготвят колбаси и различни видове месни деликатеси. Един от най-популярните меса е луканката. Тя е специалитетът на Горна Оряховица, въпреки че това ястие се приготвя в много области. Всяко място сервира специалитети, които са популярни в съответния регион. В Банско, известно ястие е Банския Старец, а в Еленския  Балкан, свинското будче е популярно в този район.

Българските вина – специфични в различните области

Българското вино е известно по цял свят и навсякъде, където и да отидете на Балканите, виното служи за допълнение на различните деликатеси.

Това се дължи предимно на климата и уникалните почви, които подпомагат растежа на различните сортове грозде.

  • Те включват Гъмза в Северна България,
  • Димят, който се намира в Стара Загора, Варна и Шумен
  • и Ранната Мелнишка Лоза,която е специфична за Мелник и Сандански.
  • Други вина са червен Мискет в Сунгурларе и Странджа,
  • Памид от Пловдив и Пазарджик
  • и Руби от Септември и Пловдив.