1. >Spisanie
  2. >Кулинарно пътуване по света: Румъния

Отправяме се към Букурещ, за да открием румънската кухня! Страната е пълна с традиционни ястия, които да опитате: от предястие с патладжан през „мамалига“ (познато като качамак) до задушени говежди яхнии. Румънските ястия крият в себе си много изненади, с които да ни впечатлят. Там също може да забележите кулинарно влияние от Балканите, Източна и Южна Европа… Да тръгваме!

Поклон пред граха

 Супата („ciorba“) е традиционно румънско ястие, за моментите, когато времето навън захладнява. Рецептата съдържа зеленчуци (зеле, а често домати и билки), месо (свинско, говеждо, пилешко или агнешко) и понякога бял боб, ориз или фиде. Всеки регион има свои собствени предпочитания! Този румънски специалитет винаги има кисел вкус заради оцет, саламура или заквасена сметана, което придава вкусна кисела нотка на супата.  

Някои региони използват и грах, който често присъства и в други традиционни ястия. Грахът се добавя в яхнии със или без заквасена сметана, и с филйки хляб към яхнията. В румънските яхнии често се намират и картофи, особено по време на пости. Тъй като грахът се приготвя бързо и лесно, той се е превърнал в идеална гарнитура към различни видове месо. Често се сервира задушен в доматен сос. За нов прочит на традиционните рецепти, къри с картофи, грах и спанак от Индия сигурно много би се харесало на румънците.

Комфорт над всичко

Основен елемент на румънската кухня е фокусът върху добрата храна и стремежът й към комфорт: задушени ястия с вино, рецепти на фурна, и специалитети със зеленчуци и месо за балансирано хранене. Тази рецепта с нахут, моркови и пиле на фурна, приготвени заедно, ще бъде лесно възприета от румънците. Може да промените рецептата със зеленчуците, които имате у дома (пащърнак, зеле...), или с грах вместо нахут.

 Консумирайте с удоволствие (и пръсти)

Румънският специалите „сармале“ е страхотна класика, която трябва да опитате възможно най-скоро! Подобно на сарми, зелевите листа се пълнят със смес от месо (свинско и телешко) или риба, ориз, билки и подправки, след което се задушават за известно време в глинен гювеч с бульон и домат. Това е известна рецепта, която може да се приготви и с лозови листа, съхранявани в саламура. В Румъния „сармале“ се сервира със заквасена сметана и „мамалига“ – гарнитура на основата на царевично брашно, приготвена в мляко, напомняща италианска полента. Това е една от най-известните и често срещани гарнитури. Сервира се с настъргано овче сирене („balmos“ в Трансилвания), бекон („bulz“ в Молдова) или по по-модерни начини като пържени крокети с настъргани моркови, поднесени със салата. Могат да бъдат поднесени като основно или да ги хапнете като предястие. И не забравяйте десерта! Най-доброто (и традиционно) е „папанаси“. Това са малки тестени топчици (подобни на бухтички), покрити със заквасена сметана. Често се поднасят по две в чиния, сервирани със сладко от череши или сливи. Само заради тези хапки си струва цялото пътуване!