
Армения е разположена в регион, който винаги се е отличавал с културно смесване, в резултат на търговия или войни. Попитайте арменец, грък или турчин за произхода на сърмите с лозови листа (наречени tolma на арменски) или баклавата (на арменски pakhlava) и ще станете свидетели на малка война.

Хляб и млечни продукти
Сирене и подправки, увити в лаваш или durums (наречен също и burum) са много популярни. Арменското сирене е бяло и малко наподобява гръцкото фета и балканското брънза.
Сервиран с орехи и чесън, matsoon е чудесно предястие. То е по-популярно от сметаната или крем фреш и е по-диетично.
Плодове, зеленчуци и подправки
Поради континенталния климат през лятото има много плодове, зеленчуци и подправки. Консервирането или изсушаването им позволява приготвянето на вкусни ястия през зимата. Популярни са кайсиите, прасковите, гроздето и наровете.
Позната като арменска слива (лат. Prunus armeniaca), кайсията е национален символ. Кайсиевото сладко е популярно лакомство. То се прави вкъщи, но също така се произвежда и от няколко производители. Пресните и сушени плодове се сервират като десерт.
Основната великденска гарнитура, ориз пилаф, се приготвя със сушени кайсии, сливи или черни стафиди.
Арменците използват зеленчуците за много неща. Зеленият боб с яйца или домати е лесно и вкусно ястие. Патладжанът е най-широко използваният зеленчук. Печени, задушени, на грил или пържени, патладжаните се използват в много основни ястия и салати.
Арменците обичат също и зелени растения като спанак и киселец. Те растат в планината и много от тях могат да бъдат открити в магазините и на пазарите, основно през пролетта.
Арменците подправят храната най-много с черен и червен пипер и билки. Магданозът, кориандърът, червеният босилек, естрагонът и копърът се използват пресни през лятото и сушени през зимата. Ароматните джоджен и мащерка, които растат в планината, са не само добри подправки, но се използват поотделно и за чай.
Месо
Арменците са известни като нация, която обича барбекютата. Преди да бъдат изпечени на шишове на въглищата от твърда дървесина, големите парчета месо (предимно свинско, но също и пилешко, говеждо и агнешко) добре се овалват в лук, черен пипер и сол. Заедно с месото се пекат и домати, патладжани, чушки и картофи. Сервира се с нарязани подправки и лук.

Тъй като няма излаз на море, в страната няма много видове риба. Сред по-популярните са пъстървата, бялата риба и раците.
Напитки
Виното, бирата, брендито и oghy (силно спиртно питие, направено от плодове) са известни сред арменците. Често срещано е хората да пият докато се хранят, без да има някакъв повод за празнуване.
Бирата, която в исторически план се споменава за първи път в писмен документ от гръцки историк, минаващ през Армения, се произвежда в страната от хиляди години. Тя обикновено се консумира със снаксове и мезета като ядки, пушено месо или пастърма, сирене и мариновани нахут и моркови. Необичайно е хората да пият, без да ядат.
Домашно приготвени сокове, различни газирани минерални води и лимонада се използват от всички домакинства. Кафето в източен стил, сервирано в малки чашки, се смята за финал на храненето. Повечето възрастни хора пият по 3-4 кафета на ден.
Десерт
Pakhlava и boorma са най-традиционните сладкиши, които трябва да се опитат. С орехи и много захар или мед, те напълно описват уникалната култура на страната.Сушените плодове, орехите и лешниците се сервират като част от десерта.