1. >Spisanie
  2. >Нашите хитри съвети – какво се крие зад детокс напитките?
През пролетта списанията и книгите с рецепти изобилстват с обещания за детоксикиращи напитки. Виждаме идеи за вода, овкусена със специални съставки, джинджифил и зелен чай, подправки, лимон, билки (мента или върбинка) или зеленчуци, в зависимост от рецептите. Истински и ефективни ли са тези обещания за здраве, блясък на кожата или отслабване? Мит или реалност?

Нека изясним нещо: за да има истински ползи, трябва да има основен проблем. Ако в тялото ни се съдържат токсини, то ще ни уведоми! Задачата на черния дроб е да се справи с всички тези токсини, а идеята за домашно приготвена детоксикация е повече пожелателна, отколкото задължителна. Във всеки случай, детоксикиращите напитки водят до повече прием на вода. А е важно да помним, че необходимият прием на вода е между 1,5 и 2 литра всеки ден (в зависимост от възрастта, теглото и движението на човек). Предимството на „подсладените“ води и детоксикиращите напитки е, че не съдържат захар. Като такива, те просто добавят удоволствие от хидратацията. Няма нужда от детокс, за да пиете повече вода и да включите разнообразяване на вкусовете!

Лимонов сок, зелен чай и джинджифил

Детокс рецептите често съдържат тези три съставки. Лимонът и лаймът, и техният кисел вкус имат алкализиращи свойства върху нашето тяло в допълнение към цитрусовия и стипчив вкус. Друга предпочитана детокс рецепта на растителна основа е зеленият чай заради неговите антиоксидантни свойства и мек вкус, който се съчетава добре с много плодове и подправки, както и с ниското си съдържание на теин. Джинджифилът пък добавя ободряващ ефект със своя леко пикантен вкус. Известен е със свойствата си против гадене и за подпомагане на храносмилането. И накрая, в категорията „билки“ попадат листата от мента, които пречистват дъха и правят напитките още по-свежи. Може да използвате прясна или изсушена мента, в зависимост от сезона. Рецептата за детокс вода е проста: комбинирайте тези елементи на вкус в кана или стъклена бутилка. Добавете вода и ги оставете в хладилник за поне 6 часа.

Плодове и зеленчуци по пътя към нулеви отпадъци

В много от така наречените „детоксикиращи води“ плодовете и зеленчуците играят важна роля. Как? Просто ви карат да бъдете креативни: краищата на краставиците или пък стволовете от копър могат лесно да добавят вкус към водата, стига да са органични. Не забравяйте да ги измиете старателно преди да ги използвате! Комбинирайте моркови, краставици или ягоди в зависимост от вашия вкус и това, което искате. Няколко листа от върбинка, мента или дори босилек ще подхождат добре. Познати комбинации са ягода-босилек и краставица-върбинка - тези идеи за рецепти са още по-добри с малко лимонов сок.