В Bonduelle етикетите „Без остатъци от пестициди“ гарантират, че вашите зеленчуци не съдържат количествено измерими следи от пестициди и химикали (хербициди, инсектициди, фунгициди), насочени към защита на културите от живи организми, които могат да бъдат вредни за тях (насекоми вредители, болести и други).
Всъщност, с множеството големи екологични и човешки предизвикателства, застрашаващи нашия баланс, както и този на природата, няколко важни участници в хранителната индустрия се мобилизират. Такъв е случаят с Bonduelle - компания, която в продължение на повече от 160 години работи за развитие на зеленчукопроизводство с грижа към почвата, водата и въздуха.
Етикетът „Без остатъци от пестициди“ е един от резултатите от този подход. Това означава, че от всички изследвани активни пестицидни химически вещества, нито едно не е определено количествено. Анализиран от външни, независими и акредитирани лаборатории, всеки продукт трябва да има съдържание на остатъчни пестициди по-ниско от 0,01 мг/кг, за да може да се каже, че е „без остатъци от пестициди“.
Каква е разликата с органичните продукти?И двата „етикета“ имат една и съща цел: да представят продукти без остатъци.
Въпреки това, подходите са различни:
- Биологичното земеделие, което също се отнася за консервирани и замразени Bonduelle продукти като грах и зелен фасул, нахут и гъби е въпрос на начален ангажимент: отглеждане на зеленчуци без използване на пестициди от химикали. Анализът гарантира, че отсъствието на остатъци не е задължително, но продуктите по своята същност не съдържат пестициди.
- Етикетът „Без остатъци от пестициди“ предполага ангажимент към резултата: задължение за гаранция на качеството, благодарение на анализа на края на производствените цикли, че продуктите наистина не съдържат остатъци. За да постигне този резултат, Bonduelle прибягва и до други земеделски практики (механично плевене, мрежи против насекоми, устойчиви видове зеленчуци, използване на по-малко гъст разсад).