Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Алкохол – правила за сервиране по време на хранене

Две чаш с бяло и червено вино до тях жълт кашкавал
 

Savoir vivre на масата

Правилното сервиране на алкохол е елемент от етикета на масата. Изборът на вида алкохол трябва да се извършва с особено внимание. Вкусът дори на най-вкусните ястия може да бъде развален от сервирането на неподходяща напитка, а най-доброто питие няма да бъде подобаващо оценено, ако се предлага с неподходящо ястие.
 

За добро начало

Елегантното мероприятие обикновено започва с аперитив. Най-често се сервират сухо вино, сухо или полусухо шери, джин с тоник, шампанско или пенливо вино. Питиетата, сервирани като аперитив, не трябва след това да се появяват на масата, дори за десерта. Аперитивът предразполга гостите преди сервирането на храната и цели да стимулира техния апетит. Не трябва да забравяме, че продължителността му е максимум 15 - 20 минути.

Последователност на сервиране

Когато става въпрос за последователност на сервиране на питиетата, основно правило е да се сервират първо белите вина, а след това на червените, никога обратното. По този начин, гостът няма да забрави вкуса на предишното питие, тъй като няма рязка промяна в неговия вид.
 
чаша червено вино и чиния с пържола печена
Сухите вина винаги се сервират преди сладките вина и ликьорите. Младите вина - преди старите. Слабите вина - преди силните. Много голяма грешка е сервирането на шампанско между вината. То винаги трябва да се сервира като първо питие или след виното.

С какво се пие?

Правилата, свързващи съответния вид алкохолна напитка с менюто, преди време са били подробно дефинирани. Но въпреки това е добре да знаете някои основни правила:

  • преди хранене се сервират вина, стимулиращи апетита, тоест аперитив с различни видове вермут, горчиви вина и южни вина,
  • с храната – полусухи или полусладки водки,
  • следобед – най-добре чаша ликьор или коктейл,
  • за предястие – сухо бяло вино, суха или горчива водка,
  • с риба, бяло месо, птиче месо или морски дарове – полусухо или полусладко бяло трапезно вино
  • с печено или дивеч – сухи червени вина,
  • със сирена – червени вина с пълен аромат,
  • с ядки, кафе, кекс и десерти – сладки вина, сладка водка и ликьори, а също и коняк (с черно кафе),
  • шампанско – подходящо е за почти всички ястия, сервира се преди хранене или с десерта, изключително добре се комбинира също и с хайвер,
  • със сметановите сосове, салатите със сос на базата на оцет, за шоколад и плодове – вино не се сервира.

Рецепти, които може да ви интересуват

Телешко месо с Мексикански зеленчуци

Телешко месо с Мексикански зеленчуци

Вкусна и фина комбинация

2 човека 30-45 минути Трудно
Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица

Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица

Основата на картофената салата - kartoffelsalat са варените картофи, към които се добавят най-различни съставки като: бекон или лук, домати или зелен грах, яйца, царевица или даже портокали.

4 човека 30-45 минути Лесно
Бакалау – треска по португалски със зеленчуци

Бакалау – треска по португалски със зеленчуци

Рибата треска определено е царят на португалската маса.

8 човека над 45 минути Лесно
Омлет с чоризо и зеленчуци

Омлет с чоризо и зеленчуци

Мексикански вариант на традиционния омлет!

4 човека 15-30 минути Лесно
Алкохол – правила за сервиране по време на хранене
Две чаш с бяло и червено вино до тях жълт кашкавал
 

Savoir vivre на масата

Правилното сервиране на алкохол е елемент от етикета на масата. Изборът на вида алкохол трябва да се извършва с особено внимание. Вкусът дори на най-вкусните ястия може да бъде развален от сервирането на неподходяща напитка, а най-доброто питие няма да бъде подобаващо оценено, ако се предлага с неподходящо ястие.
 

За добро начало

Елегантното мероприятие обикновено започва с аперитив. Най-често се сервират сухо вино, сухо или полусухо шери, джин с тоник, шампанско или пенливо вино. Питиетата, сервирани като аперитив, не трябва след това да се появяват на масата, дори за десерта. Аперитивът предразполга гостите преди сервирането на храната и цели да стимулира техния апетит. Не трябва да забравяме, че продължителността му е максимум 15 - 20 минути.

Последователност на сервиране

Когато става въпрос за последователност на сервиране на питиетата, основно правило е да се сервират първо белите вина, а след това на червените, никога обратното. По този начин, гостът няма да забрави вкуса на предишното питие, тъй като няма рязка промяна в неговия вид.
 
чаша червено вино и чиния с пържола печена
Сухите вина винаги се сервират преди сладките вина и ликьорите. Младите вина - преди старите. Слабите вина - преди силните. Много голяма грешка е сервирането на шампанско между вината. То винаги трябва да се сервира като първо питие или след виното.

С какво се пие?

Правилата, свързващи съответния вид алкохолна напитка с менюто, преди време са били подробно дефинирани. Но въпреки това е добре да знаете някои основни правила:

  • преди хранене се сервират вина, стимулиращи апетита, тоест аперитив с различни видове вермут, горчиви вина и южни вина,
  • с храната – полусухи или полусладки водки,
  • следобед – най-добре чаша ликьор или коктейл,
  • за предястие – сухо бяло вино, суха или горчива водка,
  • с риба, бяло месо, птиче месо или морски дарове – полусухо или полусладко бяло трапезно вино
  • с печено или дивеч – сухи червени вина,
  • със сирена – червени вина с пълен аромат,
  • с ядки, кафе, кекс и десерти – сладки вина, сладка водка и ликьори, а също и коняк (с черно кафе),
  • шампанско – подходящо е за почти всички ястия, сервира се преди хранене или с десерта, изключително добре се комбинира също и с хайвер,
  • със сметановите сосове, салатите със сос на базата на оцет, за шоколад и плодове – вино не се сервира.