1. >Ot 1853 nasam
  2. >Ателиета по здравословно хранене с Бондюел

Здравословното хранене при децата е основен фактор за правилното им развитие и растеж. Според последни проучвания, децата с правилен режим на хранене са дори по-щастливи и по-рядко имат емоционални проблеми. 

От ранна детска възраст се възпитават и нагласите за вкус към определени храни (например хранене с по-малко мазнини, сол и захар) и чувството за удоволствие от храната. Създаването на здравословен хранителен модел в ранен етап от живота е база за поддържането му в по-късна възраст и намаляване на риска от редица хронични заболявания в бъдеще. Затова е важно да следим хранителните навици и качеството на храната още от захранването на детето.

Темата за здравословното хранене на децата ни е особено актуална днес, когато навсякъде около нас е натрапчивият junk food. Все по-тревожните статистики за наднормено тегло сред децата и уседналият начин на живот, превръщат здравословното хранене в основен приоритет на повечето родители. 

Бондюел, като социално отговорна компания, има важна мисия в защитата на здравословния начин на живот. Здравословното хранене винаги е било приоритет за компанията. Вярваме, че то трябва да започне от най-ранна детска възраст. Това мотивира екипът ни за трета година да организира ателиета по здравословно хранене за деца. Кампанията е насочена както към децата, така и към родителите и учителите, които имат отговорността да възпитат полезни навици у мъниците. 

Инициативата се фокусира над деца от 4 до 6 години, защото възрастта е особено подходяща за създаване на здравословен модел на хранене, тъй като децата подражават на възрастните и са в период на изграждане на своите хранителните навици. Изключително важно е ежедневното предлагане на разнообразни зеленчуци и плодове. На децата трябва да се осигуряват през всички сезони на годината пресни, а през есенно-зимния период замразени или консервирани плодове и зеленчуци.

Затова тази есен 20 кулинарни ателиета на Бондюел представят по забавен и креативен начин плодовете и зеленчуците, като популяризират консумацията им. Повече от 350 деца от частни детски градини в град София ще се включат в тях. Всеки малчуган получава възможност да си „играе” и да „рисува” с царевицата, граха, цвеклото, боба, соевите кълнове, гъбите и киселите краставички на Бондюел. Децата приготвят здравословни и забавни сандвичи, наподобяващи човечета, животни, цветя – всеки може да развихри въображението си и да претвори на филийката хляб дори любим анимационни герои, а след снимките за спомен, малчуганите могат да ги хапнат с удоволствие. 

За всяко дете има разбира се и подарък, осигурен от Бондюел – книжката „Приключенците от Бондюелия“, в която освен вълнуващата история на Гъбка, Боболина, Камбиньо и Фасулино, има игри, стикери и разбира се вкусни и забавни рецепти, които родителите могат да приготвят с децата си вкъщи. 

Когато децата играят с плодовете и зеленчуците, те стават по-склонни да ги опитат. Кулинарните ателиета са доказателство, че работейки с храната, малчуганите, които имат негативното отношение към някои зеленчуци, успяват да го преодолеят и се престрашават да опитат. Голяма част от тях установяват, че освен полезни, зеленчуците са и вкусни и смело дегустират цвекло и соеви кълнове, например. 

Кулинарните работилници се радват на голям интерес от страна на децата, техните учители и родители, защото образоват, но и много забавляват най-малките като им показват разнообразието от вкусни и полезни зеленчуци на Бондюел, които стават и за весели игри.