Savoir vivre на масата
Правилното сервиране на алкохол е елемент от етикета на масата. Изборът на вида алкохол трябва да се извършва с особено внимание. Вкусът дори на най-вкусните ястия може да бъде развален от сервирането на неподходяща напитка, а най-доброто питие няма да бъде подобаващо оценено, ако се предлага с неподходящо ястие.
За добро начало
Елегантното мероприятие обикновено започва с аперитив. Най-често се сервират сухо вино, сухо или полусухо шери, джин с тоник, шампанско или пенливо вино. Питиетата, сервирани като аперитив, не трябва след това да се появяват на масата, дори за десерта. Аперитивът предразполга гостите преди сервирането на храната и цели да стимулира техния апетит. Не трябва да забравяме, че продължителността му е максимум 15 - 20 минути.
Последователност на сервиране Когато става въпрос за последователност на сервиране на питиетата, основно правило е да се сервират първо белите вина, а след това на червените, никога обратното. По този начин, гостът няма да забрави вкуса на предишното питие, тъй като няма рязка промяна в неговия вид.
Сухите вина винаги се сервират преди сладките вина и ликьорите. Младите вина - преди старите. Слабите вина - преди силните. Много голяма грешка е сервирането на шампанско между вината. То винаги трябва да се сервира като първо питие или след виното.
С какво се пие?
Правилата, свързващи съответния вид алкохолна напитка с менюто, преди време са били подробно дефинирани. Но въпреки това е добре да знаете някои основни правила:
- преди хранене се сервират вина, стимулиращи апетита, тоест аперитив с различни видове вермут, горчиви вина и южни вина,
- с храната – полусухи или полусладки водки,
- следобед – най-добре чаша ликьор или коктейл,
- за предястие – сухо бяло вино, суха или горчива водка,
- с риба, бяло месо, птиче месо или морски дарове – полусухо или полусладко бяло трапезно вино
- с печено или дивеч – сухи червени вина,
- със сирена – червени вина с пълен аромат,
- с ядки, кафе, кекс и десерти – сладки вина, сладка водка и ликьори, а също и коняк (с черно кафе),
- шампанско – подходящо е за почти всички ястия, сервира се преди хранене или с десерта, изключително добре се комбинира също и с хайвер,
- със сметановите сосове, салатите със сос на базата на оцет, за шоколад и плодове – вино не се сервира.