1. >Retsepti
  2. >Tolma - сърми с лозови листа

Tolma - сърми с лозови листа

Easy
8 човек/души
70 мин
Съставки
за 8 човек/души
1,5 кг месо (смес от свинско и говеждо)

4-5 глави лук

½ чаша продълговат ориз

дафинов лист

черен пипер

лозови листа

пресен магданоз (може да бъде заменен със сушен)

пресен босилек (може да бъде заменен със сушен)

сушен риган
Съставки за 8човек/души
1,5 кг месо (смес от свинско и говеждо)

4-5 глави лук

½ чаша продълговат ориз

дафинов лист

черен пипер

лозови листа

пресен магданоз (може да бъде заменен със сушен)

пресен босилек (може да бъде заменен със сушен)

сушен риган
  1. Стъпка 1
    Измийте лозовите листа. Опитайте ги, ако са много солени, нека малко престоят в студена вода. Ако и след това са солени, сложете само малко сол на месото.
  2. Стъпка 2
    Нарежете лука на малки кубчета и нарежете магданоза и босилека. За да спестите време и за по-добри резултати, може да ги сложите в кухненски робот.
  3. Стъпка 3
    Когато цялата вода от ориза се изпари, но той още е мокър, добавете стафидите и маслото.
  4. Стъпка 4
    Добавете сол и черен пипер на вкус. Не забравяйте, че листата също ще бъдат солени.
  5. Стъпка 5
    Ако месото няма мазнина и е много сухо, добавете половин чаша топла вода и 100 г. масло.
  6. Стъпка 6
    За да завиете сърма, сложете малко количество от месото върху листото. Навийте листото, затворете го от всички страни, за да не може да изпадне месото. Сложете сърмата в тенджерата. Не забравяйте да сложите дафинов лист и черен пипер между нивата.
  7. Стъпка 7
    Когато тенджерата е почти пълна, налейте една чаша вода , покрийте я и варете на среден огън.
  8. Стъпка 8
    Сърмите трябва да се варят 30 минути. Можете да махнете от огъня, когато оризът е готов.
Съвет за готвене, заглавие
Сервиране: Сърмите се ядат със сос от кисело мляко. За да го направите, накълцайте 2 скилидки чесън в купа с кисело мляко.
Изненадайте себе си
ЛеснаСреднаТрудна
< 15 Мин15 - 45 Мин45 m и +
Легенда