Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

5 съвета за това как да сервираме храната като професионалисти

Само няколко от нашите съвети ще ви помогнат да промените ежедневната си храна в нещо различно и запомнящо се.

1. Избирайте чиниите разумно

Както вероятно сте забелязали, най-добрият фон, на който може да представите даден вид храна, е голяма, бяла, изчистена чиния. Можете да вложите въображението си в нейната форма, например да изберете правоъгълна или кръгла. Цветни, шарени и декорирани чинии разсейват погледа от главното - храната, която е най-важната.

2. Подредете храната върху чинията

Има едно просто правило, което помага да направите правилни по големина порции. Винаги помнете, че зеленчуците трябва да покриват около половината от чинията, а протеиновите и нишестените продукти, по равно около 1/4. Ако си представите, че чинията е часовник, би трябвало да поставите зеленчуците на 2 часа, месото на 6 часа, а нишестените продукти на 11 часа.

3. Правило на нечетните

Всички видове ястия изглеждат по-интересно, когато определеният вид храна се сервира на нечетни, отколкото на четни бройки. Смята се, че четните номера правят всичко симетрично, което е по-неестествено. Храната се сервира на тройки, петици и седмици вместо на четворки, шестици и осмици.

4. Добавете цвят

Когато готвите зеленчуци, внимавайте да не ги преварите, защото така те ще загубят естествения си цвят. Опитайте се да добавите някои контрасти, но не забравяйте, че те трябва да са семпли. Можете също така да оцветите храната чрез добавяне на цветен сос или пюре.

5. Практикувайте
Сервирането на храната по красив начин е артистично умение, което може лесно да научите. Колкото повече се упражнявате, толкова по-добри ще ставате. Но за да станете професионалист, трябва да си изградите собствен стил. Много вдъхновение може да се открие в интернет, например в различни кулинарни блогове.

Помнете, че Пределът е само вашето въображение и креативност. Успех!


Рецепти, които може да ви интересуват

Зеленчуков дует с прошуто
Зеленчуков дует с прошуто

Бърза и вкусна рецепта за предястие с прошуто.

4 човека 15-30 минути Лесно
Калдо верде - португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци
Калдо верде - португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци

Caldo Verde е народна португалска супа, за чието приготвяне се използват листата на зеле наричано "couve gallega".

4 човека над 45 минути Лесно
Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо
Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо

Кöttbullar – кюфтета от мляно месо – рецептата за това ястие, домакините си предават от поколение на поколение.

4 човека 30-45 минути Умерено
Салата асорти с млечен дресинг
Салата асорти с млечен дресинг

Салата с моркови, целина и царевица и малко лек млечен дресинг

2 човека 30-45 минути Лесно
5 съвета за това как да сервираме храната като професионалисти

Само няколко от нашите съвети ще ви помогнат да промените ежедневната си храна в нещо различно и запомнящо се.

1. Избирайте чиниите разумно

Както вероятно сте забелязали, най-добрият фон, на който може да представите даден вид храна, е голяма, бяла, изчистена чиния. Можете да вложите въображението си в нейната форма, например да изберете правоъгълна или кръгла. Цветни, шарени и декорирани чинии разсейват погледа от главното - храната, която е най-важната.

2. Подредете храната върху чинията

Има едно просто правило, което помага да направите правилни по големина порции. Винаги помнете, че зеленчуците трябва да покриват около половината от чинията, а протеиновите и нишестените продукти, по равно около 1/4. Ако си представите, че чинията е часовник, би трябвало да поставите зеленчуците на 2 часа, месото на 6 часа, а нишестените продукти на 11 часа.

3. Правило на нечетните

Всички видове ястия изглеждат по-интересно, когато определеният вид храна се сервира на нечетни, отколкото на четни бройки. Смята се, че четните номера правят всичко симетрично, което е по-неестествено. Храната се сервира на тройки, петици и седмици вместо на четворки, шестици и осмици.

4. Добавете цвят

Когато готвите зеленчуци, внимавайте да не ги преварите, защото така те ще загубят естествения си цвят. Опитайте се да добавите някои контрасти, но не забравяйте, че те трябва да са семпли. Можете също така да оцветите храната чрез добавяне на цветен сос или пюре.

5. Практикувайте
Сервирането на храната по красив начин е артистично умение, което може лесно да научите. Колкото повече се упражнявате, толкова по-добри ще ставате. Но за да станете професионалист, трябва да си изградите собствен стил. Много вдъхновение може да се открие в интернет, например в различни кулинарни блогове.

Помнете, че Пределът е само вашето въображение и креативност. Успех!