Армения е разположена в регион, който винаги се е отличавал с културно смесване, в резултат на търговия или войни. Попитайте арменец, грък или турчин за произхода на сърмите с лозови листа (наречени tolma на арменски) или баклавата (на арменски pakhlava) и ще станете свидетели на малка война.

 
    Хляб и млечни продукти Лаваш е арменският хляб. Плосък като пита, той се пече в глинена пещ. Тестото, направено от сол, вода и брашно, се прави плоско като се лепи по стените на пещта. Сирене и подправки, увити в лаваш или durums (наречен също и burum) са много популярни. Арменското сирене е бяло и малко наподобява гръцкото фета и балканското брънза. Matsoon е друг популярен млечен продукт. То има вкус, подобен на гръцкото или турско кисело мляко. Арменската супа от кисело мляко, spas, е неразделна част от кухнята. През горещото лято тя се сервира студена и задържа нивото на дехидратация ниско. Matsoon се използва също и в традиционната напитка t’han.Сервиран с орехи и чесън, matsoon е чудесно предястие. То е по-популярно от сметаната или крем фреш и е по-диетично.

Плодове, зеленчуци и подправкиПоради континенталния климат през лятото има много плодове, зеленчуци и подправки. Консервирането или изсушаването им позволява приготвянето на вкусни ястия през зимата. Популярни са кайсиите, прасковите, гроздето и наровете. Позната като арменска слива (лат. Prunus armeniaca), кайсията е национален символ. Кайсиевото сладко е популярно лакомство. То се прави вкъщи, но също така се произвежда и от няколко производители. Пресните и сушени плодове се сервират като десерт.Основната великденска гарнитура, ориз пилаф, се приготвя със сушени кайсии, сливи или черни стафиди.

Арменците използват зеленчуците за много неща. Зеленият боб с яйца или домати е лесно и вкусно ястие. Патладжанът е най-широко използваният зеленчук. Печени, задушени, на грил или пържени, патладжаните  се използват в много основни ястия и салати. Арменците обичат също и зелени растения като спанак и киселец. Те растат в планината и много от тях могат да бъдат открити в магазините и на пазарите, основно през пролетта.

Арменците подправят храната най-много с черен и червен пипер и билки. Магданозът, кориандърът, червеният босилек, естрагонът и копърът се използват пресни през лятото и сушени през зимата. Ароматните джоджен и мащерка, които растат в планината, са не само добри подправки, но се използват поотделно и за чай.

  Месо

Арменците са известни като нация, която обича барбекютата. Преди да бъдат изпечени на шишове на въглищата от твърда дървесина, големите парчета месо (предимно свинско, но също и пилешко, говеждо и агнешко) добре се овалват в лук, черен пипер и сол. Заедно с месото се пекат и домати, патладжани, чушки и картофи. Сервира се с нарязани подправки и лук.

   
Сърмите с лозови листа (tolma) и пълнените зеленчуци (summer tolma) са едни от най-популярните ястия. Сготвени с говежда кайма и ориз, те са вкусни и ще заситят всекиго.Тъй като няма излаз на море, в страната няма много видове риба. Сред по-популярните са пъстървата, бялата риба и раците.

НапиткиВиното, бирата, брендито и oghy (силно спиртно питие, направено от плодове) са известни сред арменците. Често срещано е хората да пият докато се хранят, без да има някакъв повод за празнуване. Бирата, която в исторически план се споменава за първи път в писмен документ от гръцки историк, минаващ през Армения, се произвежда в страната от хиляди години. Тя обикновено се консумира със снаксове и мезета като ядки, пушено месо или пастърма, сирене и мариновани нахут и моркови. Необичайно е хората да пият, без да ядат.

Домашно приготвени сокове, различни газирани минерални води и лимонада се използват от всички домакинства. Кафето в източен стил, сервирано в малки чашки, се смята за финал на храненето. Повечето възрастни хора пият по 3-4 кафета на ден.

ДесертPakhlava и boorma са най-традиционните сладкиши, които трябва да се опитат. С орехи и много захар или мед, те напълно описват уникалната култура на страната.Сушените плодове, орехите и лешниците се сервират като част от десерта.