Chapati (чапати) – индийски хляб
Chapati (чапати) – индийски хляб, във формата на палачинка, правен от пресято брашно и печен на котлон. Палачинките се сервират към различни ястия от зеленчуци, ориз и към супата dhal. Чапати се използва вместо лъжица, завиват се в него готовите ястия. Размерът на палачинката зависи от региона и кухнята, но неговия среден размер е около 10 см в диаметър.
Лесни
3 човек/души
60 мин
Съставки
за 3 човек/души
1 ½ пресято брашно
½ лъжичка сол
1 чаша вода
2 лъжици разтопено масло
½ лъжичка сол
1 чаша вода
2 лъжици разтопено масло
Съставки за 3човек/души
1 ½ пресято брашно
½ лъжичка сол
1 чаша вода
2 лъжици разтопено масло
½ лъжичка сол
1 чаша вода
2 лъжици разтопено масло
- Стъпка 1Пресейте брашното в голям съд, добавете солта и хубаво разбъркайте. Направете кладенче в средата и бавно налейте водата, омесете тесто и месете около 7 минути. Оставете покрито тестото за половин час.
- Стъпка 2Разделете готовото тесто на 16 еднакви парчета. Всяко парче да се разточи на тънък кръг с диаметър 10-15 см.
- Стъпка 3Загрейте тигана и поставете в него чапатито. Печете от едната страна докато не се появят балончета, след това обърнете на другата страна. Внимателно с помощта на кърпа притиснете палачинката и още веднъж обърнете на другата страна. Чапати трябва да бъдат добре изпечени.
Съвет за готвене, заглавие
Едната страна на чапати трябва да се намаже с масло и да се наредят една върху друга за да запазят топлината.
Изненадайте себе си
Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
Халуми със средиземноморски зеленчуци
Халуми със средиземноморски зеленчуци
Вегетариански сукоташ
Тази вегетарианска рецепта за сукоташ е свежа, жизнена и пълна с хранителни вещества. Множеството пресни зеленчуци ще оцветят чинията Ви, като са идеално ястие за офис обяд.
Филе от пъстърва със зелен фасул и ечемик
Филе от пъстърва със зелен фасул и ечемик
Открийте също...