1. >Retsepti
  2. >Емпанадас – аржентински пелмени с месо или по желание с царевица и спанак

Емпанадас – аржентински пелмени с месо или по желание с царевица и спанак

Емпанадас – големи аржентински пелмени с телешко пържени в мас. Ястието е било наследено от индианците. Всеки регион има собствена рецепта за емпанадас и те се различават по големина и плънка. Традиционната плънка от телешко се нарича criolla (криолла), но пелмените могат да бъдат с плънка от кашкавал и шунка, пилешко месо, царевица и лук или със спанак и бекон. Тестото трябва да бъде тънко.
Достъпни
8 човек/души
90 мин
Съставки
за 8 човек/души
Тесто:

300 г пшенично брашно

2 жълтъка

4 лъжици мляко

100 г мая

200 г масло щипка захар

Плънка:

350 г кайма смес

1 яйце

4 лъжици сметана

2 глави лук

1 скилидка чесън

1 лъжици олио

1 червена чушка

2 жълтъка

Връзка магданоз

Сол

Червен пипер

Черен пипер
Съставки за 8човек/души
Тесто:

300 г пшенично брашно

2 жълтъка

4 лъжици мляко

100 г мая

200 г масло щипка захар

Плънка:

350 г кайма смес

1 яйце

4 лъжици сметана

2 глави лук

1 скилидка чесън

1 лъжици олио

1 червена чушка

2 жълтъка

Връзка магданоз

Сол

Червен пипер

Черен пипер
  1. Стъпка 1
    За да направите тестото трябва в топлото мляко да разтворите маята, да добавите жълтъците, маслото и захарта. Бавно добавяйте брашното и бъркайте. Завийте тестото с фолио и го оставете в хладилника за цяла нощ.
  2. Стъпка 2
    Може да преминете към плънката. Нарежете на кубчета лука и чушката, пресовайте чесъна. На загрято олио изпържете най-напред лука, след това добавете чушката, чесъна и каймата. Пържете всичко около 10 минути.
  3. Стъпка 3
    Когато бисквитите изстинат, едната половина трябва да намажете с дулче де лече, а другата половина да залепите отгоре и деликатно да притиснете.
  4. Стъпка 4
    Разточете тестото на 4 кръга с диаметър 15 см. На всеки кръг поставете порция от плънката, сгънете на две и залепете краищата.
  5. Стъпка 5
    Преди изпичане намажете пелмените с жълтък.
  6. Стъпка 6
    Печете във фурната около 20 минути при температура 200°C. Може да се изпържат и в тиган с мас.
Съвет за готвене, заглавие
Емпанадас трябва да се ядат с ръце.
Изненадайте себе си
ЛеснаСреднаТрудна
< 15 Мин15 - 45 Мин45 m и +
Легенда
  • Сьомга с пролетен микс

    Сьомга с пролетен микс

  • Испански микс с чоризо и пиле

    Испанската кухня, пълна с цвят и вкус, вече идва и във вашия дом чрез Испанския оризов микс от Bondu...

  • Агнешки котлет с провансалски зеленчуци

    Приготвяте ли специална вечеря? Провансалският зеленчуков микс е подходящ като гарнитура за вкусен и...