1. >Spisanie
  2. >Ограничаване на енергийния разход в Bonduelle
Намаляването на енергийния разход ни позволява да бъдем по-отговорни към околната среда! Представете си, че сте в кухнята, докато ястието ви къкри на котлона. За да приготвите зеленчуците имате нужда от вода - да ги измиете, сварите, загреете, сготвите или консервирате; за да ги замразите се нуждаете от фризер или хладилник - където да ги съхранявате. Сега си представете всичко това, но в мащаба на фабрика, която обработва няколко тона зеленчуци на ден. Независимо дали зеленчуците се обработват за готова консумация, консервиране или замразяване - ще се изненадате само като си представите сметката за ток!

Антоан Х. - ръководител на проекти за научноизследователска и развойна дейност, и енергиен експерт в Bonduelle, напомня: „Водата и енергията са неразривно свързани с нашите индустриални сгради. Търсим решения, така че нашите 50-годишни агроиндустриални обекти да консумират по-малко вода, енергия, електричество и природен газ. Това е неразделна част от подхода ни за ограничаване на въздействието върху околната среда. Намаляването на потреблението на газ и електроенергия не само влияе върху сметките, но позволява и намаляване на емисиите на CO2 в атмосферата, което е от решаващо значение в борбата срещу глобалното затопляне“. Въпреки това, енергийните нужди са различни между консервирани, замразени и пресни продукти: „някои решения са подходящи за конкретна търговия, други за различни технологии, а трети - за самата сграда и нейната среда“. Оттук идва и изискването за ограничаване на потреблението на енергия на повече от едно ниво.

Има два основни елемента, които позволяват намаляването на въглеродния отпечатък на производствените предприятия. Намаляването на потреблението преминава през различни действия: от информираност на персонала до промяна на настройките на оборудването, както и смяна на техниката с по-енергоспестяващи алтернативи. „Освен за спестяване на енергия, работим по процеси за възстановяването и. Така можем да използваме произвежданата основна енергия за други процеси”, обяснява Антоан.

Модифицирането на енергийните източници също е на дневен ред. Ако преработвателните предприятия използват газ по-често, то фабриките за замразени храни използват повече електроенергия, която може да бъде възобновяема. Така през 2019 г. фабриката на Bonduelle в Сантарем,  Португалия оборудва покрив от 5000 кв.м. с над 3000 фотоволтаични слънчеви панела, намалявайки закупуването на енергия с 8% годишно (спестявайки около 1200 мегавата), като същевременно ускорява спада на емисиите на CO2 (570 тона годишно). Друга фабрика в областта Естре-Мон, Франция използва метанизацията за справяне със селскостопански отпадъци. Във фабриката също се доставя биомаса за производство на замразени и консервирани зеленчуци, превръщайки дейностите в устойчив кръгов процес.