Баклава

Ориенталски десерт, баклавата е усещане за орехи и захар, които се топят в устата.
Лесни
6 човек/души
100 мин
Съставки
за 6 човек/души
2 чаши захар

3 лъжици захар

1 1/2 чаши вода

3 пръчици карамфил

1 ч.л. лимонов сок

1 1/2 чаши ситно нарязани орехи

1 ч.л. канела

1 1/2 чаши сладко масло

1 пакет кори
Съставки за 6човек/души
2 чаши захар

3 лъжици захар

1 1/2 чаши вода

3 пръчици карамфил

1 ч.л. лимонов сок

1 1/2 чаши ситно нарязани орехи

1 ч.л. канела

1 1/2 чаши сладко масло

1 пакет кори
  1. Стъпка 1
    Варете водата с двете чаши захар около 10 минути. Към края прибавете лимоновия сок и карамфила. Изключете котлона и оставете сиропа да се охлади.  
  2. Стъпка 2
    Разтопете маслото и с част от него намажете една тава.  
  3. Стъпка 3
    Подравнете краищата и разпръснете между слоевете. Разпределете равномерно пълнежа от орехи и продължете с останалите кори. Мажете всяка кора с масло.
  4. Стъпка 4
    С остър нож разрежете сладкиша на ромбчета.
  5. Стъпка 5
    Печете в предварително загрята фурна на 175 C до златисто.
Съвет за готвене, заглавие
Сервиране: Баклавата може да се сервира с останалия сироп.
Изненадайте себе си
Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Халуми със средиземноморски зеленчуци

    Халуми със средиземноморски зеленчуци

  • Вегетариански сукоташ

    Тази вегетарианска рецепта за сукоташ е свежа, жизнена и пълна с хранителни вещества. Множеството пресни зеленчуци ще оцветят чинията Ви, като са идеално ястие за офис обяд.

  • Филе от пъстърва със зелен фасул и ечемик

    Филе от пъстърва със зелен фасул и ечемик